boys friends

Ανάμεσα στου άνδρες υπάρχει ένας κώδικας. Δεν είναι γραμμένος πουθενά, δεν θα τον βρει ποτέ κανείς σε κανένα σύνταγμα κανενός κράτους. Είναι ο κώδικας τιμής, η μπέσα. Η πραγματική ανδρική φιλία είναι πραγματικά κάτι μοναδικό. Το παρόν άρθρο δηλαδή απευθύνεται αποκλειστικά σε άνδρες ή μάλλον οι άνδρες θα το καταλάβουν κάπως καλύτερα.

 Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις (και ποιος με σώζει μετά), σε καμία των περιπτώσεων δεν υποτιμάω τη φιλία μεταξύ των γυναικών, ούτε σημαίνει πως είναι μικρότερης σημασίας. Επειδή όμως, εκεί συχνά εισχωρεί και λίγο η γυναικεία φιλαρέσκεια αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, το φιλικό συναίσθημα πιστεύω πως κάπως εξασθενεί.

Αλλά οι άνδρες που δεν το έχουμε αυτό αναπτύσσουμε άλλου είδους σχέσεις με τους φίλους μας. Δεν είμαστε απλώς φίλοι… Είμαστε κολλητοί, αδέρφια. Αλλά για να περάσουμε στους κανόνες που διέπουν αυτήν την αδερφική φιλία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι κολλητός σου και ποιος απλός φίλος σου.

