Η επιστροφή από τις διακοπές είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους είτε έχουν φύγει για κάποιες μέρες σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό είτε απλά διέκοψαν τη ρουτίνα τους ενώ βρίσκονταν στην πόλη και ξεκουράζονταν με εναλλακτικούς τρόπους.

Εξάλλου «διακοπές» σημαίνει διακόπτω τη ρουτίνα που έχω τον υπόλοιπο χρόνο, ακόμα κι αν βρίσκομαι σπίτι μου, όχι απαραίτητα ότι ταξιδεύω.

Όταν όμως επιστρέφεις και στη δουλειά, εκεί είναι το πραγματικά μεγάλο ζόρι και αυτό που σκέφτομαι με φόβο κάθε φορά γυρίζω στο γραφείο, για αυτό και συγκέντρωσα κάποια πολύ χρήσιμα tips για να μπορέσεις κι εσύ όπως και εγώ, να μπεις ξανά στη καθημερινότητα σου και να είσαι παραγωγικ@ όπως πριν, ομαλά και ήρεμα.

#1. Κάνε ανακατάταξη σε όσα κάνεις μέσα στη μέρα

Μπορεί να μη μπορείς να μεταβάλλεις το ωράριο της δουλειάς σου, όμως μπορείς να μεταφέρεις τη γυμναστική σου από το βράδυ στο πρωί, ή να βλέπεις τα e-mail σου όχι πριν κοιμηθείς αλλά νωρίτερα. Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις είδος γυμναστικής ή συχνότητα γιατί δεν νιώθεις να σου ταιριάζει πλέον όπως πριν. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς δε γίνεται να είμαστε εξίσου παραγωγικοί όλο το χρόνο με ένα στάνταρ πρόγραμμα και αυτό γιατί επηρεαζόμαστε και από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο καιρός.

#2. Οργάνωσε μια ρεαλιστική καθημερινότητα, με τον απαραίτητο χρόνο για κάθε task

Χρονομέτρησε πόσο χρειάζεσαι για όσα κάνεις και μην τα καταπιέζεις μέσα σε μια μέρα όλα γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να είσαι κατάκοπ@ το βράδυ και εντέλει να μη κάνεις ούτε τα μισά. Κατά προτίμηση, σε όσα έχεις την επιλογή και είναι χρονοβόρα και σημαντικά, επίλεξε να βάλεις ένα από αυτά κάθε μέρα για να τα φέρεις εις πέρας, ειδικά μετά τις διακοπές που όλοι είμαστε λίγο πιο νωχελικοί μέχρι να συνηθίσουμε πάλι.

#3. Διάλεξε τα ρούχα σου από πριν

Αν το καλοσκεφτείς, ξοδεύουμε πολύ χρόνο μπροστά στη ντουλάπα κοιτάζοντας τα ρούχα μας, και ειδικά το πρωί που βιάζεσαι, απελπίζεσαι που δε βρίσκεις τι να φορέσεις και σε πιάνει πανικός. Γιατί να το περνάς αυτό, όταν μπορείς απλά να προετοιμάζεις κάθε σου outfit από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι να είσαι stylish κάθε πρωί, και να μην αργείς αφού θα έχεις γλυτώσει πόσο χρόνο.

#4. Θέσε από την αρχή τους στόχους σου και τους περιορισμούς που έχεις

Αφού πλέον έχεις αποδεχτεί πως έχεις πατήσει reset στην καθημερινότητα σου και προσπαθείς να επαναφέρεις την απόδοση και την παραγωγικότητα σου, είναι ευκαιρία να αναδιοργανώσεις τους στόχους σου για την εβδομάδα, το μήνα, τη σεζόν. Αξιολόγησε όσα θέλεις να κάνεις με διαφορετικά κριτήρια, από πιο αντικειμενική και αμερόληπτη οπτική ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε αυτή τη μετάβαση στη δουλειά που λέγεται Σεπτέμβριος.

#5. Κάνε διάλειμμα

Αυτό ισχύει για όλο τον χρόνο, όχι μόνο για τώρα που προσαρμόζεσαι πάλι. Το σώμα και το μυαλό μας χρειάζεται ανάπαυλα ώστε να ξεκουράζεται και να μπορεί να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα και τις συνθήκες οπότε το χρειαζόμαστε πραγματικά. Οπότε, αν έχεις πράγματα που θέλεις να κάνεις αλλά μπορούν να περιμένουν μέχρι αύριο, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς γιατί αυτό θα ξεσπάσει σε στιγμή και κατάσταση που δεν θα είναι και πολύ ευνοϊκό τόσο για σένα όσο και για τους άλλους.

Μια καλή ευκαιρία για διάλειμμα όταν πιέζεσαι πολύ, είναι να κατεβαίνεις μια στάση νωρίτερα αν το επιτρέπει η περιοχή και να περπατάς μέχρι το σπίτι σου, ή να επιλέγεις όταν κάνεις διάλειμμα στο γραφείο να μην χρησιμοποιείς καθόλου το κινητό ώστε να ξεφεύγεις λίγο από τα gadgets και την ακτινοβολία τους.