Πλούσιο σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο το 2022, με πρώτη απ’ αυτές, τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τον Απρίλιο. Κύριος πρωταγωνιστής των εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν, Γάλλος πολιτικός και πρόεδρος της Γαλλίας από τις 14 Μαΐου 2017. Ανέλαβε τα καθήκοντά του σε ηλικία των 39 ετών, καθιστώντας τον, τον νεότερο Γάλλο ηγέτη από την εποχή του Ναπολέοντα.

Τώρα, 44 ετών, διεκδικεί ξανά τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, πραγματοποιώντας προεκλογική εκστρατεία εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο γάμος, η πολιτική σταδιοδρομία και η εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου

Γεννημένος στην Αμιένη της Γαλλίας το 1977, ο Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν, γιος γιατρών, φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών, όπου σε ηλικία 16 ετών ερωτεύτηκε την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του και παντρεμένη με τρία παιδιά, καθηγήτριά του Μπριζίτ Τρονιέ. Για να τερματίσουν αυτή τη σχέση, οι γονείς του τον έστειλαν να συνεχίσει το σχολείο του στο Παρίσι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2007, επέστρεψε και παντρεύτηκε την αγαπημένη του, έναν μόλις χρόνο μετά το διαζύγιό της.

Με τον γάμο τους δημιούργησαν μια ιδιόμορφη οικογένεια καθώς τα παιδιά της συζύγου του είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία με εκείνον. Οι δύο τους δεν έχουν παιδιά, έχουν ωστόσο 7 εγγόνια από τον προηγούμενο γάμο της Μπριζίτ. Όσο ασυνήθιστη κι αν φαίνεται σε τρίτους η οικογένειά είναι αρκετά δεμένη, με τα τρία παιδιά της Μπριζίτ να υποστηρίζουν σθεναρά την υποψηφιότητά του.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία ενώ αποφοίτησε και από την περίφημη σχολή ΕΝΑ, που προετοιμάζει τα ανώτερα στελέχη της γαλλικής γραφειοκρατίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στο επιτελείο του Φρανσουά Ολάντ ενώ διορίστηκε και Υπουργός Οικονομίας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας δεν είχε ασκήσει ποτέ αιρετό αξίωμα.

Το 2015 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 2016 ίδρυσε το δικό του κόμμα με τίτλο «En Marche!», με το οποίο κατήλθε και κέρδισε στις εκλογές του 2017, παρότι δεν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις

Στις 3 Μαρτίου 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Μακρόν μέσα από μια μακροσκελή επιστολή, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που εξασφαλίζει την επανεκλογή του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στην επιστολή του αναφέρει: «Ζητάω την εμπιστοσύνη σας για μια νέα θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας» λέγοντας ότι θέτει υποψηφιότητα για να ανακαλύψει μαζί με τους πολίτες «τη γαλλική και ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του αιώνα». Συνεχίζει δηλώνοντας ότι γνωρίζει ότι στη πρώτη θητεία του δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλα όσα ήθελε. Όσον αφορά τη δεύτερη θητεία του τονίζει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα θέματα παιδείας «ούτως ώστε όλα τα παιδιά στη Γαλλία να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιτυχίας». Απώτερος στόχος του είναι η μείωση της φορολόγησης εργασίας και της παραγωγής.

Τέλος, αναφέρει ότι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία δεν θα καταφέρει να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία όπως θα ήθελε αλλά θα εκθέσει -με διαφάνεια- στον λαό της Γαλλίας το σχέδιό του για τη συνέχιση της προόδου.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinioway/Kea Partners για λογαριασμό της εφημερίδας LesEchos και του RadioClassique αναδεικνύει νικητή τον Μακρόν εξασφαλίζοντας το 59% των ψήφων κατά την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των εκλογών έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, υποχρεούμενος να λάβει το 50%+1 των ψήφων από τον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται 15 μέρες μετά τον πρώτο ενώ ποτέ, κανένας υποψήφιος, από την έναρξη της εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι προεκλογικοί του αντίπαλοι, το Ρωσο-Ουκρανικό και το ανθρώπινο πρόσωπο του Προέδρου 

Μακρόν και Πούτιν έχουν συνομιλήσει τουλάχιστον 12 φορές, τον τελευταίο μήνα, με την τελευταία κλήση να πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Μαρτίου μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μιλά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την κλιμακούμενη επίθεση του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Λίγο πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μοιάζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσδώσει στον Μακρόν χαρακτηριστικά ηγέτη ενώ παράλληλα έχει καταστήσει τους αντιπάλους του απλούς θεατές των διπλωματικών του χειρισμών για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά των αντιπάλων του, εκφράζονται ανησυχίες για τον ορατό κίνδυνο ότι θα ολοκληρωθεί ο προεκλογικός αγώνας, έχοντας αναλωθεί οι υποψήφιοι στις συζητήσεις για το ουκρανικό, χωρίς να γίνει αναλυθούν τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά προσπαθούν να εστιάσουν τη συζήτηση, όχι στο ουκρανικό, αλλά σε εθνικά ζητήματα όπως η αγοραστική δύναμη και η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία είναι αυτή που προσελκύει την προσοχή των ψηφοφόρων.

Τον τελευταίο μήνα η επίσημος φωτογράφος του Προέδρου Μακρόν, Soazig de la Moissonniere, φιλοτεχνεί φωτογραφίες του, οι οποίες τον δείχνουν να εργάζεται πιο σκληρά από ποτέ. Αξύριστος, σκεπτικός και με μαύρους κύκλους παρουσιάζεται πιο οικείος και ανθρώπινος, καθιστώντας έτσι τον υποψήφιο πιο προσιτό στο κοινό.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι διπλωματικοί του χειρισμοί στο Ουκρανικό θα αποδώσουν καρπούς στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και αν θα καταφέρει να ανέλθει στον προεδρικό θώκο για δεύτερη συνεχόμενη επταετία.