Είναι πολύ εύκολο να σε ρουφήξει η καθημερινότητα και να αποσυντονιστείς από τα όνειρα σου για καριέρα. Θέλεις να αναπτύξεις μία εφαρμογή; Να λανσάρεις μια σειρά με τσάντες; Να γίνεις αντιπρόεδρος στην εταιρία όπου δουλεύεις;  Υπάρχει κάτι που κάνεις κάθε μέρα το οποίο θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου;

Ως άνθρωπος που συνεχώς σκέφτομαι την καριέρα μου, ψάχνω πάντα τρόπους να “παγιώσω” ένα brand, να χτίσω πιο δυνατές σχέσεις ή να κάνω καινούριες διασυνδέσεις. Οι δημόσιες σχέσεις είναι μια πρακτική ώστε να κερδίσεις τις εντυπώσεις διατηρώντας μια θετική σχέση μεταξύ του brand και του κοινού. Πολλές πρακτικές των δημοσίων σχέσεων μπορούν να ωφελήσουν την καριέρα σου ενώ η βασική στρατηγική μπορεί να σε οδηγήσει πιο κοντά στην ιδανική δουλειά και στους στόχους σου.

Αυτές είναι οι τακτικές που θα απογειώσουν την καριέρα σου :

Δημιούργησε το brand name σου

Σκέψου τι θα σου άρεσε να πετύχεις στο επάγγελμα το οποίο ασκείς ήδη ή σε αυτό που θέλεις να ξεκινήσεις. Είσαι το BRAND. Αποφάσισε τι ακριβώς θέλεις να εκπροσωπήσεις και να είσαι έτοιμη να μοιραστείς τις γνώσεις σου και να εξηγήσεις τι μπορείς να προσφέρεις. Προσπάθησε να κρατήσεις ενημερωμένα και οργανωμένα τα websites, τα blogs ή τα social media σου και να προγραμματίζεις τα events που θέλεις να παρευρεθείς. Ένας οπτικός πίνακας είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώνεις και να οραματίζεσαι τις ιδέες σου. Δημιούργησε έναν για το brand σου και χρησιμοποίησε το καθημερινά ως βάση για να χτίσεις το επόμενο βήμα της καριέρας σου.

Γίνε expert στα Social Media

Τα social media είναι μια ανεξάντλητη πηγή. Εκεί υπάρχει απεριόριστος πλούτος γνώσεων για να απορροφήσεις λεπτομερή άρθρα ή δημιουργικές ιδέες. Μέσα από τα social media μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσύ, να μάθεις για άλλα brands και να κάνεις έρευνα για την σταδιοδρομία σου, είτε αυτή αφορά την τέχνη, την μόδα ή την τεχνολογία. Αφιέρωσε χρόνο να συνδεθείς με ανθρώπους σε όλα τα social sites στα οποία είσαι μέλος. Δημιούργησε ένα hashtag που θα το χρησιμοποιείς τακτικά. Όταν κοινοποιείς ενδιαφέρουσες και πολύτιμες πληροφορίες στα social media, τότε τοποθετείς τον εαυτό σου ως ειδικό σε αυτόν τον τομέα.

Κάνε αληθινές διασυνδέσεις

Το να χτίζεις σχέσεις και να κάνεις διασυνδέσεις είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των Δημοσίων Σχέσεων. Βρες τους ανθρώπους που ξέρεις τόσα χρόνια και λέτε απλώς ένα “γεια”. Δες με τι νέα projects έχουν καταπιαστεί. Παρακολούθησε εκδηλώσεις και μάθε γνώρισε νέα άτομα. Μάθε την ειδίκευσή τους και εξήγησε τους με τι ασχολείσαι εσύ. Το να είσαι καλός ακροατής είναι η επιτομή του networking.

Και να μια λίστα για το πως θα μετατρέψεις αυτές τις διασυνδέσεις προς όφελος της καριέρας σου:

Πρόσφερε τις υπηρεσίες σου “δωρεάν”

Το να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου χωρίς χρέωση είναι ένας καλός τρόπος να οργανώσεις την καριέρα σου. Αυτό αρχικά θα σε βοηθήσει να δείξεις το ταλέντο σου χωρίς να υπάρξει ρίσκο για την επιχείρησή σου. Με μια απλή επίδειξη του ταλέντου σου, θα αποκτήσεις έναν νέο πελάτη. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξεις τι είδους υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας θέλεις να είσαι. Έκφρασε την γνώμη σου στα meetings, ζήτα να δουλέψεις σε συγκεκριμένα projects στα οποία θα έχεις την ευκαιρία να επιδείξεις τη διορατικότητα σου αλλά και να τσιμπήσεις νέες ιδέες.

Ζήτα ενημερωτικές συνεντεύξεις

Οι ενημερωτικές συνεντεύξεις σε βοηθούν να μοιραστείς το βιογραφικό σου και πιθανόν να πάρεις feedback από έναν μελλοντικό εργοδότη χωρίς να πιεστείς. Πριν την συνέντευξη, μάθε για την εταιρία και τα πιθανά κενά που χρειάζεται να καλυφθούν. Προσάρμοσε την συνέντευξη στο πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις με αυτά τα κενά. Μια τέτοιου είδους συνέντευξη είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσεις μια επαγγελματική σχέση με κάποιον στην εταιρία που θα είναι ο “πληροφοριοδότης” σου.  Αν έχεις κάνεις καλή εντύπωση, θα είσαι η πρώτη που θα ενημερωθεί για τη νέα θέση που θα ανοίξει.

Ραντεβού για καφέ!

Βγαίνοντας για καφέ ή κοκτέιλ με την νέα σου επαφή είναι ο τέλειος τρόπος να μάθεις για τα εμπόδια που πιθανόν να συναντήσεις στην επαφή με την εταιρία τους. Μαθαίνοντας αυτά τα εμπόδια, θα σε βοηθήσει να να καταλάβεις πως μπορείς να εισχωρήσεις  εκεί. Μετά το meeting, επικοινωνήστε με mails που περιγράφουν ακριβώς τα εμπόδια που συζητήσατε και τους τρόπους που οι ικανότητές σου θα βοηθήσουν να τα ξεπεράσετε. Ρώτα αυτόν με τον οποίον θα θα βγεις ποιο είναι το αγαπημένο του ποτό και παράγγειλε το πριν φτάσει εκείνος στο ραντεβού σας. Αυτή η κίνηση δείχνει ότι τον σκέφτεσαι και δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες.

Τώρα είναι η ώρα να δράσεις! Να είσαι συνεπής, προσεκτική και με στρατηγική. Κάνε συντονισμένες προσπάθειες για να χρησιμοποιήσεις αυτές τις τρεις τακτικές στις καθημερινές σου συνδιαλλαγές. Βγες εκεί έξω και προμόταρε τον εαυτό σου όσο καλύτερα γίνεται.