Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν απλά λόγια για να εξηγήσει κανείς το NLP. “Με απλά λόγια το NLP είναι η εξερεύνηση της άριστης συμπεριφοράς, τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι και δημιουργούν σπουδαία αποτελέσματα στη ζωή τους. Είναι μια συλλογή τεχνικών και δεξιοτήτων του μυαλού, νοητικών δεξιοτήτων που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.”

Το NLP μπήκε στη ζωή της Ελεάννας πριν περίπου 10 χρόνια: “Αντιμετώπιζα κάποιες σοβαρές δυσκολίες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και ήμουν σαν χαμένη. Δεν το έψαξα, η μητέρα μου το βρήκε και μου πρότεινε να το δοκιμάσω. Όταν πήγα στην 1η συνάντηση, δεν θυμάμαι καν αν ήξερα να λέω σωστά το όνομα του Νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού, γιατί δεν είναι και το πιο απλό όνομα! Ήταν έρωτας με την 1η ματιά, μέσα σε 8 συνεδρίες άρχισα να έχω τον έλεγχο και να προγραμματίζω το νου, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές μου και την ζωή μου συνολικά όπως θέλω εγώ. Και μετά το επιτυχημένο τέλος των συνεδριών μου από την πλευρά του coachee, σα να βρήκα και τον σκοπό της ζωής μου και ήθελα να εκπαιδευτώ σε αυτό. Μια σκέψη υπήρχε στο μυαλό μου, ότι αυτή η γνώση πρέπει να μοιραστεί και να την μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.”

Η Ελεάννα Μαυρουδάκη που σήμερα είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Νευρο-γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), της μεθόδου Time Line Therapy® και Ύπνωσης Personal Growth Coach μας εξηγεί την ιστορία πίσω από τη μέθοδο. “Ο Richard Bandler και ο John Grinder συναντήθηκαν ενώ βρίσκονταν και οι 2 στο Πανεπιστήμιο Santa Cruz της Καλιφόρνια. Μαζί ξεκίνησαν την πρακτική της «Μοντελοποίησης», μοντελοποιώντας τις δεξιότητες και τις εσωτερικές νοητικές διαδικασίες εξαίρετων θεραπευτών, όπως ήταν ο Milton Erickson (πατέρας της σύγχρονης Υπνοθεραπείας), της Virginia Satir (η μητέρα της οικογενειακής θεραπείας), ο Fritz Perls από τον κόσμο της Gestalt προσέγγισης, ο Ivan Pavlov που έθεσε τις βάσεις για την συμπεριφοριστική ψυχολογία και πολλών άλλων.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν τόσο ένα σύνολο από ομοιότητες μεταξύ όλων αυτών των άριστων ειδικών ως προς τις πεποιθήσεις τους, τα αξιακά τους συστήματα και τις συμπεριφορές τους όσο και σημαντικές διαφορές που όμως συντέλεσαν δομικά στην επιτυχία τους. Όταν ο Richard Bandler και ο John Grinder εγκατέστησαν όλα αυτά πάνω τους, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους άλλους από ένα υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας. Πράγματι, όταν δίδαξαν στους μαθητές τους αυτά τα «μοτίβα», ανακάλυψαν ότι και οι μαθητές τους με την σειρά τους μπορούσαν να κάνουν γρήγορες και αποτελεσματικές βελτιώσεις στις συμπεριφορές τους.

Οπότε και άρχισαν να εξελίσσουν αυτό το μοντέλο που μετέπειτα έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP): Νεύρο – διότι όλες οι συμπεριφορές ενεργοποιούνται σε νευρικό επίπεδο. -γλωσσικός – διότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε υποδεικνύουν τα προγράμματα μας (ασυνείδητα φίλτρα) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν αλλαγές σε αυτά τα προγράμματα τα οποία επιλέγουμε. Προγραμματισμός – διότι αυτό είναι που κάνουμε σε όλη τη ζωή μας. Ενεργοποιούμε «προγράμματα» σε ένα ασυνείδητο επίπεδο.

