Η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή δαπανηρή.

Από τα δύσκολα οικονομικά της τσέπης μας και τις καταθλιπτικές ειδήσεις μέχρι το γεγονός ότι νιώθεις μόν@ σου ή δεν σου αρέσει η δουλειά σου, κάποιες φορές μοιάζει δύσκολο να παραμείνεις θετικ@. Εμείς είμαστε μαζί σου.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: μπορείς να ξαναβρείς το κέφι και το χαμόγελό σου χάρη σε πέντε πολύ απλές και κυρίως δωρεάν λύσεις.

Μοίρασε αγκαλιές

Μια αγκαλιά για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο κάνει το σώμα μας να εκλύει ωκυτοκίνη, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα», λέει η κλινική ψυχολόγος Dr Marianne Trent στο Stylist.co.uk.

Όταν το σώμα μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη – που ονομάζεται ορμόνη της αγάπης – μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει την αντίληψή μας για τον πόνο και μας κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Και κάπως έτσι κερδίζουν δύο μαζί.

Τραγούδησε δυνατά

Θες να πιάσεις Rihanna; Lana Del Rey; Βίκυ Μοσχολιού; Εμείς δεν κρίνουμε.

Το τραγούδι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να βελτιώνεις αμέσως τη διάθεσή σου με πρώτο βήμα απλά να ακούσεις μουσική και δεύτερο και εντελώς δραστικό να τραγουδήσεις κι εσύ μαζί.

Το τραγούδι όχι μόνο απελευθερώνει ενδορφίνες αλλά ρυθμίζει την αναπνοή μας και χαλαρώνει τους μυς -δύο εξαιρετικά καταπραϋντικά του στρες.

Σ΄ όλα τα παραπάνω πρόσθεσε και τις επιστημονικές αποδείξεις ότι το τραγούδι βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση καθώς και τη διάθεσή μας.

Φωτογράφισε

Αν το να είσαι δημιουργικός δεν είναι κάτι που σε αγχώνει περισσότερο, κι αν αγαπάς τη φωτογραφία, άρπαξε τη φωτογραφική σου μηχανή και βγες. Αρκεί να βγεις στο μπαλκόνι σου ή μερικά μόνο τετράγωνα μακριά από το σπίτι ή το γραφείο. Τράβηξε φωτογραφίες και δες τα πράγματα από μία άλλη οπτική.

Βγες στη φύση

Υπάρχει κάτι σε όλο αυτό που είναι απίστευτα θεραπευτικό. Ακόμη και μόλις πέντε λεπτά περπάτημα σε ένα πάρκο μπορεί να είναι το τέλειο αντίδοτο για μια δύσκολη μέρα.

Πέρασε χρόνο με ένα ζώο

Μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με έναν σκύλο, μια γάτα ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης –γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας– και της ορμόνης της αγάπης, της ωκυτοκίνης, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Χόρεψε

 Όταν χορεύουμε απελευθερώνουμε όλες αυτές τις θετικές ορμόνες και η κίνηση, η έκφραση και η χαρά είναι μια αποδεδειγμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Ο χορός έχει μια σειρά από ψυχικά οφέλη, από τη μείωση της κατάθλιψης έως την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Βάλε αγαπημένα τραγούδια, άνετα ρούχα και χόρεψε όπως και για όσο θες. Μη διστάσεις να χαλαρώσεις και να δεις πώς θα αισθάνεσαι μετά – εγγυόμαστε ότι θα είσαι πολύ καλύτερα.