Αρχικά, αν αισθάνεσαι ότι το πρόσωπό σου βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ερυθρότητας χρειάζεται να επισκεφτείς άμεσα έναν ειδικό γιατρό, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζεις μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που ονομάζεται ροδόχρους ακμή και ο δερματολόγος θα σου πει τα ακριβή βήματα για να τη διαχειριστείς.

Για ποιους άλλους λόγους όμως μπορεί να είναι ερυθρό το πρόσωπό σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Για αρχή όμως, είναι σημαντικό να ανακαλύψεις από που προέρχεται η ερυθρότητα.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της ερυθρότητας στο πρόσωπό σου;

Πρώτα από όλα και πριν κάνεις το οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου, που εκείνος θα σε κατευθύνει σωστά και θα σου πει ακριβώς τι συμβαίνει στο δέρμα σου. Ποιες όμως είναι οι πιο συχνές αιτίες που κάνουν το δέρμα σου υπερβολικά «ροζ»;

1. Συχνή έκθεση στον ήλιο

Ίσως γνωρίζεις την ερυθρότητα ενός άσχημου ηλιακού εγκαύματος. Ακόμη και η μέτρια έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, μπορεί να αφήσει στο δέρμα σου μια ροζ απόχρωση. Με την πάροδο του χρόνου η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να καταστρέψει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Ένα αντηλιακό λοιπόν, θα σου φανεί χρήσιμο.

2. Ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας

Η ξαφνική μετακίνηση από το ψυχρό, κλιματιζόμενο γραφείο σου στον καύσωνα, το καλοκαίρι ή η έξοδος από το ζεστό σπίτι σου στο κρύο, μπορεί να προκαλέσει στο πρόσωπό σου ένα ελαφρύ κοκκίνισμα.

Εν ολίγοις, τα αιμοφόρα αγγεία σου προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές διαστέλλοντας (αγγειοδιαστολή) ή συστέλλοντας (αγγειοσύσπαση) προκειμένου να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου και να αποτρέψουν τις τυχόν ολέθριες καταστάσεις όπως η υπερθέρμανση ή το κρυοπαγήματα. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το κοκκίνισμα θα υποχωρήσει φυσικά καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον.

3. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά

Το τι πίνεις και τι τρως έχει τεράστια επίδραση στο πρόσωπό σου. Για παράδειγμα, το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σου με αποτέλεσμα το πρόσωπό σου να φαίνεται ερυθρό.

Ομοίως, οτιδήποτε πικάντικο που περιέχει καψαϊκίνη (μια ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι και τις καυτερές σάλτσες) μπορεί όχι μόνο να σε κάνει να φτάσεις απελπισμένα σε ένα ποτήρι νερό ή γάλα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα, που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και να συμβάλει στην έξαρση της ροδόχρου ακμής. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να προσέχεις αρκετά με τα πικάντικα τρόφιμα. Οποιοδήποτε κοκκίνισμα που προκύπτει από ένα ποτήρι κρασί, ας πούμε, ή ένα κάρυ κοτόπουλο είναι αρκετά βραχυπρόθεσμο και δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί ιδιαίτερα.

Τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι

Η αφετηρία αντιμετώπισης της ερυθρότητας στο σπίτι είναι να επανεξετάσεις τα προϊόντα περιποίησής σου, υιοθετώντας μια less is more προσέγγιση. Ξεκίνα αντικαθιστώντας τα έντονα scrubs και τα προϊόντα με AHAs με πιο ήπια προϊόντα απολέπισης με BHAs και PHAs. Επιπλέον, εάν παρατηρήσεις ότι η βιταμίνη C την επιδεινώνει, αντικατέστησε τη με την πιο ήπια βιταμίνη Ε. Ακόμα, επίλεξε προϊόντα που θα ενισχύσουν τον επιδερμικό φραγμό. Ένας δυνατός επιδερμικός φραγμός είναι καίριος για την υγιή εμφάνιση του δέρματος, οπότε ένταξε στη ρουτίνα σου προϊόντα με νιασιναμίδη και προβιοτικά.

Τέλος, προτίμησε προϊόντα που θα καταπολεμήσουν τα σημάδια ερεθισμού, όπως μάσκες και προστασία από το blue light.

Επένδυσε στις κατάλληλες επαγγελματικές θεραπείες

Για τη σωστή αντιμετώπιση της ερυθρότητας είναι καλό να συνεργαστείς με τον δερματολόγο σου. Εκτός από τη βοήθεια στην ανακάλυψη της αιτίας, θα σου προτείνει εξειδικευμένες θεραπείες στο ιατρείο. Αυτές θα έχουν άμεσα αλλά και μακροχρόνια αποτελέσματα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής φροντίδας της επιδερμίδας. Κάποιες συνηθισμένες θεραπείες περιέχουν laser, ραδιοσυχνότητες ή χημικά peels, ενώ η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Επιπλέον, ο δερματολόγος θα σου προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης για να διατηρήσεις τα αποτελέσματα στο σπίτι.

Διατήρησε τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου

Παρόλο που τα προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα αποτελέσματα των επαγγελματικών θεραπειών εξαρτώνται από τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση της ερυθρότητας. Και δεν είναι έκπληξη που ότι αυτοί είναι η ρετινόλη και το αντηλιακό. Ένα διαχρονικά αγαπημένο skincare ζευγάρι που λειτουργεί και για τη μείωση της ερυθρότητας. Η ρετινόλη ενδυναμώνει το δέρμα και επιδιορθώνει τα φθαρμένα κύτταρα. Έτσι, ενισχύει την υγιή όψη του δέρματος. Φυσικά, η σωστή χρήση της γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.

Από την άλλη, το αντηλιακό είναι must σε κάθε ρουτίνα περιποίησης, όλο το χρόνο. Είναι ακόμη πιο αναγκαίο αν χρησιμοποιείς ρετινόλη, αφού το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο μετά τη χρήση της.