Για αυτό, ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός είναι ένα μοντέλο που μας διευκολύνει στο να κάνουμε άμεσες, οικολογικές και ηθικές αλλαγές στη νοοτροπία μας, στις συναισθηματικές μας ανταποκρίσεις και στις συμπεριφορές μας σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Προγραμματισμός άρα εκπαίδευση; Είναι περισσότερο μία μορφή coaching που εμβαθύνει στη συμπεριφορά;

Ακριβώς, παίρνεις τον έλεγχο του νου σου και μπορείς να ξεκινήσεις να τον προγραμματίζεις προς αυτά που θέλεις να είσαι, να έχεις και να κάνεις. Έχει τις ρίζες του στην συμπεριφοριστική και θετική ψυχολογία. Πιστεύω ότι είναι μια μέθοδος που συμπληρώνει πολύ αποτελεσματικά το coaching. Και είναι μια άριστη προσθήκη εργαλείων που όλοι οι επαγγελματίες coaches εκεί έξω, καλό θα ήταν να έχουν στην εργαλειοθήκη τους.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία ενός ανθρώπου που κάνει coaching είναι συνήθως η νοοτροπία του- πεποιθήσεις που τον κρατάνε πίσω, συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί στη διάρκεια της ζωής του, και συνήθειες που μπορούν να εκτροχιάσουν την πορεία του προς την επιτυχία. Η χρήση του NLP μέσα στην Coaching διαδικασία, βοηθάει και διδάσκει το άτομο πως να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα εργαλεία για να ενεργοποιήσει τις εσωτερικές του δεξιότητες, να θυμηθεί, να συνειδητοποιήσει και να επιλέξει συνειδητά τις απαραίτητες αλλαγές και δράσεις που πρέπει να κάνει για να πετύχει τους στόχους του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω επίσης, ότι ο Νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός έχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά επιτυχημένα στις δημόσιες σχέσεις και σε διαφημιστικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκστρατειών κυρίως στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται έντονα στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση και από υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οι πολιτικοί ακόμη και στην χώρα μας που δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένος χρησιμοποιούν το NLP συνεχώς.

Σε τι βοηθά το NLP;

Οι τεχνικές και τα εργαλεία του Νευρο-γλωσσικού Προγραμματισμού έχουν πολλές χρήσεις και σε κάθε τομέα της ζωής μας. Εν ολίγοις, όπου υπάρχει ο άνθρωπος, ο νους και η επικοινωνία τότε υπάρχει χώρος και για το NLP. Πολλοί χρησιμοποιούν το NLP για να γίνουν καλύτεροι:

· με τον εαυτό τους

· γονείς

· επιχειρηματίες

· managers

· πωλητές

· coaches

· θεραπευτές

· στην οικονομική διαχείριση

· φίλοι

· σύντροφοι

· ηγέτες ομάδας

· personal trainers

· επαγγελματίες

· στην εργασία τους

· και πολλά παραπάνω…

Θα ήταν εύκολη η απάντηση στην ερώτηση γιατί πιστεύεις πως οι άνθρωποι εστιάζουμε περισσότερο σε εκείνα που  νιώθουμε ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ή σε εκείνα που φοβόμαστε;

Ναι πολύ εύκολη γιατί έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω σε αυτό το ερώτημα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκ φύσεως οι άνθρωποι έχουμε μια πεσιμιστική νοοτροπία. Λόγω του πεσιμισμού, αυτοί οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι οι πρόγονοι μας επιβίωσαν από τους θηρευτές, τις φυσικές καταστροφές και την έλλειψη φαγητού.

Οι οπτιμιστές, λένε οι ίδιοι ερευνητές, δεν σκέφτονται τι τραγικό θα μπορούσε να τους συμβεί στη συνέχεια, γι αυτό και δεν επιβιώνουν σαν τους πεσιμιστές. Μια πεσιμιστική νοοτροπία μπορεί να είχε λογική αν χρησιμοποιούσαμε ακόμη εργαλεία από πέτρα και υπήρχαν μεγάλα αρπακτικά που θα μπορούσαν να μας δαγκώσουν μέχρι θανάτου μέσα στη νύχτα.

Ωστόσο, η κοινωνία μας έχει αλλάξει τόσο πολύ που ένα πεσιμιστικό σκεπτικό πλέον δημιουργεί τα αντίθετα αποτελέσματα: αντί να ενδυναμώνει την ικανότητα της επιβίωσης μας, μας βάζει σε ένα μικρό, φανταστικό κουτί και μας κρατάει παγιδευμένους εκεί. Το να έχουμε πολλά περιοριστικά πιστεύω είναι σύμπτωμα μιας απαισιόδοξης νοοτροπίας.

