Ο Covid-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που ζούμε, συναναστρεφόμαστε και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Ο όρος τηλεργασία μπήκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς στο προσκήνιο και εμείς δεν μπορούμε παρά να τον ακολουθήσουμε.

Με το ένα video call να διαδέχεται το άλλο και το online schooling να είναι πλέον μονόδρομος, οι ειδικοί κάνουν λόγο για Zoom Fatigue (= η κούραση του Zoom) και δεν έχουν άδικο. Η εργασία από το σπίτι μπορεί να καταλήξει κουραστική, βαρετή και αντιπαραγωγική όταν δεν δομείται ουσιαστικά.

Πώς όμως θα μπορέσουμε να οργανωθούμε και να συντονιστούμε για να βρεθούμε στο πικ της παραγωγικότητας μας;

Κάνε το πρωινό ξύπνημα συνήθεια

Το να ξυπνάμε νωρίς έχει αποδεδειγμένα οφέλη, ωστόσο στην περίπτωση της τηλεργασίας αυτά πολλαπλασιάζονται. Το να σηκωνόμαστε τουλάχιστον μια ώρα πριν την έναρξη του διαδικτυακό μας meeting, μας δίνει τον χρόνο να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό μας και να οργανώσουμε με ηρεμία την ημέρα μας.

Δημιούργησε τον δικό σου χώρο εργασίας

Στη δουλεία σου έχεις το γραφείο σου, στο πανεπιστήμιο το έδρανο και στο σπίτι σου έχεις τα «headquarters» του Zoom Meeting σου. Διαμόρφωσε έναν χώρο που θα μπορείς να έχεις ησυχία και απομόνωση. Δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά στο δωμάτιο σου, όπου αισθάνεσαι πιο παραγωγικός και έτοιμος να δουλέψεις είναι ιδανικά. Οργάνωσε τα αντικείμενα της δουλείας σου, την γραφική σου ύλη και get to work, boss girl!

Ετοιμάσου σαν να πήγαινες στη δουλειά σου

Δεν θα εμφανιζόσουν ποτέ στη δουλειά σου με το matchy πιτζαμάκι σου, γιατί να το κάνεις τώρα; Η αλλαγή από τις comfy πιτζάμες σου σε ένα άνετο αλλά και stylish outfit ενεργοποιεί ακριβώς αυτό το working mindset που αναζητούμε εδώ και καιρό. Ένα απλό denim jean με ένα πουκάμισο θα είναι ιδανικά ακόμα και για την άβολη στιγμή που θα πρέπει να ανοίξεις την κάμερα.

Ενεργοποίησε το «airplane mode»

Ειδοποιήσεις του Instagram & Messenger μπορούν να διασπάσουν στη στιγμή την προσοχή σου. Επέλεξε να τοποθετείς το κινητό σου σε σίγαση και να ενημερώνεσαι για τα τελευταία νέα μόνο μετά το πέρας του meeting σου. Δες το ως επιβράβευση της αναπόσπαστης προσοχής σου και πάρε τον έλεγχο των social media στα χέρια σου.

Ενυδατώσου & θρέψου σωστά

Τοποθέτησε σε ακτίνα μισού μέτρου ένα ποτήρι νερό ή το αγαπημένο σου ρόφημα, μια μπάρα δημητριακών ή οποιοδήποτε υγιεινό σνακ. Αυτό το mini-hack θα σε βοηθήσει να μείνεις περισσότερή ώρα προσηλωμένη στην εργασία σου και να μειώσεις τις συχνές επιδρομές στην κουζίνα σου (μιλάμε εκ πείρας).

Μικρά και τακτικά διαλείμματα

Η οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να είναι κουραστική, πόσο μάλλον όταν την κοιτάς για περισσότερο από 1 ώρα. Μικρά και συχνά διαλείμματα είναι απαραίτητα για να ανανεώνουμε την σκέψη μας και να ξεκουράζουμε το σώμα μας. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις γιόγκα ή να βγεις για ένα δεκάλεπτο περπάτημα που θα σε τονώσει και θα απομακρύνει κάθε αίσθημα κούρασης.

featured photo: Pexels.com@julia-m-cameron