Είναι η δημιουργός ενός από τα πιο εμβληματικά «αγωνιστικά» τραγούδια, του “People have the power”. Είχα την τύχη να τη δω να ερμηνεύει μεταξύ άλλων το θρυλικό κομμάτι live στη συναυλία που έδωσε πριν από περίπου δύο χρόνια στη χώρα μας, όχι σε κάποιο χωράφι που φιλοξενούσε ροκ φεστιβάλ, ούτε στον Λυκαβηττό, αλλά στο Ηρώδειο.

Απ’ όλες τις αξέχαστες στιγμές που πρόσφερε η «γιαγιά της ροκ» Patti Smith σε όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν σε εκείνη την συναυλία, από τις ροκιές και το συνεχές «χτύπημά» της, μέχρι την εισβολή  των θεατών στην αρχαία ορχήστρα για να χορέψουν με την ίδια ανάμεσά τους (πράγμα που αμφιβάλλω αν είχε ξανασυμβεί στο Ηρώδειο), παρά τις προσπάθειες του προσωπικού να τους σταματήσει, εγώ θυμάμαι περισσότερο και ξεχωρίζω μία άλλη.

Η χώρα ήταν ήδη σε βαθιά κρίση και δυσκολία, και όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι και η Patti δεν παρέλειψε να απευθύνει δυο λόγια στο κοινό αναφορικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Και τι νομίζεις ότι είπε η δημιουργός του “People have the power” απευθυνόμενη σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά; Βγείτε στους δρόμους; Διαδηλώστε; Αντιδράστε; Οργανωθείτε; Κατέφυγε σε κραυγές και πύρινα συνθήματα; Όχι. Για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, αυτή η μοναδική τύπισσα μας συμβούλεψε να τρώμε λαχανικά, να πίνουμε νερό και να πλένουμε τα δόντια μας. “Brush your teeth, eat your vegetables…”. Ναι, καλά διαβάζεις, αυτό ακριβώς είπε επί λέξει (πλεονασμός το τελευταίο, για να το χωνέψεις ότι δεν σου κάνω πλάκα).

Μπορεί να εννοούσε και όλα τα άλλα κλασικά αγωνιστικά, όμως με αυτή την συμβουλή της ανέδειξε την ταπεινή αλλά τόσο θεμελιώδη σημασία της συνέπειας και της αγάπης απέναντι στην ύπαρξή μας. Κάποιοι γέλασαν δυνατά νομίζοντας πως κάνει χιούμορ, αλλά εκείνη έσπευσε να εξηγήσει: «Όχι, αλήθεια! Τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη», σημείωσε, προσπαθώντας να μας κάνει να καταλάβουμε πως όσο τα πράγματα είναι άσχημα γύρω μας, ένας νηφάλιος, συνεπής και απλός τρόπος ζωής και σκέψης είναι η αφετηρία για οποιονδήποτε αγώνα και αλλαγή.

Είναι αυτό που ακούγεται καμιά φορά από ψύχραιμες φωνές: η αλλαγή ή το επιθυμητό δεν έρχονται επειδή πάμε να ψηφίσουμε κάθε 4 χρόνια – εντάξει, έστω κάθε 7 μήνες. Η πραγματική αλλαγή θα προκύψει από την καθημερινή μας συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής.

Θυμήθηκα τώρα αυτό το συναυλιακό περιστατικό, επ’ ευκαιρία της -συχνής πια- βόλτας μας στα εκλογικά κέντρα. Και η συμβουλή της Patti Smith, την οποία εξέφρασε τόσο παραστατικά και εύστοχα, μου ακούγεται απείρως πιο μεστή νοήματος, λογική και ουσιώδης από τις αοριστολογίες και τον ξύλινο λόγο πολλών πολιτικών αρχηγών. People have the power, λοιπόν. Ακόμα κι αν το μυστικό τους όπλο είναι μια οδοντόβουρτσα.