Αν είμαστε περικυκλωμένοι με αρνητικότητα, τότε η αρνητικότητα μπορεί να “κολλήσει” πάνω μας. Οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με το τι μπορούμε ή/και δεν μπορούμε να πετύχουμε μπορούν να γίνουν κομμάτι του της ταυτότητας μας. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να απορρίπτουμε συνειδητά αρνητικές πεποιθήσεις τη στιγμή που τις συναντάμε έτσι ώστε να μην ριζωθούν μέσα μας.

Η προσέγγιση του NLP είναι για όλους; Θεωρείς ότι θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο εκείνους που έχουν ήδη μία επαφή με το μέσα τους, που έχουν έμφυτη αυτή την παιδική περιέργεια που σημειώνεις και σε ένα blog post σου; Ή είναι κάτι που επίσης μαθαίνεται κατά τη διαδικασία;

Με την εμπειρία μου, πιστεύω ότι το NLP απευθύνεται σε όλους και δεν θα φέρουν όλοι τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν δουλέψει χρόνια με τον εαυτό τους με άλλες προσεγγίσεις και δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ήθελαν όταν δοκίμασαν το NLP, και έχω δουλέψει και με ανθρώπους που η 1η τους επαφή με το μέσα τους ήταν μέσω του NLP και έφεραν τα πάνω κάτω στη ζωή τους μέσα σε πολύ λίγες συνεδρίες.

Σίγουρα, το να έχεις μια επαφή με το μέσα σου είναι κάτι πολύ βοηθητικό και είναι μια πολύ καλή αρχή, αρκεί να πιστεύεις ότι είναι. Το σημαντικό μαζί με την παιδική περιέργεια είναι να έχεις και θέληση για πειραματισμό για να δεις τι δουλεύει ή τι μπορείς να κάνεις να δουλέψει για σένα. Το NLP σε βάζει σε μια ενεργητική θέση όπου πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό, έχει δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν από τη μια συνεδρία στην άλλη. Και σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι μιλούν και δεν κάνουν αυτό είναι αρκετά challenging για πολλούς ανθρώπους. Έχουμε συνηθίσει να συζητάμε σε επίπεδο υπερ-ανάλυσης τα προβλήματα μας αντί να κάνουμε κάτι για αυτά.

Στο NLP μιλάτε για αίτημα. Τι αφορά;

Αφορά το θέμα και τον τομέα στον οποίο θα εστιάσουμε για έναν κύκλο συνεδριών, ώστε το άτομο να επιλύσει, να αλλάξει και να υλοποιήσει τον λόγο για το οποίο αποφάσισε να ξεκινήσει συνεδρίες NLP. Για παράδειγμα, ένα αίτημα θα μπορούσε να είναι η διακοπή καπνίσματος που ανήκει στον τομέα της υγείας. Ένα άλλο αίτημα θα μπορούσε να είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησης που ανήκει στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης.

Η μέθοδος Time Line Therapy®, ένας συνδυασμός τεχνικών που μας οδηγεί σε σταδιακές θετικές αλλαγές. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για αυτό. Τι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς με αυτές τις τεχνικές; Τι περιλαμβάνουν;

Πώς θα ήταν αν θα μπορούσατε να απελευθερωθούμε από το συναισθηματικό φορτίο του παρελθόντος μια και για πάντα; Αν η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι τουλάχιστον «υπέροχα!», τότε η μέθοδος για να το πετύχει κάποιος αυτό είναι οι τεχνικές του Time Line Therapy®. Η μέθοδος αυτή είναι το «παιδί» του NLP, είναι οι πιο σύγχρονές τεχνικές που έχουν ως σκοπό την απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα του παρελθόντος όπως είναι ο θυμός, η λύπη, ο φόβος, η ενοχή, η αγωνιά. Απελευθέρωση από περιοριστικές πεποιθήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις όπως και τεχνικές για έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό μελλοντικών στόχων. Δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτή μου Dr. Tad James και τον Wyatt Woodsmall, οι οποίο έγραψαν και το βιβλίο «Time Line Therapy and the Basis of Personality». Ο Dr. Tad James ήταν μαθητής του Richard Bandler. Το έργο του έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην πορεία και εξέλιξη του NLP και ο ίδιος έχει εμπνεύσει γενιές εκπαιδευτών στο NLP, τη μέθοδο Time Line Therapy®, και την Ύπνωση.

