Ένας ξενώνας μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιοδήποτε σπίτι. Έχοντας ένα εφεδρικό δωμάτιο που είναι πάντα έτοιμο και τακτοποιημένο σημαίνει ότι μπορείς να προσκαλέσεις φίλους και συγγενείς εύκολα εάν παραστεί αυτή η ανάγκη. Ακόμη εάν μένεις με το σύντροφό σου το να έχεις ένα επιπλέον δωμάτιο μπορεί να σημαίνει ότι έχεις ένα χώρο για να ξεφύγεις όταν θέλεις απλώς λίγη γαλήνη και ησυχία.

Ωστόσο, λίγοι από εμάς μπορούν να έχουν ένα σπίτι με ένα τεράστιο guest room. Εάν έχεις λοιπόν ένα πολύ μικρό εφεδρικό δωμάτιο, ίσως αναρωτιέσαι εάν είναι δυνατή η μετατροπή του σε δωμάτιο φιλοξενίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτόν τον χώρο.

Κράτα τους τοίχους λευκούς και φωτεινούς

Τα σκοτεινά υπνοδωμάτια μπορεί να μοιάζουν ζεστά και cosy, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι το ιδανικό σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο. Αντί αυτού λοιπόν, βάψε τους τοίχους με παλ, ανοιχτά χρώματα που ανοίγουν το χώρο. Οι ελαφριές κουρτίνες μπορούν επίσης να κάνουν το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο, καλωσορίζοντας περισσότερο φως.

Δείξε την προσωπικότητά σου

Επειδή έχεις ανοιχτόχρωμους τοίχους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσθέσεις πινελιές από την προσωπικότητα σου στο δωμάτιό και σίγουρα δεν χρειάζεται να το κρατήσεις απλό για να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου. Στην τελική είναι μέρος του σπιτιού σου! Πρόσθεσε φυτά εσωτερικού χώρου ή μικρά παχύφυτα στο περβάζι των παραθύρων ή ράφια. Πρόσθεσε επίσης posters ή πίνακες ζωγραφικής, μαξιλάρια και γλάστρες. Η γενική ιδέα είναι να διατηρήσεις τα μεγαλύτερα στοιχεία σε low profile, αλλά να διασκεδάσεις βάζοντας extra αξεσουάρ και χαρούμενες πινελιές.

Πως να αξιοποιήσεις καλύτερα τον ξενώνα στο σπίτι σου
yourcoffeebreak.co.uk

Ξεφορτώσου οτιδήποτε δεν είναι χρήσιμο

Αναρωτήσου τι πραγματικά χρειάζεται το δωμάτιό αυτό. Χρειάζεται μια συρταριέρα και μια ντουλάπα; Χρειάζεται γραφείο ή τραπέζι; Μια καρέκλα μπορεί να είναι χρήσιμη και οπτικά ελκυστική, αλλά αν δεν υπάρχει χώρος, είναι εντάξει να την αφήσεις απέξω. Τελικά, το μόνο που χρειάζεται το δωμάτιό σου είναι ένα κρεβάτι, ένα φωτιστικό και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο, όπως κομοδίνο.

Σκέψου έξυπνα

Προσπάθησε να μην αγοράσεις μεγάλα είδη επίπλων που εξυπηρετούν μόνο έναν σκοπό. Βεβαιώσου ότι όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλο χώρο ή και με άλλο τρόπο. Όταν πρόκειται για το κρεβάτι, ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο θα σου προσφέρει άφθονο χώρο για οτιδήποτε δεν χωράει στο υπόλοιπο σπίτι.

Χρησιμοποίησε το ύψος του δωματίου

Μπορεί να μην έχεις πολύ χώρο στο πάτωμα, αλλά τι γίνεται με το ύψος; Επιτοίχια πράγματα όπως ράφια, τηλεόραση, άγκιστρα και κρεμάστρες, ακόμη και λάμπες πάνω από το κρεβάτι μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης υπερβολικού χώρου στο δάπεδο, χωρίς να χάσεις καμία τους λειτουργία. Μια εξαιρετική επιλογή είναι η τοποθέτηση ραφιών, δημιουργώντας χώρο για βιβλία και άλλα αντικείμενα.

Πως να αξιοποιήσεις καλύτερα τον ξενώνα στο σπίτι σουΠως να αξιοποιήσεις καλύτερα τον ξενώνα στο σπίτι σου
yourcoffeebreak.co.uk

Άσε ελεύθερο το χώρο γύρω από το κρεβάτι

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το να σπρώχνεις το κρεβάτι στον τοίχο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελευθερώσεις περισσότερο χώρο στο δωμάτιο. Όμως, αυτό δημιουργεί απλώς την ψευδαίσθηση περισσότερου χώρου. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείς την ίδια περιοχή και καθίσταται πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να σηκωθούν από το κρεβάτι. Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε ένα δωμάτιο δεν χρειάζονται άφθονο ανοιχτό χώρο, θα χρησιμοποιούν κυρίως το δωμάτιο για να κοιμούνται και να ντύνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα προτιμούσαν το κρεβάτι να βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου και να υπάρχει άφθονος χώρο για την είσοδό τους και την έξοδο.

Πρόσθεσε καθρέπτες

Ακόμη και ένας μικρός καθρέφτης πάνω από το κρεβάτι, ή πάνω από ένα μπουντουάρ, μπορεί να ”ανοίξει” ένα δωμάτιο και να το κάνει να δείχνει μεγαλύτερο. Εάν υπάρχει χώρος, ένας μεγάλος καθρέφτης στο επίπεδο των ματιών μπορεί να είναι ο πιο ευεργετικός.

Μην ξεχνάς πως ένα μικρό υπνοδωμάτιο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Με προσεκτικό σχεδιασμό, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο δωμάτιο.

featured photo: unsplash.com/@awcreativeut