 1. Κολλητός σου λοιπόν, είναι εκείνος που είναι πάντα εκεί για σένα κι εσύ πάντα εκεί για αυτόν. Αυτός για τον οποίο θα ρίξεις τον υπερφίαλο εγωισμό σου ρε μεγάλε για να είναι αυτός καλά.
 2. Αυτός που για χάρη του διέλυσες το ραντεβού σου με την γκόμενα των ονείρων σου γιατί δεν ήταν καλά και σε χρειαζόταν. Και που όταν σε ρώτησε πως πήγε του απάντησες κουνώντας αδιάφορα το κεφάλι: «Δεν έλεγε και πολλά, μπάζο ήταν». Επειδή είστε κολλητοί…
 3. Κι ακριβώς επειδή είστε κολλητοί κάνατε μαζί μαλ@κίες, ξενυχτήσατε, μεθύσατε, σε πήγε στο νοσοκομείο. Έμπλεξε σε καυγά κι όρμησες κι εσύ χωρίς να το σκεφτείς κι όποιος φάει τις περισσότερες.  Το ίδιο θα έκανε κι αυτός για σένα εννοείται… Γιατί είστε κολλητοί ρε…
 4. Στον κολλητό σου δεν χαϊδεύεις ποτέ τα αυτιά, δεν του λες μόνο τα καλά που θέλει να ακούσει. Του τα χώνεις κι ας παρεξηγηθεί άσχημα. Θα καταλάβει κάποια στιγμή και θα ξαναμιλήσετε… Κι αν όχι τότε δεν ήσασταν ποτέ κολλητοί, γιατί όπως λέει μια παροιμία, φίλοι που έπαψαν να είναι φίλοι δεν ήταν ποτέ.
 5. Το ψέμα είναι απαγορευμένη λέξη ανάμεσα σε δύο κολλητούς. Πες ότι άλλο θες σε έναν κολλητό εκτός από ψέμα. Ψέματα θα πείτε από κοινού μόνο σε τρίτους καλύπτοντας ο ένας τον άλλον.
 6. Βλέπετε μπάλα μαζί, πάτε στο γήπεδο, τον αφήνεις να διαλέξει πρώτος ομάδα στο pro. Ναι, αυτό είναι τεράστιο δείγμα φιλίας.
 7. Έχετε κοινά, αλλά δεν είστε ίδιοι. Διαφωνείτε, θυμώνετε, μαλώνετε.
 8. Ναι, είναι σημαντική η ανδρική φιλία. Γιατί ποιος θα μας μάζευε από τα πατώματα στους χωρισμούς αν δεν είχαμε τους φίλους μας; Κάνει τον καραγκιόζη για να αισθανθείς καλύτερα. Σε βγάζει έξω με το ζόρι κι ας μην θέλεις να δεις άνθρωπο. Αυτό είναι φιλία…
 9. Γιατί όταν μιλάτε ξεχνάτε τα ονόματά σας. Ποτέ δεν θα σε πει με το όνομά σου ούτε εσύ με το δικό του.  Θα σε προσφωνεί πάντα βλάκα, φλώρε, ανεγκέφαλο, καραγκιόζη, τενεκέ και μαλ@κα.
 10. Ο κολλητός σου δεν θα σου ζητήσει ποτέ συγγνώμη, δεν την χρειάζεσαι. Ακόμα κι όταν βρήκε γκόμενα και τον έχασες για καιρό. Καταλαβαίνεις! Κι εσύ το ίδιο θα έκανες εξάλλου. Γι’ αυτό στις παρέες μας πάντα πίνουμε ένα ποτήρι στην υγειά των φίλων μας που βρήκαν γκόμενα κι εξαφανίστηκαν. Άσε που όταν τους δεις μαζί μπορείς να ξέρεις με ένα απλό σκανάρισμα και πόσο θα διαρκέσει η σχέση τους. Από το πόσο σε έχει γραμμένο μέχρι το πόσες φορές την κοιτάζει και χαμογελάει βλακωδώς.
 11. Κολλητός είναι εκείνος που κοιμηθήκατε μαζί στο πάτωμα γιατί δεν μπορούσατε να εντοπίσετε το κρεβάτι μετά από μεθύσι.
 12. Εκείνος που έρχεται σπίτι σου χωρίς να ειδοποιήσει, ανοίγει την πόρτα με το κλειδί του και δεν ενοχλείσαι. Ορμάει στο ψυγείο και τρώει ότι βρει. Δεν θα σου επιστρέψει τίποτα από ότι του έχεις δανείσει, γιατί είναι κολλητός μου ρε κι ότι είναι δικό μου είναι και δικό σου.
 13. Άκουσε για χάλι σου ρε ρεμάλι από Ρέμο μέχρι Παντελίδη όταν είχες τις μαύρες σου κι ας μην ακούει τέτοια τραγούδια. Τι να κάνει; Κολλητάρια είστε…
 14. Αράξατε σε ταράτσες άπειρα βράδια καπνίζοντας ότι καπνίζεται και πίνοντας ότι πίνεται. Α, και λέγοντας και βλακείες εννοείται.
 15. Αλλά πάντα θα τον χτυπάς μπουνιά στο μπράτσο τρίζοντας τα δόντια όταν θα λέει χοντρές βλακείες.
 16. Καθίσατε αμίλητοι για ώρες, πίνοντας μπύρες. Γιατί μόνο όταν η σιωπή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι άνετη υπάρχει αληθινή φιλία. αν ο φίλος σου δεν καταλάβει τη σιωπή σου και πρέπει να του δώσεις εξηγήσεις δεν είναι φίλος. Γιατί είστε κολλητοί ρε…
 17. Τσακωθήκατε, πέσανε και κάτι ξεγυρισμένες μπουνιές. Σου έκανε το μάτι μπλαβί και γυρνούσες σαν πειρατής για τρεις μέρες. Ε, την τέταρτη μέρα πίνατε μπύρες μαζί σε κάποιο μπαρ γελώντας. Γιατί είπαμε είστε κολλητοί ρε…
 18. Μπορείς να τον αφήσεις για ώρες με την κοπέλα σου και να είσαι σίγουρος πως δεν θα γίνει τίποτα μεταξύ τους. Μόνο μην τον αφήσεις με το τελευταίο κομμάτι πίτσας. Θα την φάει χωρίς τύψεις και θα ρευτεί και απροκάλυπτα, γιατί του έπεσε και βαριά η πεπερόνε.
 19. Τον κοροϊδεύεις όλη την ώρα, τον κράζεις, τον βρίζεις. Μπορείς να κάνεις πλάκα με τα πάντα από το πιο σοβαρό μέχρι το πιο γελοίο περιστατικό. Κι όταν απογυμνώνεται ένα πρόβλημα καταλαβαίνεις πως τίποτα δεν είναι τόσο σοβαρό που να μην μπορεί να λυθεί με έναν φίλο στο πλευρό σου. Παρόλα αυτά δεν επιτρέπεις σε κανέναν άλλον όμως να το κάνει αυτό. Είναι αναφαίρετα δικό σου δικαίωμα.
 20. Γκόμενα φίλου δεν είναι γκόμενα. Είναι ότι άλλο θες, αλλά αυτήν την ιδιότητα την έχασε. Αυτό είναι κανόνας απαράβατος και ισχύει και για πρώην και για νυν…και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!
 21. Όταν όμως και οι δύο γουστάρετε ταυτόχρονα την ίδια κοπέλα ο ένας πρέπει να κάνει πίσω. Και συνήθως ο πιο ωραίος. Γιατί ξέρει ότι την έχει στα σίγουρα. Δίκαια πράγματα ρε κολλητέ…

Το πολυσκότισα όμως το θέμα νομίζω και δεν έχει νόημα. Οι κολλητοί μας είναι η οικογένεια που διαλέξαμε μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας. Αυτό και τέλος!  Είναι οι άνθρωποι εκείνοι με τους οποίους έχεις ξεπεράσει τις τυπικές συμβάσεις και τους κοινωνικούς περιορισμούς. Γιατί κακά τα ψέματα κολλητέ, καθώς μεγαλώνεις δεν ωριμάζεις, απλώς μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι…