aloe vera xriseis

Πώς να αξιοποιήσεις την αλόη που έχεις στο μπαλκόνι σου

Η αλόη αποτελεί ένα φυτό-ελιξίριο καθώς χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές για διάφορες χρήσεις.

Ωφελεί τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα με την αντιφλεγμονώδη δράση του, διατηρεί την ποιότητα και ευεξία του δέρματος σου και επουλώνει τις πληγές και τα εγκαύματα που ίσως έχεις. Εκτός από αυτά όμως, βοηθά σημαντικά στη διατροφή σου αλλά και στην στοματική σου υγεία.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, υπάρχει λόγος που πολλοί αναζητούν συνεχώς το συγκεκριμένο φυτό και συγκεκριμένα το τζελ-θαύμα που κρύβει, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία του εαυτού τους.

Το ερώτημα είναι άλλο ωστόσο. Αν είναι τόσο ωφέλιμη και «θαυματουργή», υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσεις μόνη σου; Αν συνεχίσεις να διαβάζεις θα ανακαλύψεις τα απαραίτητα βήματα για να το πετύχεις.

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις πως η αλόη μπορεί να επιβιώσει σε κάθε νοικοκυριό. Είναι ένα φυτό που χρειάζεται πότισμα κάθε λίγες εβδομάδες και λίγο φως του ήλιου. Προμηθεύσου μία μεγάλη γλάστρα και στεγνό, αμμώδες χώμα –όπως αυτό που θα έπαιρνες για έναν κάκτο-. That’s it.

Υλικά που θα χρειαστείς:

-ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι -ένα ξύλο κοπής -ένα μικρό βαζάκι με καπάκι -ώριμη αλόη με παχιά φύλλα

Οδηγίες στην πράξη:

1. Πάρε ένα μεγάλο, καθαρό φύλλο από την ώριμη αλόη. 2. Οι θρεπτικές ουσίες κρύβονται στο κοτσάνι. Χρησιμοποίησε το ψαλίδι ή το μαχαίρι και κόψε το φύλλο όσο πιο κοντά σε αυτό γίνεται. 3. Άφησε τον κίτρινο χυμό που βγαίνει από το φύλλο να στεγνώσει, ξέπλυνε το και έπειτα σκούπισε το φύλλο για να στεγνώσει. 4. Άπλωσε το φύλλο σε μία ευθεία επιφάνεια (στο ξύλο κοπής) και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαίρεσε τις εξωτερικές φλούδες του, μπρος πίσω. Πέταξε επίσης το περισσευούμενο κοτσάνι. 5. Εφάρμοσε το υγρό gel που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο φλούδες που μόλις αφαίρεσες είτε απευθείας στο δέρμα σου, είτε διατηρώντας το σε ένα παγωμένο μέρος για να το εφαρμόσεις σε πληγές ή κοψίματα. Αν θέλεις να το φας, μπορείς να το ενσωματώσεις σε κάποιο smoothie ή dressings για τη σαλάτα σου αμέσως μετά το μάζεμα της αλόης.

Σημαντικά tips για την αλόη:

Αν θέλεις να αποθηκεύσεις για περισσότερο διάστημα το τζελ της αλόης, μπορείς να το βάλεις σε ένα μικρό βάζο και να το διατηρήσεις στο ψυγείο για 7-10 μέρες. Ωστόσο, έχε υπόψη σου ότι η δράση της αλόης μειώνεται σχετικά σύντομα, όποτε φρόντισε μέσα στην εβδομάδα να το έχεις καταναλώσει. Από την άλλη, μπορείς να κόψεις τα φύλλα, με ή χωρίς τη φλούδα, σε κύβους και να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη. Μόλις έχουν στερεοποιηθεί, τοποθέτησε τα σε ένα βάζο και κράτησε στον καταψύκτη σου. Αυτή η διατήρηση μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες ενώ αν θέλεις να τα εφαρμόσεις, πρέπει να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες.

Τέλος, έχε υπόψη σου πως το συχνό κόψιμο των φύλλων της αλόης σου μπορεί να εξασθενίσει το φυτό. Διάλεξε και σύλλεξε μόνο τα ώριμα φύλλα και αν δεν υπάρχει κάποιο αυτή τη στιγμή, άφησε το να ωριμάσει αρκετά μέχρι να είναι έτοιμο.

featured photo: Unsplash | Kaitlyn Rigg @kaitmarie
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.