Αδιαμφισβήτητα, το μαρτίνι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ στον κόσμο. Ποιος μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την εικόνα της εμβληματικής Carrie Bradsaw να απολαμβάνει ένα Cosmopolitan στο πιο in στέκι του Μανχάταν; Η τηλεοπτική περσόνα ανέδειξε την κομψότητα και την εκλεπτυσμένη αίσθηση του μαρτίνι, η αξία του οποίου παραμένει διαχρονική.

Η προέλευση του μαρτίνι παραμένει μυστήριο, ωστόσο τα πρώτα ιστορικά στοιχεία το τοποθετούν στην Καλιφόρνια του 1884, όπου, υπό την ονομασία «The Martinez», χαρακτηρίστηκε από το The Modern Bartenders’ Guide ως μια παραλλαγή: «Είναι όπως το Manhattan, μόνο που, αντί για ουίσκι, περιέχει τζιν», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Από τότε, η συνταγή έχει εξελιχθεί πολύ, «γεννώντας» πλήθος παραλλαγών. Η εκπρόσωπος του brand Sipsmith, Keli Rivers, περιγράφει την αυθεντική έκδοση του μαρτίνι ως ενός «κοκτέιλ που περιέχει τζιν και ξηρό βερμούτ, ενώ μερικές φορές αντικαθίσταται από βότκα. Τα μαρτίνι με τζιν φέρουν περισσότερες αποχρώσεις, καθώς περιέχουν διαφορετικά βότανα, που δίνουν γεύση και υφή, ενώ η βότκα, που χαρακτηρίζεται γενικά από μια πιο ουδέτερη γεύση, επιτρέπει στο βερμούτ να βγει στο προσκήνιο και να «λάμψει».

Σύμφωνα με την Marie Meyers, εκπρόσωπο του brand Grey Goose, το μαρτίνι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν «επιχειρηματίες και στελέχη υιοθέτησαν τη συνήθεια να συνοδεύουν το μεσημεριανό τους γεύμα με ένα παγωμένο μαρτίνι. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Gerald Ford υποστήριζε ότι ”το μεσημεριανό γεύμα με τρία μαρτίνι είναι η επιτομή της αμερικανικής αποτελεσματικότητας”».

«Το dry martini της δεκαετίας του ’60 και του ’70 άνοιξε το δρόμο για να έρθουν, στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’80, πιο γλυκά και φρουτώδη μαρτίνι κοκτέιλ, όπως τα Cosmopolitan, Espresso Martini και French Martini», προσθέτει η ίδια.

Σήμερα, το μαρτίνι παραμένει μία από τις αγαπημένες επιλογές ποτού και κοκτέιλ, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Meyers, λειτουργεί περισσότερο σαν μια «κουβέρτα ασφαλείας» σε μορφή ποτού. «Ενέχει την αίσθηση της άνεσης και της νοσταλγίας και επιτρέπει στους ανθρώπους να διασκεδάσουν και να αναζητήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς».

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο μαρτίνι κοκτέιλ

Εξαιτίας του κινηματογραφικού James Bond, κάποιοι ακόμη απορούν αν τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν ή απλώς να αναδευτούν απαλά. «Έχει να κάνει με την προσωπική προτίμηση του καθενός», διευκρινίζει η Meyers. «Όταν αναδεύετε απαλά, κρύσταλλοι πάγου επιπλέουν στην κορυφή, χαρίζοντας πιο αφρώδη υφή. Ανακατεύοντας δυνατότερα, έχετε μια πιο μεταξένια υφή. Η συμβουλή μου είναι να ανακατεύετε κοκτέιλ που περιέχουν μόνο αλκοόλ, όπως ένα dry matrini, και να αναδεύετε απαλά τα κοκτέιλ που περιέχουν χυμό εσπεριδοειδών, καφέ, κρέμα ή ασπράδια αυγών, όπως ένα μαρτίνι εσπρέσο. Είναι, δηλαδή, τα υπόλοιπα συστατικά που υπαγορεύουν τον τρόπο της σύνθεσης», εξηγεί. Συνιστά, επίσης, να διατηρείτε τα πάντα κρύα. «Φυλάξτε τα μπουκάλια και τα ποτήρια στο ψυγείο ή την κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά».

