Πόσες φορές γύρισες να κοιτάξεις κάποιον και κατάλαβε ότι ακριβώς ήθελες να του πεις; Ίσως και καλύτερα απ’ ότι θα το καταλάβαινε αν τελικά προσπαθούσες να το εξηγήσεις. Πόσες φορές ήρθε κάποιος να σου μιλήσει σε ένα μπαρ, ή ακόμη και στον δρόμο και στην αρχή απομακρύνθηκες αλλά μετά τις δύο πρώτες προτάσεις, χαμογέλασες, ίσως να πήγες λίγο πιο κοντά και η ένταση που κυρίευε το σώμα σου έφυγε; Γιατί εσύ μπορεί εκείνη την στιγμή να μην το καταλαβαίνεις, και μάλλον κανείς δεν θα το καταλάβει αν δεν παρατηρήσει την στάση του σώματός σου, ή τις κινήσεις σου, τις εκφράσεις σου.

    body language

Μιλάμε με κάποιον και το μόνο που σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα είναι αυτά που θα πούμε. Οι λέξεις που θα βγουν από το στόμα μας να μην είναι πολύ εκδηλωτικές αλλά ούτε και αδιάφορες. Να κινήσουμε το ενδιαφέρον του απέναντί μας χωρίς όμως να του δώσουμε παραπάνω απ’ όσα πρέπει. Και πόσα πρέπει;

Αγνοούμε ευσυνείδητα, όλα αυτά που νιώθουμε εκείνη την στιγμή γιατί πιστεύουμε πως έτσι ίσως επικοινωνήσουμε καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση. Τώρα που είναι νωρίς, δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά, τα μάτια μπορούν να μας πουν περισσότερα από τα λόγια, αν δώσουμε λίγο παραπάνω προσοχή. Γιατί πολύ απλά, όσα ψέματα και αν πεις, όσα πράγματα και αν θες να κρύψεις, τα μάτια πάντα θα σε προδίδουν.

 Μάθε να συντονίζεσαι με αυτά που συμβαίνουν, χωρίς να ακούς, μόνο βλέποντας. Παρατηρώντας το σώμα του άλλου και το δικό σου. Γιατί τι και αν οι περισσότεροι επικοινωνούν μέσα από συζητήσεις, αν έρθει κάποιος και σου μιλήσει σε ένα μαγαζί και εσύ χαμογελάσεις ευγενικά αλλά δεν έχεις γυρίσει ολόκληρη προς το μέρος του, δεν θα έπρεπε να ξέρει πως ίσως η στάση του σώματός σου δεν του επιτρέπει να “εισχωρήσει” περισσότερο στην ψυχή σου;

Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλοί από εμάς που φοβούνται ή ντρέπονται να εκφραστούν με λόγια. Αφήνονται στην γλώσσα του σώματος γιατί είναι αληθινή και μοναδική για τον καθένα μας. Αυτός είναι ο λόγος που αντιπαθώ τα τσατ. Δεν μπορείς να δεις τον άλλον, τις εκφράσεις του ή το βλέμμα του. Παρά μόνο διαβάζεις αυτά που λέει, αυτά που έχει ήδη σκεφτεί πριν τα γράψει. Και ύστερα αναρωτιέσαι πόσες ευκαιρίες χάνονται από τον φόβο κάποιων να μην τους προδώσει το σώμα τους. Όμως είναι καλύτερα να πάρεις το vibe της στιγμής, το βλέμμα του “θέλω να σε φιλήσω” από το να σου έρθει ένα μήνυμα που θα λέει “θέλω να σε φιλήσω”, γιατί πολύ, πάρα πολύ απλά, αυτό δεν είναι αρκετό.