Στις ανθρώπινες σχέσεις κάποιοι πάνε μπροστά και κάποιοι άλλοι μένουν πίσω. Βέβαια κανείς δεν ορίζει αυτή την κλίμακα, οπότε δύσκολα καταλαβαίνεις ποιος είναι πού. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι εσύ και η φίλη σου θα περνάτε την ίδια φάση ζωής μετά την άλλη στο ίδιο timing κρατώντας η μια το χέρι της άλλης. Η ιστορία έχει δείξει πως σε πολλές περιπτώσεις αυτός είναι λόγος διάλυσης για μια φιλία. Οι συμμετέχοντες νιώθουν πως δε μπορούν να ακολουθήσουν ο ένας τον άλλο και πως τα προγράμματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Τώρα σκέψου εκείνη τη φίλη σου που έχει ήδη παιδιά, ενώ εσύ απολαμβάνεις στο έπακρο τις αρετές της single ζωής. Ή εκείνη που είναι στο εξωτερικό, τρέχοντας μεταπτυχιακό και δουλειά ταυτόχρονα. Παλεύετε να βρείτε μια ώρα της μέρας να μιλήσετε, ενώ όταν τα καταφέρνετε, τα νέα σας είναι ασυντόνιστα. Εκείνη σου μιλάει για διπλωματική και τα ακραία deadlines που έχει να προλάβει, ενώ εσύ οργανώνεις ένα Σαββατοκύριακο στην Αίγινα.

Η λέξη “φάση” από μόνη της είναι χωρισμένη με τη μονιμότητα. Οι φάσεις δεν κρατούν πολύ, όπως όλα. Έτσι αν έχεις αυτή την πραγματικότητα στο μυαλό σου, θα καταφέρεις να κρατήσεις τις ισορροπίες μέχρι εσύ και η φίλη σου να συντονιστείτε. Ή τουλάχιστον να βρείτε τον τρόπο να απολαμβάνετε αυτή την έλλειψη συντονισμού.

Πάρε την πρωτοβουλία να της μιλήσεις ή να τη συναντήσεις

Η πρωτοβουλία δείχνει την επιθυμία να καταρρίψεις κάθε εμπόδιο. Για πολλούς η πρώτη κίνηση, ακόμα και σε μια φιλία, είναι πρόβλημα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ύπαρξη σαφήνειας ότι εσύ είσαι εκεί, και θες να της μιλήσεις. Όσο κι αν δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνει η ζωή με ένα παιδί. Ή τι κυρώσεις μπορεί να έχει η καθυστέρηση ενός project σε μια μακρινή χώρα. Το ζητούμενο είναι να θες να είσαι εκεί. Και εσύ θες.

Image via Kat Borchart, Darling Issue No. 20

Μάθε να ακούς

Είναι εύκολο να λέμε πως απλά δεν καταλαβαίνουμε. Δεν καταλαβαίνουμε τη φάση της, τη ζωή της, το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται, τη δουλειά που κάνει ή το πώς επέλεξε να γίνει μαμά. Αν δεν ακούσουμε δεν θα καταλάβουμε, και αυτή είναι η μισή λύση στο πρόβλημα. Άκουσέ την προσεκτικά. Όχι για να απαντήσεις, αλλά για να καταλάβεις. Πολλές φορές οι φίλοι μας γίνονται οι κλεφτές ματιές μέσα από κλειδαρότρυπα σε εντελώς άλλες ζωές. Και αυτό είναι μια ευλογία που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι.

Άσε τις προσδοκίες έξω από την εξίσωση

Το να εκτιμήσεις όσα ήδη έχεις είναι μια τεράστια απελευθέρωση. Σαν να βγάζεις βάρος από πάνω σου. Αυτό ισχύει και για τις φιλίες. Σίγουρα είναι πολύ εύκολο να γκρινιάξεις πως η φίλη σου δεν σου έστειλε πρώτη μήνυμα. Πως δεν ήρθε να σε βρει όταν τη χρειάστηκες ή πως σου έκανε σκηνή σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Για να είναι φίλη σου ακόμα και τώρα, σημαίνει πως αυτά που όντως έκανε για εσένα, οι στιγμές που υπήρξε σταθερά δίπλα σου είναι πολύ περισσότερες και ακραία πιο σημαντικές.

Γιορτάστε η μια το ταξίδι της άλλης

To να βρεις τις διαφορές σου με κάποιον και να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από εκείνον δεν είναι και δύσκολο. Αλλά εσύ και εκείνη είστε φτιαγμένες για πιο δύσκολα tasks. Για τρόπους σκέψης που δύσκολα αγγίζει ένας άνθρωπος που δεν ψάχνει το κάτι διαφορετικό. Στην περίπτωσή σας, αυτό είναι να χαρείτε η μια με το ταξίδι της άλλης. Να ορίσετε την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτή η διαφορετικότητα να μπορεί να προκαλέσει και στις δυο σας την ίδια χαρά. Ναι, είστε διαφορετικές σε πολλά, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και το δυνατό στοιχείο της φιλίας σας.

featured image: darling magazine