Η μέθοδος Time Line Therapy® χρησιμοποιεί την εσωτερική μας “Χρονική Γραμμή” δουλεύοντας με διάφορους τρόπους με τον ασυνείδητο νου μας, και οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν, την επούλωση ψυχικών εσωτερικών τραυμάτων και την απελευθέρωση από ανεπιθύμητες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους θυμό, λύπη, φόβο, πόνο, ενοχή, αγωνία ή όποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα και οι τεχνικές της μεθόδου Time Line Therapy® μπορούν να βοηθήσουν στην αποδέσμευση από ανεπίλυτο αρνητικό φορτίου του παρελθόντος. Αν κρατάμε μέσα μας περιοριστικές πεποιθήσεις όπως «Δεν μπορώ να αδυνατίσω», «Δεν μπορώ να βγάλω αρκετά χρήματα», «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή» ή οτιδήποτε άλλο που μοιάζει, ακούγεται και έχει την ίδια αίσθηση με τα παραπάνω τότε οι τεχνικές Time Line Therapy® μπορούν να βοηθήσουν σίγουρα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη | (@athensnlp)

Και μετά είναι η ύπνωση. Αυτός ο ασυνείδητος προγραμματισμός τρομάζει κάποιους. Βοήθησέ με να ξεμπερδέψουμε κάποιους αναγνώστες ότι η ύπνωση δεν είναι αυτό που βλέπουν στις ταινίες.

Η μόνη επαφή των περισσότερων ανθρώπων με την ύπνωση είναι μέσω της διασκέδασης και των σχετικών εκπομπών, ταινιών και shows στην τηλεόραση, στο σινεμά και στο τσίρκο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άρα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πάρα πολύ προκατειλημμένη και διαστρεβλωμένη ιδέα του τι είναι η ύπνωση στην πραγματικότητα. Οπότε, θα αναφέρω τους 3 βασικούς μύθους που υπάρχουν εκεί έξω σε σχέση με την ύπνωση για να τους καταρρίψουμε και να αναδυθεί η αλήθεια.

1.Ο μύθος ότι η ύπνωση σε αναγκάζει να παραχωρήσεις την προσωπική σου δύναμη ή ότι μπορεί ο σύμβουλος ύπνωσης να σε επηρεάσει και να του αποκαλύψεις τα μυστικά σου. Και η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε σε κατάσταση ύπνωσης έχουμε περισσότερη επίγνωση από ότι έχουμε τώρα στη φυσιολογική κατάσταση που βρισκόμαστε, άρα μπορούμε να επιλέξουμε και το τι θα επικοινωνήσουμε στον σύμβουλο ύπνωσης και τι όχι. Όταν είμαστε σε ύπνωση ακούμε τα πάντα και νιώθουμε τα πάντα. Και θα παρατηρήσουμε πράγματα που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ στη φυσιολογική «ξύπνια» κατάσταση που είμαστε τώρα. Άρα όλες μας οι αισθήσεις στην ύπνωση ενδυναμώνονται και ενισχύονται.

2. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπνωση είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση ύπνωσης είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση, μια χαλαρωτική κατάσταση που βιώνουμε κάθε ημέρα. Κάθε φορά που ονειροπολούμε, είμαστε σε ύπνωση, όταν παρακολουθούμε απορροφημένοι μια ταινία είμαστε σε ύπνωση, μπορεί να μας μιλάει ο διπλανός μας και να μην τον ακούμε, είμαστε στο λεγόμενο TV trance. Ή όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο και μας έχει συνεπάρει που δεν δίνουμε προσοχή σε τίποτα άλλο, είμαστε σε ύπνωση. Όταν οδηγούμε και δεν καταλαβαίνουμε πότε φτάσαμε στον προορισμό μας, είμαστε σε ύπνωση. Συνεπώς, είναι κάτι που το βιώνουμε κάθε μέρα άρα δεν υπάρχει και λόγος να το φοβόμαστε.

3. Και τέλος ο πιο δημοφιλής μύθος είναι ότι η ύπνωση είναι κάτι που έχει σχέση με την πλύση εγκεφάλου και ότι οι σύμβουλοι ύπνωσης έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο άτομο. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε ύπνωση είναι αυτο–ύπνωση απλά ακολουθούμε οδηγίες. Και η κατάσταση ύπνωσης είναι να μάθουμε το πώς να μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης, άρα είναι κάτι που επιλέγουμε. Κάθε ύπνωση είναι αυτό-ύπνωση είτε επιλέγουμε να την κάνουμε είτε όχι. Κανένας δεν μπορεί να μας υπνωτίσει, εμείς επιλέγουμε αν θα μπούμε σε κατάσταση ύπνωσης ή όχι.

Για μένα η ύπνωση είναι ένα νοητικό σπα που με βοηθάει να μπω σε κατάσταση μάθησης, και να ανακαλύψω περισσότερα για μένα και αυτά που επιθυμώ να καταφέρω στην ζωή μου.

Σε τι διαφέρουν οι συνεδρίες NLP Coaching από την ψυχοθεραπεία;

Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι πάρα πολύ συχνά αυτήν την ερώτηση, όταν επικοινωνούν μαζί μου, σε σχέση με τις υπηρεσίες μου. Και πριν μιλήσουμε για τις διαφορές, ας ξεκινήσουμε με τις ομοιότητες. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο η ψυχοθεραπεία (όχι όλες οι προσεγγίσεις) όσο και το NLP Coaching μπορούν να εστιάσουν στην συμπεριφοριστική αλλαγή και να διευρύνουν την επίγνωση και τη δύναμη της μεταμόρφωσης που όλοι έχουμε μέσα μας.

Τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και το NLP Coaching έχουν μια προσέγγιση εξερεύνησης με ανοιχτούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας δυναμικές ερωτήσεις που βοηθούν το άτομο να εξερευνήσει τον εαυτό του μέσω της παρατήρησης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των εμπειριών του.

Οι ψυχοθεραπευτές έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν κυρίως στην θεραπεία σοβαρών ψυχικών θεμάτων.

Αν αντιμετωπίζετε θέματα που ανήκουν σε ψυχικές ασθένειες όπως οι εθισμοί (ναρκωτικά, αλκοόλ), το ψυχικό τραύμα, την χρόνια κατάθλιψη, ή άλλες σοβαρές ψυχικές προκλήσεις όπως είναι οι αυτοκτονικές σκέψεις κλπ, τότε η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία για εσάς. Οι NLP Coaches δεν έχουν εκπαιδευτεί επαγγελματικά για να μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ζητήματα.

Το NLP Coaching ασχολείται κυρίως με το παρόν και το μέλλον και όχι με το παρελθόν.

Σε αντίθεση με την ψυχοθεραπεία, το NLP coaching πρωταρχικά θέλει να εστιάζει στο εδώ και το τώρα και δεν αντιμετωπίζει τον coachee ως ασθενή. Ο NLP coach πιστεύει ότι το άτομο που είναι απέναντι του είναι άρτιο, δημιουργικό, γεμάτο εσωτερικά εφόδια και ολοκληρωμένο. Απλά, χρειάζεται μια καθοδήγηση, έναν συνεργάτη ευθύνης για να ενδυναμωθεί και να προχωρήσει προς αυτά που θέλει να είναι, να έχει και να κάνει.

Το NLP Coaching δεν διαρκεί για πάντα.

Είναι το αρχικό καύσιμο που θα προκαλέσει την αλλαγή και θα αλλάξει το μοντέλο του κόσμου του coachee, και για αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί για πάντα. Όταν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ο coachee γνωρίζει το πως να πετύχει κάθε μελλοντικό στόχο που θα θέσει, άρα μεταφορικά μιλώντας να είναι ο ίδιος πλέον το καύσιμο, τότε ο NLP coach αποχωρεί και κλείνει τη συνεργασία σκόπιμα και με τη συμφωνία του coachee.

