Η επιλογή των χαλιών είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση. Από τη μια αποτελεί την τελική πινελιά ενός χώρου, αλλά από την άλλη η επιλογή τους καθορίζει και το αποτέλεσμα. Συχνά τα χαλιά παίρνουν διαστάσεις έργων τέχνης, αφού η αισθητική τους μπορεί να απογειώσει ή να… προσγειώσει απότομα την εικόνα κάθε δωματίου. Επιπλέον, εκτός από τον διακοσμητικό τους ρόλο τα χαλιά έχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικούς, χρηστικούς, ρόλους. Προστατεύουν το πάτωμα, μειώνουν τον θόρυβο και ζεσταίνουν τον χώρο. Αυτοί οι ρόλοι όμως μειώνονται αν επιλέξεις το λάθος μέγεθος για τον χώρο που προορίζεται. Έτσι πριν βγεις στην αγορά για να αναζητήσεις το αγαπημένο σου σχέδιο πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου ορισμένα πράγματα.

Σαλόνι

living-room

Χρησιμοποίησε το μέγεθος του χαλιού για να οριοθετήσεις το σαλόνι σου. Τα έπιπλα πρέπει να πατάνε πάνω στο χαλί. Αυτή η συμβουλή είναι σημαντική ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους όπου δεν υπάρχουν άλλα σημεία αναφοράς.

Επιπλέον, βεβαιώσου ότι η άκρη του χαλιού δεν ακουμπάει το σοβατεπί. Ιδανικά πρέπει το πάτωμα να είναι ορατό περιμετρικά γύρω στους 30 πόντους.

Τραπεζαρία

dining-room

Ένα χαλί στην τραπεζαρία είναι ικανό να της αλλάξει αισθητική και να την ανανεώσει. Για να βρεις το μέγεθος που χρειάζεσαι τοποθέτησε όλες τις καρέκλες έξω από το τραπέζι, έτσι όπως κάνεις όταν κάθεσαι για να φας. Η καρέκλα και σε αυτή τη θέση πρέπει να πατάει πάνω στο χαλί. Αυτές είναι και οι minimum διαστάσεις που πρέπει να έχει το χαλί σου.

Κρεβατοκάμαρα 

bedroom

Στην κρεβατοκάμαρα υπάρχουν πολλά είδη χαλιών που μπορείς να επιλέξεις. Τα πιο κοινά είναι τα μικρά χαλιά που συνήθως πωλούνται σε σετ των τριών και τοποθετούνται σε κάθε πλευρά και ένα μπροστά από το κρεβάτι. Αν όμως θέλεις να φανείς λίγο πιο δημιουργική μπορείς να επιλέξεις ένα μεγάλο χαλί που «αγκαλιάζει» το κρεβάτι. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε σε κάθε πλευρά, αλλά και μπροστά να αφήνει τουλάχιστον 60 πόντους.

www.luthers.gr / www.facebook.com.luthers.gr / instagram: luthers.gr

Photo sources:

Cover: https://houseandhome.com/gallery/10-family-friendly-living-rooms-youll-want-to-hang-out-in/

1,2,3: http://frontdoor.furniturerow.com/how-to-and-do-it-yourself/rug-dos-and-donts#.WJW86lWLSUn