generic-7553-8132-1-zoomΚεφάλαιο 1ο – Το κίνητρο: Όταν ο Άντρας θα πάρει την απόφαση να πετάξει τα σκουπίδια είναι γιατί τα σκουπίδια είναι τόσα πολλά που δεν χωράει ούτε ένα γαλατάκι νουνού μέσα. Θα δέσει με ναυτικό κόμπο και με τόση δύναμη την σακούλα, όπως οι λιμενεργάτες δένουν τα εμπορικά καράβια στο Σκαραμαγκά. Το βάρος της σακούλας είναι περίπου ίδιο με ενός πενηντάκιλου τσιμέντου και η μυρωδιά είναι τόσο δυνατή που οι γείτονες είναι στα πρόθυρα να καλέσουν την εγκληματολογική υπηρεσία (CSI Μπραχάμι) και να δηλώσουν ότι στο διπλανό διαμέρισμα πιθανών να υπάρχει ένα πτώμα. Συνήθως η δουλειά γίνεται αργά το βράδυ, γιατί πάντα το πρωί ο άντρας φεύγει τρέχοντας από το σπίτι (σαν τον σεισμό του ’99), αφήνοντας πίσω παιδιά, γυναίκα, κολατσιό, κινητό, τσιγάρα, το θερμοσίφωνα ανοιχτό και προφανώς τα σκουπίδια, που κείτονται εκεί ξεχασμένα και παρατημένα σαν κουφάρια θαλασσοπνιγμένων ναυαγών που τα έχει ξεβράσει η θάλασσα.

Κεφάλαιο 2ο – Η αποστολή: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όταν πετάει τα σκουπίδια ο Άντρας είναι αργά το βράδυ και η περιβολή του συνήθως είναι “αστεία” έως τραγική, ριγωτή πιτζαμούλα ή παλιά αθλητική φόρμα γυμναστικής (κρατημένη από το λύκειο) με μεγάλες τρύπες οι οποίες συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος. Παντοφλίτσα περπατημένη – λιωμένη και μπλουζίτσα ή φανελάκι με διαφημιστικό λογότυπο γνωστής μπύρας ή αναψυκτικού. Το μαλλί του επιμελώς ατημέλητο και η αγανάκτηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, προσπαθώντας να σύρει την σακούλα σαν έναν ταλαιπωρημένο συνταξιούχο που έχει ξεφύγει από διαδήλωση και δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του.

Η εμπειρία ενός άντρα όταν πετάει τα σκουπίδια φαίνεται στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του κάδου:

1) Κρατάει απόσταση περίπου 1 μέτρο και κάτι για να μην πεταχτεί κανα γατί και του χιμήξει. Καλού κακού δίνει και μια κλωτσιά -ζεμπεκιά στον κάδο για να το σιγουρέψει! 2) Επειδή συνήθως ο μοχλός του κάδου είναι χαλασμένος, χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα, όπως σκουπόξυλο, κλαδί ή ότι άλλο βρει εκεί γύρω για να ανοίξει το πενταβρώμικο βαρύ καπάκι που γράφει Δ.Α. 3) Παίρνει βαθιά αναπνοή για να αντέξει και να ανοίξει το καπάκι. Εκεί ξυπνάει ο hulk μέσα του και σηκώνει την σακούλα με αστραπιαία κίνηση, φέρνει μια στροφή και την πετάει με δύναμη σαν ολυμπιονίκης αθλητής που κάνει ρεκόρ στην σφυροβολία. 4) Βαράει μια γυριστή κλωτσιά αλά Τσακ Νόρις στον κάδο και το καπάκι κλείνει κάνοντας έναν εκκωφαντικό ήχο μέσα στην απόλυτη ησυχία και ηρεμία που επικρατεί το βράδυ στη γειτονιά. Σηκώνει το κεφάλι, γυρνάει πλάτη στον κάδο και απομακρύνεται σαν σταρ-υπέρ-ήρωας του Holywood με αργά και αποφασιστικά βήματα προς την είσοδο της πολυκατοικίας. Τέλος.

Aντώνης Κανάρης