Τα κλασικά μαρτίνι δεν έχουν πολλά συστατικά, αλλά η Rivers σημειώνει: «Οι πολλές παραλλαγές αυτού του κοκτέιλ το κάνουν συναρπαστικό, όσο και οικείο. Όταν φτιάχνετε μαρτίνι στο σπίτι, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας την κλασική αναλογία δύο συστατικών ως πρότυπο. Ένα τέλειο μαρτίνι χρησιμοποιεί ίσες μερίδες γλυκού και ξηρού βερμούτ, ανακατεύοντάς το πάνω από πολύ φρέσκο πάγο».

Η τελευταία, αλλά ίσως σημαντικότερη συμβουλή αν θέλεις να πειραματιστείς, είναι να χρησιμοποιείς καλής ποιότητας συστατικά. «Είναι δύσκολο να κάνεις λάθος όταν ξεκινάς με τα καλύτερα υλικά», υποστηρίζει η Meyers.

Αν σε πείσαμε ότι τα martini cocktails είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις, ξεκίνα δοκιμάζοντας πέντε συνταγές που προτείνει το The Zoo Report:

Dry Martini

Συστατικά

2,5 μερίδες βότκα 0,5 μερίδα βερμούτ 2 δόσεις χυμού εσπεριδοειδών Γαρνίρισμα με λεμόνι

Οδηγίες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να παγώσουν. Σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι.

Sipsmith® Lemon Drizzle Martini

Σύμφωνα με τον Rivers, αυτή η συνταγή «θυμίζει καλοκαίρι με τον καλύτερο τρόπο. Ως λάτρης του μαρτίνι, το Lemon Drizzle Martini είναι μια εξαιρετική και ελαφρώς πιο γλυκιά εναλλακτική του κλασικού μαρτίνι. Είναι η τέλεια απόλαυση σε μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα».

Συστατικά

2 μερίδες τζιν Sipsmith® Lemon Drizzle Gin 1 μερίδα blanc βερμούτ Γαρνίρισμα με λεμόνι

Οδηγίες

Ανακατεύουμε το Sipsmith® Lemon Drizzle Gin και το βερμούτ πάνω από πάγο. Σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με λεμόνι.

Espresso Martini

Η Meyers αποκαλύπτει το μυστικό της συστατικό, που απογειώνει αυτή τη συνταγή: «Χρησιμοποιώ μια πρέζα αλάτι».

Συστατικά

1,5 μερίδα βότκα 0,75 μερίδα λικέρ καφέ 1 μερίδα εσπρέσο 1 πρέζα αλάτι Γαρνίρισμα: 3 κόκκοι καφέ

Οδηγίες

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ γεμάτο πάγο. Ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα και στη συνέχεια σερβίρουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι.

Sipsmith® London Dry Gin Martini

«Αυτό το κοκτέιλ είναι πάντα μια σωστή επιλογή. Λατρεύω αυτή τη συνταγή γιατί είναι κλασσική, νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της», λέει ο Rivers.

Συστατικά

2 μερίδες Sipsmith® London Dry Gin 0.5 μερίδα ξηρό βερμούτ Γαρνίρισμα με λεμόνι

Οδηγίες

Γεμίζουμε ένα σέικερ με πάγο. Προσθέτουμε το βερμούτ και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το τζιν στο ποτήρι του μίξερ και ανακατεύουμε πολλές φορές. Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι και γαρνίρουμε με λεμόνι.

Short Martini Cocktail

Αν θέλεις ένα ποτό για μια «εορταστική στιγμή», αυτή είναι η συνταγή που προτείνει η Meyers.

Συστατικά

1 μερίδα βότκα 1 κουταλιά ξηρό βερμούτ 1 μικρή προσθήκη χυμού εσπεριδοειδών Γαρνίρισμα με λεμόνι

Οδηγίες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ και πάνω από πάγο. Σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι.