Με τις πρώτες βροχές βάζεις την καφετιέρα για γαλλικό, αλλάζεις ρούχα και το δυσκολότερο, αλλάζεις Κυριακάτικες συνήθειες. Αφού λοιπόν έβαλα τα καλοκαιρινά στο πατάρι, έβγαλα το ψιλό μου μπουφανάκι, κατηφόρησα στο παζάρι Ερμής  Κυριακή πρωί- πρωί.

Στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών της Ιεράς οδού, θα μπορούσαν κάλλιστα να σε οδηγήσουν οι μυρωδιές απο τα βρώμικα, οι επιτυχίες του Τόλη και της ‘Αντζελας στη διαπασών και οι φωνές των μικροπωλητών για τις σούπερ προσφορές. Ένα Portobello σε μία δική μας ξεχωριστή version που ανοίγει της πόρτες του κάθε Σάββατο και Κυριακή στο παλιό αμαξοστάσιο επί της Ιερά Οδού!

Αφού λοιπόν περάσεις απο τα πρώτα σύννεφα της ψησταριάς, και αρχίζεις να εξοικειώνεσαι στον αργό βηματισμό ανάμεσα στους αυτοσχέδιους διαδρόμους, οι μικροί θησαυροί αρχίζουν να αποκαλύπτονται: τσάντες της Ολυμπιακής, φωτογραφικές μηχανές (εκεί βρίσκω τις Polaroid μου), παλιά πικάπ, δίσκους, περιοδικά μόδας περασμένων δεκαετιών, ‘Aρλεκιν (θυμάμαι τα διάβαζε η μάνα μου αυτά), dvd με καυτό περιεχόμενο (της Τζούλιας ανάρπαστο!), δίσκους του Βοσκόπουλου και της Πίτσας, που μάλλον είναι και το soundtrack του παζαριού.

Επίσης Atari για τους λάτρεις της τεχνολογίας, ακόμα και αποφάσεις του Βασιλείου της Ελλάδος μέχρι και πρωτοσέλιδα εφημερίδων που δεν διαφέρουν από τα σημερινά, ταγέρ και κουμπιά από κυρίες της παλιάς Αθήνας είναι πραγματικά από τα λίγα πράγματα που μπορεί να βρει κανείς.

Φυσικά είναι όλα μαζί και σε πλήρη αταξία! Κάθε μικροαντικείμενο, λόγω ηλικίας, έχει να σου περιγράψει το δικό του ταξίδι στο χρόνο και τις δικές του εμπειρίες. Οι ρακοσυλλέκτες πολύ σοφά λένε πώς “οι δικές μας ιστορίες , γίνονται η ιστορία κάποιου άλλου” και πώς πρόκειται για “Ένα είδος άμεσης ανακύκλωσης, όχι μόνο υλικών αλλά και ιστορίας και ιδεών”!

Και επειδή κάτι που δεν θέλεις εσύ μπορεί να το θέλει κάποιος άλλος, το παζάρι είναι πάντα γεμάτο απο κόσμο που αναζητά κάτι που δεν έχει!

Αν λοιπόν είσαι έτοιμος για το ταξίδι στο χρόνο, δεν έχεις παρά να κατηφορίσεις νωρίς το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας και να ζήσεις την εμπειρία του παζαριού.

Και επειδή μιλάμε για παζάρι, μην δεχτείς τις τιμές αμέσως απλά παζαρέψε τις!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Fudu