Η Eleni Bantra χρησιμοποιεί το quote της Marie Curie “I am among those who think that science has a great beauty” για να περιγράψει τη θεμελιώδη αρχή του brand που φέρει το όνομά της.

“Το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν η επεξεργασία των πρώτων υλών και οι μέθοδοι μετασχηματισμού τους σε ένα όμορφο, καλαίσθητο αποτέλεσμα. Συνεπώς, εξαρχής διδάχτηκα πώς να συνδυάζω την τέχνη με την επιστήμη, προκειμένου να δώσω μορφή σε ένα τελικό προϊόν.” λέει η σχεδιάστρια.

Aναφορικά με τις σπουδές και πως αυτές συνδέονται με όσα έχει δημιουργήσει σήμερα λέει:

Συγκεκριμένα, το πρώτο μου πτυχίο (BA (Hons) in Textiles with Business Studies στο πανεπιστήμιο του Brighton) με εισήγαγε στον χρωματισμό των υφασμάτων, στον τρόπο αναγνώρισης και επεξεργασίας τους, σε διαφορετικές τεχνικές. Σε ανάλογη προσέγγιση εκτέθηκα και στο δεύτερο πτυχίο μου (MA in Jewellery and Metal στο Royal College of Art του Λονδίνου), κατά το οποίο έμαθα να μετασχηματίζω ποικίλα μέταλλα από την πιο καθαρή, φυσική τους μορφή σε όμορφα αντικείμενα.”

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleni Bantra (@eleni.bantra)

Η έμπνευση

Για την Eleni Bantra, κάθε δημιουργία είναι ένα συνδυασμός τέχνης και επιστήμης, ελκυστικό και καθοριστικό στοιχείο για τη δουλειά της.

Είχα πάντοτε μπροστά μου ένα φύλλο εργασίας με καταγεγραμμένους υπολογισμούς, δοσολογίες και ακριβή χρόνο που οδηγούσαν σε ένα επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά, άρχισα να κοιτάζω κάτω από το μικροσκόπιο, όταν προετοίμαζα την τελική εργασία για το ΒΑ μου. Η βασική ιδέα μου ήταν να εξερευνήσω περαιτέρω μοτίβα, με έναν διαφορετικό τρόπο, κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω δια γυμνού οφθαλμού.”

Η σχεδιάστρια μας μίλησε για την περίοδο που ο αθλητισμός τη βοήθησε να αντιμετωπίσει το άγχος της και πως αυτό έγινε το εφαλτήριο για να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες της: “Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να συνειδητοποιήσω την προσπάθεια που κατέβαλλε το σώμα μου για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας κοπιαστικής ημέρας και έτσι αποφάσισα να κοιτάξω το ανθρώπινο σώμα κάτω από το μικροσκόπιο. Μου γεννήθηκε, δηλαδή, η διανοητική περιέργεια να εξερευνήσω την καθαρή και ευαίσθητη πολυπλοκότητα των εσωτερικών οργάνων του σώματός μας. Και… αυτό ήταν! Καταγοητευμένη από τη δυνατότητα συνδυασμού της φύσης με την τεχνολογία, ξεκίνησα να διερευνώ και να αναπτύσσω την αρχική μου ιδέα.”

Το brand φέρνει στη ζωή την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα και την υπέροχη περιπλοκότητα όλων όσων μας περιβάλλουν χρησιμοποιώντας μια από τις πιο καινοτόμες ανθρώπινες δημιουργίες – το μικροσκόπιο.

Στην ερώτηση για το πως θα ήθελε η σχεδιάστρια να αισθάνονται όσοι επιλέγουν να φορούν δημιουργίες της εκείνη απαντά: “Η μαγεία πίσω από τη δημιουργία των συλλογών του brand είναι ότι δεν μπορώ ποτέ να προβλέψω τι θα ανακαλύψω κοιτώντας στο μικροσκόπιο. Δεν περιμένω τίποτα, καμία προκατάληψη και όλα εξαρτώνται από τις βαφές που χρησιμοποιούνται για το “λέρωμα” του δείγματος, τη μεγέθυνση και τη γωνία των φακών του μικροσκοπίου. Όλα είναι μοναδικά και μου δίνουν αυτή την αίσθηση “WOW” κάθε φορά. Εμείς, ως άνθρωποι, είμαστε επίσης μέρος της φύσης και ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο.”

