Σίγουρα θα έχεις ακούσει για patchwork design στα ρούχα και τα έπιπλα ή θα τα έχεις παρατηρήσει, αλλά πιθανόν να σου διαφεύγει η ορολογία. Πρόκειται λοιπόν για εκείνη την τεχνική, όπου διαφορετικά κομμάτια υφασμάτων με πολλά χρώματα, ενώνονται, συμμετρικά ή ασύμμετρα, συνήθως σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα για να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό σχέδιο. Μπορεί να τα συναντήσεις σε τσάντες, jeans, jackets, αλλά ακόμα και σε παπλώματα και καλύματα.

patchwork-τhe-alternative-technique-savoir ville

Ωστόσο, η ιστορία των patchwork ξεκινάει από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Συγκεκριμένα, τα πρώτα ευρήματα patchwork βρέθηκαν σε Αιγυπτιακούς τάφους, αλλά και στην περίοδο του Μεσαίωνα, όπου χρησιμοποιούνταν για τη θωράκιση του σώματος από το κρύο, κάτω από την πανοπλία των στρατιωτών. Έντονη ωστόσο, ήταν η διάδοση των patchwork υφασμάτων κατά την περίοδο της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1829, όπου τα παλιά, φθαρμένα ρούχα, ανακυκλώνονταν και χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση παπλωμάτων.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει παρατηρηθεί πως τα patchwork σχέδια επανέρχονται στο προσκήνιο σε καιρούς κρίσης, όπως πόλεμοι ή φτώχεια, ενώ πλέον στις μέρες μας έχουν αναδειχθεί σε εκκεντρικό στυλ ντυσίματος και διακόσμησης, με το οποίο έχουν καταπιαστεί βιομηχανίες ενδυμάτων, καθώς και σχεδιαστές υψηλής ραπτικής , κάνοντας τα fashion show τους ακόμα πιο εντυπωσιακά!

patchwork-τhe-alternative-technique -savoirvilleΑν έχεις δημιουργικές τάσεις και σου αρέσει να τροποποιείς τα ρούχα και τα αξεσουάρ σου, μη διστάσεις να πειραματιστείς και να φτιάξεις τα δικά σου patchwork σχέδια για να ανανεώσεις τη γκαρνταρόμπα σου.

How to create your patchwork T-shirt:

Αν έχεις παλιά jean ή κομμάτια από jean που έχεις κοντύνει ή μετατρέψει σε σορτς, κόψτα σε τρίγωνα ή τετράγωνα σχέδια και κόλλησέ τα με ειδική κόλλα για υφάσματα στο πίσω μέρος ενός λευκού T-shirt, σχηματίζοντας το σχέδιο που σου αρέσει. Αν θες μπορείς να ράψεις πάνω στα jean υφάσματα χρωματιστές χάντρες και θα έχεις έτοιμο το δικό σου Patchwork T-shirt.

patchwork-τhe-alternative-technique-savoir ville3