Οι NLP Coaches είναι πιστοποιημένοι, οι Ψυχοθεραπευτές έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι ψυχοθεραπευτές έχουν υψηλά και αυστηρά standards εκπαίδευσης, εποπτείας, και πρακτικής που πρέπει να ολοκληρώσουν. Οι NLP coaches είναι διαπιστευμένοι από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης που αν είναι μέλη τους, τους επιβλέπουν ως προς τον κώδικα δεοντολογίας, την ηθική, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, και αν έχουν εκπαιδευτεί από ένα επίσημο και διαπιστευμένο εκπαιδευτικό κέντρο που προσφέρει εποπτεία και επίβλεψη.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη | (@athensnlp)

Βοηθά το NLP με τον παρόμοιο τρόπο όπως μία συμπεριφορική θεραπεία σε αγχώδεις διαταραχές ή σκέψεις καταστροφολογίας;

Αν και δεν είμαι εκπαιδευμένη στην ΓΣΘ (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία) ούτε είμαι ψυχοθεραπεύτρια, από δική μου μελέτη έχω κατανοήσει ότι η βασική αρχή της ΓΣΘ είναι ότι κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μια νέα διαδικασία μάθησης. Άρα μια νέα στρατηγική όπως θα λέγαμε στο NLP. Η ομοιότητα είναι όπως και η ΓΣΘ έτσι και το NLP έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει το άτομο σε τρόπους αλλαγής των μη εποικοδομητικών σκέψεων και αντιπαραγωγικών συμπεριφορών του. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση των αρνητικών σκέψεων για τον εαυτό, τον κόσμο και τους άλλους, και η αντικατάστασή τους με περισσότερο ρεαλιστικές, οικολογικές και ευέλικτες σκέψεις και συμπεριφορές.

Το NLP όπως και η ΓΣΘ εστιάζει στο τι συμβαίνει τώρα, πως κάνει το άτομο το άγχος ή πως κάνει την καταστροφολογία μέσα του; Και με την εκμάθηση δεξιοτήτων και τεχνικών μπορεί το άτομο να δημιουργήσει νέες στρατηγικές/συμπεριφορές για να διαχειριστεί, να απελευθερωθεί και να σταματήσει να κάνει το πρόβλημα. Το NLP απαιτεί τρεις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν και στην ΓΣΘ:

· Η Εκπαίδευση – (ο coachee βιώνει και μαθαίνει τις τεχνικές μέσα στη συνεδρία)

· Η Πρακτική εξάσκηση – (ο coachee κάνεις τις συμφωνημένες δράσεις κάθε ημέρα μέχρι την επόμενη συνεδρία για να έρθει με feedback στον NLP Coach)

· Η συνεργατική σχέση με τον ειδικό για την επίλυση των προβλημάτων – (η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ του NLP Coach και του Coachee)

Άρα, αλλάζοντας τις εσωτερικές μας διαδικασίες και άρα τις αντιδράσεις μας σε εξωτερικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, δημιουργούμε περισσότερη ευελιξία, ηρεμία και χαρά στη ζωή μας. Οπότε, ναι το NLP έχει φέρει εξαίρετα αποτελέσματα στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής, των κρίσεων πανικού και των αρνητικών σκέψεων που μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφολογία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη | (@athensnlp)

Τι λέει το NLP για τη ζώνη ασφάλειας;

Όποιος εκπαιδεύεται στο NLP, θα παρατηρήσει ότι η ευελιξία της σκέψης του θα ξεκινήσει να μεγαλώνει και να διευρύνεται, και αυτό είναι ένα καλό βήμα έξω από αυτό που ονομάζουμε ζώνη ασφάλειας. Η ζώνη ασφάλειας είναι σα μια γκρίζα ζώνη. Και όλοι ζούμε μέσα σε αυτήν την γκρίζα ζώνη, τις περισσότερες φορές. Και αρκετές φορές τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά και κάποιες άλλες δεν πάνε τόσο καλά. Και τον περισσότερο χρόνο μένουμε μέσα σε αυτήν την γκρίζα ζώνη, διότι εκεί νιώθουμε άνετα.

Τώρα, η ζώνη ασφάλειας είναι άνετη και έχουμε πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όταν είμαστε μέσα στη ζώνη μας, μπορεί να είναι λίγο βαρετά, ίσως και να νιώθουμε και κάποια σύγχυση όταν είμαστε μέσα της. Και φτάνουμε σε ένα σημείο που είμαστε έτοιμοι να εξελιχθούμε… Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αναπτυχθούμε και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε κάτι. Και έτσι βγαίνουμε από τη ζώνη ασφάλειας και μπορεί να νιώσουμε κάπως αμήχανα και ανήσυχα «δεν νιώθω σιγουριά γι αυτό! Ή « Μα που πήγε όλη η αυτοπεποίθηση μου;» Και αυτό μας τσιτώνει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από τη ζώνη ασφάλειας μας, αυτή η ζώνη μεγαλώνει και διευρύνεται.

