Πώς να μιλήσεις στη φίλη σου για την τοξική της σχέση

Τρόποι να προσεγγίσεις ένα τόσο λεπτό ζήτημα.

Αν δεν σε απασχόλησε ποτέ σοβαρά η σχέση κάποιας φίλης σου, τότε είσαι τυχερή. Πιθανότατα, κάποια στιγμή στη ζωή σου μία καλή σου φίλη είχε μία σχέση που εσύ δεν τα πήγαινες καλά μαζί της.

Τώρα, θα βάλω εδώ ένα disclaimer για να πω πως είναι διαφορετικό να μην ταιριάζατε ως παρέα και διαφορετικό να ξέρεις πως ένα άτομο που αγαπάς πολύ δεν είναι ευτυχισμένο.

Το να παρακολουθείς μία τοξική σχέση από τόσο κοντά μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο ψυχικά. Όμως, πως μπορείς να συζητήσεις μαζί της σου ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα;

Τι είναι η τοξική σχέση

Όταν λέμε πως μία σχέση είναι τοξική ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί διαφορετικά. Γενικά, πρόκειται για μία μη υγιή σχέση που κάνει περισσότερο κακό στα άτομα που είναι σε αυτή, παρά καλό. Μπορεί ο ένας από τους δύο να είναι χειριστικός, να κακοποιεί συναισθηματικά ή και σωματικά, να είναι ειρωνικός, επικριτικός ή στο άλλο άκρο του, απόλυτα αδιάφορος για τη σχέση και το άτομο. Από την άλλη πλευρά, το άλλο μέλος της σχέσης συχνά προβάλει δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του συντρόφου και αποφεύγει να μιλά ανοιχτά για το πώς είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Αν έχεις παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω, τότε πριν συζητήσεις με τη φίλη σου, απάντησε τις παρακάτω ερωτήσεις ώστε να διαπιστώσεις αν όντως η σχέση τους είναι τοξική.

  • Πώς πιστεύεις πως νιώθει η φίλη σου για τη σχέση; Έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή της;
  • Πώς επηρεάζεται η ψυχική -ή και σωματική- της υγεία;
  • Πώς επηρεάζεται ο τρόπος ζωής της – Οι φιλίες, η δουλειά, τα ενδιαφέροντά της
  • Έχεις εντοπίσει αλλαγές στη συμπεριφορά της;

Αν σε προβληματίζουν πολύ οι απαντήσεις που μόλις έδωσες, τότε πιθανότατα η φίλη σου δεν ωφελείται συναισθηματικά από τη σχέση της.

Πώς μπορείς να προσεγγίσεις το θέμα

Άσε στην άκρη τον επικριτικό λόγο και δείξε πραγματικό ενδιαφέρον. Ρώτησε τη για τον σύντροφό της και άσε τη να σου μιλήσει για ό,τι εκείνη θέλει και νιώθει άνετα. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας διαβεβαίωσέ τη πως δεν είναι μόνη σε αυτό και πως της αξίζει να αισθανθεί πως την αγαπούν και την εκτιμούν ως άνθρωπο. Μην της μιλήσεις σαν να είσαι εσύ ο ειδικός των σχέσεων, αλλά δείξε της την γεμάτη ανασφάλεια πλευρά σου και μην αναφέρεις πως υποψιαζόσουν πως δεν την φερόταν καλά. Το να ακούσει κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση δε θα την ωφελήσει. Χρειάζεται να νιώσει πως έχει ανθρώπους δίπλα της που την αγαπούν και δεν θα την επικρίνουν.

Περνώντας στην άμυνα

Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο που θα προσεγγίσεις το θέμα καθώς είναι πολύ εύκολο να νιώθει πως κατηγορείται για κάτι και να υιοθετήσει μία αμυντική στάση. Αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα σωματικής βίας, τότε μην επιμείνεις αν δεις πως δε θέλει να το συζητήσει. Περίμενε μέχρι να νιώσει έτοιμη και διαβεβαίωσέ τη πως εσύ θα είσαι εκεί για εκείνη. Αν αρνείται να συζητήσει τη σχέση της δεν μπορείς να την πιέσεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φερθείς ως καλή φίλη και να είσαι δίπλα της. Αν συνεχίσει να σε προβληματίζει η κατάσταση, ρώτησέ τη ξανά μετά από λίγο καιρό, αλλά πάντα με την ίδια λεπτότητα και προσεκτικότητα.

Όπως προανέφερα, τα παραπάνω ισχύουν όταν δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό βίας. Σε μία τέτοια περίπτωση μην κάνεις πίσω μέχρι εκείνη να ζητήσει βοήθεια από ειδικό/ να χωρίσει/ να καταγγείλει το γεγονός.

featured photo: Unsplash/ Jeremy Bishop
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.