Μπορεί στο ενεργητικό μου να μετράω ψιλοαρκετούς χωρισμούς (ο Δίδυμος δεν στεριώνει εύκολα, τι να κάνουμε), ένας όμως ήταν αυτός που ας πούμε ότι με σημάδεψε. Για να το θέσω καλύτερα, ήταν ένας χωρισμός που ήρθε μετά από δύο χρόνια σχέσης και μου έμαθε όσα δεν θα συνειδητοποιούσα ποτέ με τους υπόλοιπους. Μπήκα στο τρυπάκι μετά από ορισμένους μήνες που ένιωθα καθημερινά ότι κάτι μου έλειπε, μέχρι να περάσω στο στάδιο του θυμού και της θλίψης, να σκεφτώ πράγματα που όσο βρισκόμουν στην σχέση, δεν μου περνούσαν απ’το μυαλό. Ή αν μου περνούσαν, δεν έδινα την απαιτούμενη βαρύτητα.

Δεν ξέρω αν τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, γνωρίζοντας τι με περίμενε μετά, δεν μετανιώνω όμως για τις τότε αποφάσεις μου μιας και τα παρακάτω “μαθήματα” με έκαναν να δω με άλλο μάτι τα πράγματα.

  1. Πότε δεν φταίει μόνο ο ένας

Στις ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις με τον καιρό, όταν κανεις τον απολογισμό σου και συνειδητοποιείς πόσα λάθη έκανες που δεν τα έβλεπες καν. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

  1. Η αγάπη μένει ζωντανή

Η αγάπη δεν είναι ένα κουμπάκι ενός διακόπτη που μπορείς να πατήσεις την επιλογή “off” και όλα να έχουν εξανεμιστεί. Ίσως όλοι να ήμασταν χαρούμενοι αν συνέβαινε αυτό, αλλά not. Ένας χωρισμός μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά συναισθήματα, αλλά όλα θα τα νικάει η αγάπη που δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, ακόμα και μετά από χρόνια. Μπορεί να φτάσεις στο σημείο να μην τον αγαπάς ερωτικά, αλλά σαν άνθρωπο. Θα τον αγαπάς όμως.

  1. Δεν γίνεται να κρατήσεις φιλικές σχέσεις μαζί του

Θαυμάζω και χειροκροτώ όλα εκείνα τα ζευγάρια που ενώ χωρίζουν, καταφέρνουν να κρατήσουν μια φιλική επαφή μετά. Έστω και γι’αυτά τα χρόνια πολλά σε γιορτές και γενέθλια. Δεν ξέρω αν είναι λογικό, αλλά μία επαφή με τον πρώην, έστω και ένα μήνυμα του, δεν μπορεί ούτε φιλικό να το δεις, αλλά ούτε να παριστάνεις ότι δεν έγινε και τίποτα. Τύπου δηλαδή, ένα μήνυμα είναι μωρέ, chill. Όχι, δεν γίνεται. Όσο και αν το θες, είναι δύσκολο να κρατήσεις μια επικοινωνία μαζί του.

  1. Όλα περνούν με το πέρασμα του χρόνου

Μπορεί να είναι μήνες, μπορεί να είναι χρόνια, κάποια στιγμή καταφέρνεις να προχωρήσεις παρακάτω, να ανοίξεις την καρδιά σου αλλού, να νιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα για κάποιον άλλον και όλα να παραμείνουν μια ανάμνηση στην ζωή σου, όπως πολλές άλλες.