Άρα, ένα μικρό βήμα έξω από τη ζώνη ασφάλειας σας κάθε μέρα, είναι μια καλή ιδέα για να ξεκινήσετε να διευρύνετε την ευελιξία της σκέψης σας, να διευρύνετε τις εμπειρίες σας, να διευρύνετε τις ικανότητες και δεξιότητες σας. Και η ζώνη ασφάλειας σας θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει. Μπορεί στην αρχή να μην είναι εύκολο και άνετο το να βγαίνετε έξω από την γκρίζα ζώνη, όμως πολύ σύντομα εκείνη θα μεγαλώσει και θα νιώθετε πολύ πιο άνετα και θα είστε πιο ευέλικτοι σε ένα μεγαλύτερο αριθμό εξωτερικών συνθηκών και φυσικά με περισσότερες δεξιότητες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη | (@athensnlp)

Πώς λειτουργούν οι συνεδρίες NLP; Αν και κάθε άνθρωπος και αίτημα αλλάζουν τα δεδομένα, μέσο όρο πόσες συνεδρίες χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει να βλέπει τα βήματά του;

Οι συνεδρίες NLP, είναι ατομικές με εξαίρεση τη συμβουλευτική ζευγαριών. Μπορούν να γίνουν είτε δια ζώσης είτε online. Αν και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός όποτε και κάθε αίτημα είναι μοναδικό, ένα μέσο χρονικό διάστημα συνεργασίας για ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι οι 3-4 μήνες με μια εβδομαδιαία συνεδρία διάρκειας 70-90 λεπτών. Ο σκοπός κάθε NLP Coaching συνεδρίας είναι να βοηθήσω τον coach μου να πάει από το σημείο που βρίσκεται στο σημείο που επιθυμεί στον τομέα της ζωής του που έχουμε συμφωνήσει ότι θα εστιάσουμε και θα συνεργαστούμε. Απελευθερώνοντας τον εαυτό του από «συναισθηματικά βάρη και εμπόδια» και δείχνοντας του ΠΩΣ να δημιουργήσει το δικό του μονοπάτι επιτυχίας και επίτευξης των στόχων του, μπορεί να παρατηρήσει την αλλαγή του και να βλέπει τα βήματα του από την 3η κιόλας συνεδρία. Το NLP Coaching έχει μια πολύχρονη και επιτυχημένη ιστορία άρτιων αποτελεσμάτων ανεξαρτήτως του θέματος που επεξεργάζεται και του πλαισίου που χρησιμοποιείται γιατί ενθαρρύνει τον άλλον πρακτικά να κάνει κάτι διαφορετικό για να ξεκινήσει να προχωράει προς την επιθυμητή του κατάσταση.

Άρα, θα έλεγες πως το NLP βοηθά για να έχουμε -μέσα από τη συμπεριφορά μας ή την οπτική μας- θετικές και με διάρκεια αλλαγές ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζαμε στον εαυτό μας μέχρι σήμερα;

Το NLP μας βοηθάει να έχουμε έναν πολυδιάστατο τρόπο σκέψης, ανακαλύπτοντας νέες οπτικές και αντιλήψεις που με το παλιό μοντέλο του κόσμου μας δεν ήταν διαθέσιμες σε εμάς. Το κλειδί είναι ότι μετατρέπουμε τον πολυδιάστατο τρόπο σκέψης σε μια διαδικασία τεχνικών και βημάτων για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να εγκαταστήσουμε αλλαγές με διαρκή και συνεπή αποτελέσματα στη ζωή μας. Βασική όμως προϋπόθεση για να φέρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα με το NLP, και να βοηθηθούμε πραγματικά είναι η ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας, της αλλαγής μας και των αποτελεσμάτων μας. Το NLP είναι μια διαδικασία που διευκολύνει την αλλαγή, ωστόσο αν αυτή η αλλαγή θα συμβεί ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Ανακάλυψε περισσότερα: athensnlp.gr/, Instagram/athensnlp/, Spotify/show/2pIrOtec11sewDYD6JK3RD, YouTube/channel/UC4SqoaYUuB2X39hQ3-GOFsw?