threptika sistatika derma savoirville

Πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν το δέρμα σου

Υποψιάζεσαι πως η διατροφή επηρεάζει το δέρμα σου. Όλες σχεδόν έχουμε κατηγορήσει για το ξέσπασμα ακμής μας μια σοκολάτα. Αποδεικνύεται, όμως, ότι η σχέση δέρματος και των τροφίμων είναι ακόμη πιο περίπλοκη. «Οι δερματολόγοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι διατροφικές ανεπάρκειες συχνά εκδηλώνονται πρώτα από αλλαγές στην ποιότητα του δέρματος. Ωστόσο, συχνά αποτυγχάνουμε να συζητήσουμε με τους ασθενείς τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει η δίαιτα στο δέρμα τους», εξηγεί η Δρ. Geddes-Bruce στο Camille styles.

Πράγματι, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να προστατεύσουν από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Αντιθέτως, άλλα μπορούν να επιταχύνουν τις βλάβες και τις ασθένειες.

Διάβασε παρακάτω για να δεις πώς ορισμένες από τις αγαπημένες σου ομάδες τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σου:

Κόκκινο κρέας

Δεν βλάπτει το δέρμα σου το να τρως περιστασιακά burger ή hot dog. Αλλά θα σε ευγνωμονεί, εάν η καθημερινή διατροφή σου επικεντρώνεται σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότερο φλεγμονώδη από τα κόκκινα κρέατα.

Γλουτένη

Η γλουτένη δεν είναι από μόνη της βλαβερή για το δέρμα σου. Όμως, απαντάται συχνότερα στους υδατάνθρακες. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ρυτίδων.

Ζάχαρη

Αν υπήρχε ένα φαγητό που θα έπρεπε να μειώσεις στο ελάχιστο, για να βελτιώσεις το δέρμα σου, αυτό είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης κάνοντας το δέρμα λιγότερο ελαστικό. Γεγονός που προκαλεί πρόωρες ρυτίδες και χαλάρωση. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Τα σάκχαρα συνδέονται με το κολλαγόνο και τις ελαστικές πρωτεΐνες στο δέρμα σου προκαλώντας τα να σκληρύνουν ανεπανόρθωτα.

Γάλα

Εάν ταλαιπωρείσαι με ακμή, δοκίμασε τον περιορισμό της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα αποβουτυρωμένα, έχουν συνδεθεί με την ακμή. Δεν είναι σίγουρο γιατί - μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες ή στο υψηλό γλυκαιμικό φορτίο που προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος. Έπειτα, στην ινσουλίνη. Πάντως οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λίπους. Βεβαιώσου ότι προσλαμβάνεις ασβέστιο, λοιπόν, από τρόφιμα, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα φασόλια και η σόγια.

Φρέσκα φρούτα

Δεν είναι απαραίτητο τα φρέσκα φρούτα να είναι καλά για το δέρμα σου. Φρούτα όπως πορτοκάλια, φράουλες, μάνγκο και παπάγια έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό στενών ινών κολλαγόνου. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη ρύπανση. Και ενώ πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος περιέχουν βιταμίνη C, δεν είναι όλα διαμορφωμένα με τρόπο που εγγυάται ότι η βιταμίνη C θα παραμείνει σταθερή και θα διεισδύσει στις περιοχές που χρειάζεται.

Ωμά λαχανικά

Όσο πιο τολμηρό είναι το χρώμα τους, τόσο καλύτερο για το δέρμα σου! Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, καθώς και τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα περιέχουν Β-καροτένια (μια μορφή βιταμίνης Α), λυκοπένιο και λουτεΐνη. Όλα τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Τα περισσότερα λαχανικά είναι καλύτερα στην πρώτη τους μορφή. Ωστόσο, τις ντομάτες μαγείρευέ τις για αυξημένες ποσότητες λυκοπενίου.

Ψάρι

Ανάλογα με τον τύπο των ψαριών, μια μερίδα μπορεί να είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3 βελτιώνει την ξηρότητα. Όπως και παθήσεις του δέρματος που προκαλούν ξεφλούδισμα. Επίσης, μειώνει την ευαισθησία στον ήλιο.

Κόκκινο κρασί

Είναι γνωστά τα οφέλη του κόκκινου κρασιού, επειδή περιέχει μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από βλάβες στο δέρμα. Ωστόσο, τα οφέλη μπορεί να αναιρούνται εξαιτίας του αλκοόλ, που προκαλεί αφυδάτωση και η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά μπορεί να εκδηλώσουν καταστάσεις, όπως η ροδόχρους ακμή. Συνολικά, συνίσταται να απολαμβάνεις περιστασιακά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, αν σου αρέσει. Καλύτερα να πίνεις πράσινο τσάι, το οποίο είναι μια καλή εναλλακτική, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τόσο οι ξηροί καρποί όσο και οι σπόροι αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και στην προώθηση της επούλωσης. Τα καρύδια και οι σπόροι περιέχουν επίσης τα ιχνοστοιχεία σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό, που προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και προάγουν την υγιή δομή του δέρματος.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery/@voss
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.