Η αλόη είναι ένα φυτό που κάνει θαύματα σε ότι αφορά την περιποίηση του δέρματος από ένα έγκαυμα, μέχρι το να ενυδατώσει μια ξηρή επιδερμίδα. Στα συν της είναι ότι είναι πολύ εύκολο να διατηρήσεις το φυτό της ακόμα και με λίγο φως του ήλιου και νερό.

Απλώς επίλεξε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο (ή γλάστρα) και λίγο ξηρό, αμμώδες χώμα (όπως το είδος που θα αγόραζες για κάκτους) και τοποθέτησε το κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο. Ο άμεσος ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα. Το ποτίζεις κάθε λίγες εβδομάδες, αφήνοντάς το να στεγνώσει καλά μεταξύ των ποτισμάτων. Τόσο απλά!

Αλλά αν η καλλιέργεια του φυτού δεν είναι το φόρτε σου, μπορείς συνήθως να βρεις μεγάλα φύλλα αλόης σε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής. Η αφαίρεση της γέλης από φύλλα που αγοράζονται από το κατάστημα είναι ίδια με τη συγκομιδή από το φυτό, οπότε παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πώς γίνεται:

Εάν σκοπεύεις να φας το τζελ, πρόσεξε: τα φύλλα της αλόης περιέχουν aloin, ένα κιτρινωπό πορτοκαλί χυμό που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αυτός ο χυμός παράγεται κοντά στο μίσχο, οπότε μετά την αφαίρεση ενός φύλλου, άφησε το aloin να στραγγίσει από το άκρο του φύλλου και απέρριψε το πριν καταναλώσεις το τζελ.

Πώς να κάνεις τη συγκομιδή της αλόης

Τι θα χρειαστείς:

Ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι Επιφάνεια κοπής Βάζο με καπάκι Ώριμο φυτό αλόης με παχιά φύλλα

Οδηγίες

#1 Επίλεξε ένα μεγάλο, άψογο φύλλο από ένα ώριμο φυτό αλόης. #2 Επειδή τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται κοντά στο βολβό, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι για να κόψεις το φύλλο όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό. #3 Άφησε το κίτρινο χυμό να στραγγίσει από το φύλλο και μετά ξέπλυνε το κομμένο φύλλο και στέγνωσε το. #4 Τοποθέτησε το φύλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια και χρησιμοποίησε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να αφαιρέσεις το πάνω μέρος του δέρματος. Αναποδογύρισε το φύλλο και αφαίρεσε το κάτω μέρος του δέρματος. Πέτα το υπόλοιπο κοτσάνι και το φλοιό. #5 Εφάρμοσε το τζελ απευθείας στο δέρμα ή κατάψυξέ το και εφάρμοσε το σε φλεγμονή του δέρματος, κοψίματα ή τραύματα. Για φαγητό, μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies, ποτά ή σάλτσες σαλάτας αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Πώς να αποθηκεύσεις το φρέσκο ​​τζελ Aloe Vera

Σε περιπτώσεις όπου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλη τη γέλη, μη διστάσεις να την βάλεις σε ένα βάζο και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο για 7-10 ημέρες. Απλώς λάβε υπόψη ότι η αλόη χάνει τις ιδιότητές της ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.

Για μακροχρόνια αποθήκευση, απλώς κόψε το φύλλο (με ή χωρίς δέρμα) σε κύβους και κατάψυξέ το έως ότου στερεοποιηθεί. Μετάφερε τα κομμάτια σε γυάλινο βάζο με καπάκι και φύλαξε τα στον καταψύκτη μέχρι να είναι έτοιμα για χρήση.

Συνήθεις ερωτήσεις για την Αλόη Βέρα

Μετά τη συγκομιδή, μπορεί το τζελ αλόης βέρα να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα μπάνιου και σώματος όπως scrubs και balms για τα χείλη;

Ναι, αν και όπως αναφέραμε, η φρέσκια αλόη βέρα μπορεί να χαλάσει πολύ γρήγορα. Χωρίς χημικούς σταθεροποιητές (όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά προϊόντα αλόης βέρα), το φρέσκο ​​τζελ αλόης και τα προϊόντα που παρασκευάζονται μαζί του θα πρέπει να καταψύχονται και να χρησιμοποιούνται εντός 7-10 ημερών.

Ξανά μεγαλώνουν τα φύλλα της αλόης βέρα;

Τα φύλλα που έχουν κοπεί δεν θα αναγεννηθούν, αλλά το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει νέα φύλλα που θα αντικαταστήσουν τα κομμένα φύλλα.

Η συγκομιδή της αλόης βέρα βλάπτει το φυτό;

Εάν γίνει αρκετά σπάνια, η αφαίρεση των φύλλων δεν βλάπτει το φυτό. Στην πραγματικότητα, η περικοπή των παλαιότερων φύλλων μπορεί να βοηθήσει το φυτό να εστιάσει καλύτερα την ενέργεια και τους πόρους του στην καλλιέργεια νέων φύλλων, η οποία θα καταλήξει να σου δώσει ένα ισχυρότερο, πιο υγιές φυτό.

Αλλά συχνά το κόψιμο των φύλλων μπορεί να αποδυναμώσει το φυτό και να το σκοτώσει. Κόψε μόνο τα ώριμα, εξωτερικά φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας μια κοφτερή λεπίδα. Εάν δεν έχεις μεγάλα, ώριμα φύλλα, είναι καλύτερο να αφήσεις το φυτό να αναπτυχθεί λίγο πριν προσπαθήσεις να μαζέψεις ξανά τα φύλλα.

Μπορώ να παγώσω ολόκληρα φύλλα αλόης βέρα;

Σίγουρα! Βάλε ολόκληρα τα φύλλα σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο και τοποθέτησε τα στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου έξι μήνες έως ότου τα χρησιμοποιήσεις, οπότε πρέπει να τα αφήσεις να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες πριν επιχειρήσεις να μαζέψεις το τζελ.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω το φυτό αλόης μου;

Τα φυτά της αλόης βέρα φυσικά αναπτύσσονται σε συνθήκες ερήμου, επομένως, θέλει να τα ποτίζεις καλά αλλά σπάνια.

Μπορώ να αναφυτεύσω ένα σπασμένο φύλλο αλόης;

Ναι, αν και είναι λίγο πιο δύσκολο από τα παχύφυτα ή τους κάκτους! Για να αναγεννηθεί το σπασμένο άκρο ενός φύλλου αλόης βέρα, άφησε το να στεγνώσει για μερικές ημέρες, έτσι ώστε ένα λεπτό στρώμα «δέρματος» να μεγαλώσει πάνω από το κόψιμο. Γέμισε ένα μικρό δοχείο με χώμα για κάκτους και τοποθέτησε το κομμένο φύλλο προς τα κάτω στο δοχείο.

Τοποθέτησε το σε ένα ζεστό ηλιόλουστο παράθυρο και προσπάθησε να διατηρήσεις υγρασία στο χώμα (αλλά όχι υγρό) για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Εάν όλα πάνε καλά, το φύλλο πρέπει να βλαστήσει τις ρίζες και σιγά σιγά να καθιερωθεί, οπότε θα αρχίσει να αναπτύσσει νέα φύλλα.

featured photo: Twenty20.com/aleeenot