Τα WOW πράγματα, συναισθήματα και η δημιουργία

Έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο όπου σχεδόν τα πάντα γύρω μας έχουν μια συγκεκριμένη έννοια και τείνουμε να τα βλέπουμε από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία στην αρχή” λέει η Eleni Bantra και συμπληρώνει “ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε να εκπλαγούμε από τα «WOW» πράγματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε όταν κοιτάξουμε πέρα από το προφανές. Θέλω οι άνθρωποι που φορούν τα προϊόντα μου να αισθάνονται αυτό το συναίσθημα “WOW” για τον εαυτό τους και να είναι περήφανοι για το ποιοι πραγματικά είναι, να εκτιμούν τον χρόνο που έχουν αφιερώσει για να δημιουργήσουν τον εαυτό τους και να νιώσουν καλά. Θέλω το προϊόν να γίνει μέρος της ιστορίας τους και να εκφράσει την ατομικότητά τους. Αν όλοι κατανοήσουμε τη μοναδικότητά μας, τελικά θα καταφέρουμε να δούμε πέρα από όλα εκείνα τα πράγματα που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και θα αποκαλύψουμε τα όμορφα και μοναδικά μας μοτίβα που μερικές φορές προσπαθούμε τόσο σκληρά να κρύψουμε για να γίνουμε αποδεκτοί από το σύνολο.”

Sustainability

Όταν σχεδιάζω ένα αξεσουάρ, πάντα αναρωτιέμαι, με πόσους τρόπους θα μπορούσε κάποιος να το φορέσει αυτό; Ποιο είναι το καλύτερο ανθεκτικό υλικό για αυτό το προϊόν και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το δημιουργήσω και να συνεχίσω να είμαι ένα υπεύθυνο brand;

H Eleni Bantra ξοδεύει πολύ χρόνο ερευνώντας προμηθευτές που είναι αφοσιωμένοι στην ίδια ηθική φιλοσοφία με εκείνη προσπαθώντας συνεχώς να βρίσκει νέες τεχνικές και τρόπους για να γίνει πιο υπεύθυνη. Αναζητά υφάσματα υψηλής ποιότητας, επιδιώκει παραγγελίες μικρών ποσοτήτων, στόχος της είναι το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς χημικά βαφές, πολιτική απορριμμάτων και ηθικά περιβάλλοντα εργασίας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleni Bantra (@eleni.bantra)

Δημιουργήσαμε πρόσφατα μερικές ενημερωτικές σελίδες το site μας, όπου εξηγούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο αύριο, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τα υλικά του packaging που χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας να εξερευνήσουν τρόπους βιωσιμότητας, ξεκινώντας με τρόπους ανακύκλωσης των υλικών και τρόπους δεσίματος των φουλαριών μας.” λέει χαρακτηριστικά.

Η συλλογή Insecta 

Τα έντομα διακρίνονται από τα άλλα αρθρόποδα από το σώμα τους, μπορεί να είναι θανατηφόρα και ευεργετικά, καθώς και πολύτιμα αντικείμενα μελέτης. Ως άνθρωποι, έχουμε εξελίξει τον φόβο για τα έντομα για να αποφύγουμε πιθανές επικίνδυνες συναντήσεις μαζί τους, ενώ στην πραγματικότητα ο φόβος μας σχετίζεται στενά με το αίσθημα της αηδίας.”

Για τη συγκεκριμένη συλλογή η έμπνευση συνδέθηκε με την υπέρβαση του φόβου: “Δεδομένου ότι ο στόχος μου, όταν σχεδιάζω, είναι να υπερβώ αυτό που είναι προφανές με την πρώτη ματιά, αποφάσισα να ξεπεράσω τον φόβο μου για κάποια έντομα, να ξεχάσω όσα ήξερα πριν και να τα δω από μια διαφορετική οπτική γωνία.” μας λέει η Eleni Bantra.

Η έρευνα της σχεδιάστριας και της ομάδας της έχει στόχο για κάθε δείγμα που χρησιμοποιεί να γίνεται μέσο για να καταλάβει από πού προέρχεται αρχικά, “ωστόσο η ομορφιά των εικόνων που ανακαλύπτει κανείς όταν κοιτάζει κάτω από το μικροσκόπιο αλλάζει εντελώς αυτό που γνωρίζεις” μας εξηγεί.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleni Bantra (@eleni.bantra)

Ως σχεδιάστρια, βλέπω το δείγμα της εξέτασης διαφορετικά από έναν επιστήμονα και το μετατρέπω σε κάτι πιο καλλιτεχνικό. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν ένα δείγμα σύνθετου οφθαλμού εντόμου, το οποίο είναι μια διαφανής μεμβράνη σε σχήμα θόλου που λειτουργεί ως φακός για τα αρθρόποδα, αλλά αυτό που βλέπω είναι μια υφή υφάσματος, ένα δείγμα τούλι με κεντημένα μαργαριτάρια και πολλές στρώσεις. Τα έντομα είναι προϊόντα της φύσης και ενώ αυτή η συλλογή ζωντανεύει τις λεπτομέρειες της ομορφιάς τους, η αλήθεια είναι ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί, σε αυτήν ακριβώς τη φύση που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.

Ανακάλυψε περισσότερα για το brand Εleni Bantra -> facebook.com/bantra.eleni/ | instagram.com/eleni.bantra