Κάθε ανθρώπινη σχέση που δεν σε γεμίζει χαρά χρειάζεται closure. Μία συζήτηση ή ένα χωρισμό. Ακόμη και το μήνυμα, είναι ένας safe τρόπος να το κάνεις.

Ίσως έχεις κάνε τη συζήτηση που χρειάζεται να λήξει μία σχέση αμέτρητες φορές. Ίσως διστάζεις να έρθεις αντιμέτωπος με κάποιον που σε πλήγωσε. Ίσως απλά θέλεις να βάλεις αυτή την τελεία που έψαχνες τόσο καιρό. Και το μήνυμα φαντάζει ο ιδανικός τρόπος να το κάνεις. Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, υπάρχουν μερικά μηνύματα που μπορούν να δώσουν τους τίτλους τέλους σε εκείνη τη φιλία για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας θεωρούν ο “χωρισμός” από μία φιλία μοιάζει πολύ με το χωρισμό από μία σχέση με το σύντροφο σου.

Δεν φταις εσύ

Το “it’s not you, it’s me” που ακούς στις ταινίες έχει μία βάση. Μπορείς να εξηγήσεις πως σε αυτή τη φάση δεν έχεις τη διάθεση/χρόνο/όρεξη να είσαι σωστή φίλη. Με αυτό τον τρόπο, κλείνεις ένα κεφαλαίο με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να ρίχνεις ευθύνες που δεν θες. Μπορείς επίσης να πεις πως θέλεις το χρόνο σου μέχρι να ηρεμήσεις και να μπορέσετε να είστε όπως πριν. Μερικές φορές, “το διάλειμμα βοηθά μια σχέση να ανοικοδομηθεί, σύμφωνα με τον σύμβουλο  ψυχικής υγείας”, Bernie Crowl.

Ή… φταις

Μερικές φορές, η ειλικρίνεια είναι αυτό που θα σε δικαιώσει περισσότερο. “Είναι καιρός να δώσεις σε αυτό το φίλο/η την ευκαιρία να μάθει την αλήθεια”, σύμφωνα με τη συμπεριφορική θεραπεύτρια Shereze Ezelle. Μπορεί να έχεις δικαιολογήσει στο παρελθόν συμπεριφορές που αυτή τη στιγμή, δεν έχεις το κουράγιο να το κάνεις. Έχει έρθει η στιγμή να εξηγήσεις τους λόγους που δεν θες μία τοξική φιλία να διαρκέσει παραπάνω. Έστω και με ένα μήνυμα.

Δεν θέλουμε (πλέον) τα ίδια πράγματα

Όπως και σε κάθε σχέση, έτσι και στις φιλίες μπορεί απλά να μην θέλετε τα ίδια πράγματα πια. Η χρονιά αυτή μπορεί να σε έφερε αντιμέτωπη με νέες εκδοχές του εαυτού σου που δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους που είχες για καιρό στο περιβάλλον σου. “Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό”, σύμφωνα με την  Lillyana Morales, σύμβουλο ψυχικής υγείας. Μπορεί να μη διασκεδάζετε με τα ίδια πράγματα ούτε να γελάτε με τα ίδια αστεία. Ίσως απλά τα γούστα σας έχουν διαφοροποιηθεί και δεν υπάρχει κάτι κοινό που να σας ενώνει.

Έχουμε αλλάξει

Ίσως φταίει η απόσταση, οι πεποιθήσεις ή αντιλήψεις σας που δημιουργούν ένα χάσμα. Ότι και να είναι, ίσως πλέον να μην είστε στην ίδια κατεύθυνση. Όπως και στο νούμερο 3, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε κάθε σχέση. Απλά το παραβλέπεις μέχρι τη μέρα που δεν θα μπορείς πια να το κάνεις.

Έχουμε πλέον νέες, δυνατότερες φιλίες

Όσο περνούν τα χρόνια, ο κύκλος σου θα αλλάζει και θα ανανεώνεται. Ακόμη κι αν έχεις τις σταθερές σου φιλίες, θα υπάρξουν άτομα που θα προστίθενται και θα εμπιστεύεσαι το ίδιο ή παραπάνω. Και είναι πολύ πιθανό να μη  νιώθεις το ίδιο δέσιμο με όλους.