Η Τάμμυ Τσέκου δημιούργησε το Chalk Of The Town το 2016 και από τότε ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο της δημιουργικής ανακύκλωσης και την παραγωγή οικολογικών διακοσμητικών χρωμάτων για την αναπαλαίωση επίπλων και αντικειμένων.

“Για το Chalk Of The Town® τo χρώμα κιμωλίας, δεν είναι ένα είδος χρώματος, αλλά ένα …κίνημα! Μια πράξη αντίστασης στην ιδέα του να πετάμε με ευκολία ότι μας φαίνεται παλιό ή βαρετό, και να του δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Είναι ένας τρόπος να αγαπήσουμε ξανά έπιπλα και αντικείμενα που έχουν να πουν μια ιστορία, αλλά ακόμα και να προσδώσουμε χαρακτήρα και άποψη σε έπιπλα βιομηχανικής παραγωγής, που μετά από ένα σύντομο διάστημα, μπορεί να βαρεθούμε.” εξηγεί η κα Τσέκου για όποιον δεν έχει μέχρι σήμερα καταπιαστεί με χρώματα και υλικά αναπαλαίωσης.

Για το brand και την ίδια “είναι ένας έμπρακτος τρόπος να δείξουμε την ευαισθησία μας, απέναντι σε ένα πλανήτη, που δεν αντέχει άλλα απόβλητα.”

Βλέποντας τα χρώματα κιμωλίας τα τελευταία χρόνια σε deco projects στο Pinterest, πολλοί από εμάς σκεφτήκαμε ότι η πατρίδα τους είναι η Αμερική. Μίλησέ μας για τη σύνδεση που έχουν τα χρώματα κιμωλίας με το δικό μας παρελθόν και ιστορία. 

“Αντίθετα από την άποψη που μπορεί να επικρατεί, ως είδος χρώματος, το χρώμα κιμωλίας κατάγεται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούσαν χρώματα αναμεμειγμένα με ανθρακικό ασβέστιο (μια οικογένεια ορυκτών στην οποία ανήκει και η κιμωλία) για να τους δώσουν συνοχή, καλύτερη πρόσφυση και μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά του χρόνου. Οι διάσημες νωπογραφίες στην Κνωσό και τη Σαντορίνη, είναι μερικά ζωντανά παραδείγματα τέτοιων τεχνοτροπιών.

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι λατινογενείς λέξεις “chalk” (κιμωλία), “calx” “calcium” και άλλες, έχουν τη ρίζα τους στην ελληνική λέξη  «χάλιξ» – δηλαδή το χαλίκι!

Ονομάσαμε λοιπόν το brand μας Chalk Of The Town® –  και αν το μεταφράζαμε αυτολεξεί, θα το λέγαμε “To χαλίκι της πόλης”!”

Πώς προέκυψε η ιδέα του Chalk of the Town;  ­­­­

“Ξεκίνησε ως προσωπικό μου πάθος και hobby. Από την ανάγκη μου να μαζεύω… αδέσποτα έπιπλα, να τα μεταμορφώνω και να τα εντάσσω στο χώρο μου. Κατέληξε σε έναν έρωτα χωρίς τέλος!

Καθώς το πρώτο μου πτυχίο ήταν στο χώρο των εφαρμοσμένων Τεχνών, προϋπήρχε η δημιουργική ανησυχία. Άρχισα λοιπόν να πειραματίζομαι στον τρόπο παρασκευής αυτού του είδους χρωμάτων, γιατί χρειαζόμουν ένα υλικό με το οποίο να μπορείς να βάφεις εύκολα σε όλα τα υλικά, χωρίς να χρειάζεται να τρίψεις, να εφαρμόσεις αστάρι, ή άλλη προετοιμασία. Ένα χρώμα δηλαδή που να σε πηγαίνει απευθείας στη δημιουργία, αποφεύγοντας το άχαρο μέρος, το οποίο πολλές φορές είναι και ανθυγιεινό.

Σκοπός μας είναι να μπορεί ο οποιοδήποτε που θέλει να μεταμορφώσει το χώρο του, να μπορεί να το κάνει χωρίς να διαταράσσει την καθημερινότητά του ή να διακινδυνεύει την υγεία του.”

Δημιουργήσατε ένα προϊόν από την αρχή. Γιατί δεν επιλέξατε να εκπροσωπήσετε ένα ξένο brand;

“Στην πορεία, ήρθαν και στην Ελλάδα, κάποια ξένα brands. Κάποια από αυτά ήταν αξιόπιστα ποιοτικά – όμως δεν μας ικανοποιούσε ιδιαίτερα το χρωματολόγιό τους, το οποίο προφανώς είχε απήχηση σε άλλες χώρες και κουλτούρες – κυρίως με σκούρες, βαριές αποχρώσεις.

Προσωπικά είχα ανάγκη από μια χρωματική παλέτα που να αντιπροσωπεύει τη μεσογειακή μας κουλτούρα και αισθητική. Χρώματα που να εκπέμπουν φως! Να μπορείς να παίξεις μαζί τους και να δημιουργήσεις μέσα από τις φωτοσκιάσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο, ήταν η ανάγκη μας για προϊόντα προσιτά από οικονομικής άποψης, χωρίς συμβιβασμούς σε σχέση με την ποιότητα. Οι προδιαγραφές που θέσαμε για το δικό μας brand, ήταν εξαιρετικά απαιτητικές, και θέλαμε να μπορούμε να τις ελέγχουμε.

Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Επιλέξαμε να παράγουμε το προϊόν μας σε πολλές διαφορετικές συσκευασίες, σε αντίθεση με την πρακτική των ξένων εταιριών, ώστε να έχει κάποιος τη δυνατότητα να βάψει με την ποσότητα που του χρειάζεται – άρα πιο οικονομικά – και χωρίς να του περισσεύει χρώμα στο δοχείο!”

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;  

“Δεν πετάμε τίποτα – δίνουμε ξανά ζωή!”

Το χρώμα κιμωλίας αφορά μόνο τους crafters;  

“Το χρώμα κιμωλίας, αφορά τους πάντες και όλες τις ηλικίες! Μπορείς να μεταμορφώσεις από ένα κομοδίνο έως μια κουζίνα ή έναν υφασμάτινο καναπέ.

Έχουμε πελάτες από 5 ετών – μην ξεχνάμε ότι είναι χρώματα οικολογικά – έως 85 ετών και ανθρώπους που δεν είχαν ξαναπιάσει πινέλο στη ζωή τους.

Τα περισσότερα projects που μοιραζόμαστε στα social media του Chalk Of The Town, είναι projects καθημερινών ανθρώπων, χωρίς καμιά προηγούμενη εμπειρία!”

Βαφή από κιμωλία σημαίνει πάντα παλ απόχρωση; Και προορίζεται πάντα για αναπαλαίωση;  

“Όχι βέβαια! Να θυμάστε ότι οι γεμάτες και έντονες αποχρώσεις, σημαίνουν και ποιοτικά καλύτερες χρωστικές.

Ειδικά το δικό μας χρωματολόγιο, περιλαμβάνει πολύ πλούσιες, μεσογειακές αποχρώσεις – και αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί από αρκετά άλλα brands. Θέλαμε να  ‘τιμήσουμε’ το ελληνικό φως, και να μπορούμε να …παίζουμε όπως αναφέραμε, με τις φως και τις σκιές.

Επίσης, σχεδιάσαμε τα χρώματα μας με το σκεπτικό να μπορεί κάποιος να εφαρμόσει vintage τεχνοτροπίες και πατίνες, αλλά και πιο industrial ή μίνιμαλ μεταμορφώσεις.”

Υπάρχει κάποιο χρώμα best seller

“Ένα χρώμα που αγαπούν πολύ οι πελάτες μας, ειδικά στα πρώτα τους βήματα, είναι το υπόλευκο. Είναι ένα χρώμα που θα δώσει άμεσα φως στο χώρο! Το λέμε Pergamon Marble, γιατί η απόχρωσή του είναι σαν το λευκό μάρμαρο.

Αφού εξοικειωθούν με το υλικό, παρατηρούμε πως παίρνουν θάρρος και επιλέγουν χρώματα από όλη μας τη γκάμα – 26 αποχρώσεις μέχρι στιγμής – ενώ φυσικά, μπορούν να αναμίξουν και χρώματα μεταξύ τους ώστε να επιτύχουν μια νέα, δική τους απόχρωση.”

Πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή για κάποιον που δεν έχει πιάσει ξανά πινέλο; Θα έλεγες πως χρειάζεται να έχει κανείς εμπειρία στο να διαχειρίζεται χρώματα; 

“Δεν χρειάζεται καμιά προηγούμενη εμπειρία – μόνο θάρρος για πειραματισμό. Είναι μια πραγματική ψυχοθεραπεία!

Τα χρώματα μας είναι πολύ εύκολα στη εφαρμογή και αυτό είναι που ξαφνιάζει συχνά τους πελάτες μας, που είτε δεν είχαν ασχοληθεί ξανά, ή είχαν δοκιμάσει άλλα χρώματα κιμωλίας – αμφίβολης ποιότητας.”

Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, ποια άλλα μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα του υλικού;  

“Μπορείς να βάψεις κυριολεκτικά τα πάντα! Ξύλο, μέταλλο, μελαμίνη, λάκα, δέρμα, πλακάκι, δάπεδο, έως και υφάσματα επιπλώσεων!  Όπως είπαμε και νωρίτερα, είναι πολύ εύκολα στη χρήση, συγχωρούν λάθη, και φυσικά μπορείς να επιτύχεις τεχνοτροπίες που δεν μπορείς με άλλου είδους χρώματα.”

Υπάρχει κάποιο υλικό με το οποίο δεν ταιριάζει το χρώμα κιμωλίας; Κάτι που θα πρέπει να αποφύγει κανείς; 

“Το Chalk Of The Town® Paint έχει πρόσφυση σε όλα τα υλικά, όμως ανάλογα με το υλικό που θα βάψεις (όπως για παράδειγμα μη πορώδη και γυαλιστερά υλικά) υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που ακολουθούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλες τις πληροφορίες μπορεί να τις βρει κάποιος εύκολα στο site μας, όπου έχουμε δημιουργήσει και την ειδική ενότητα “Οδηγίες & Έμπνευση” ή στο κανάλι μας στο YouTube. Μας αρέσει να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας, τεχνικές, οδηγίες χρήσεως και tips στην επαφή που έχουμε με τους πελάτες μας καθημερινά, ενώ σε όλους τους πελάτες μας που παραγγέλνουν διαδικτυακά, αποστέλλουμε αναλυτικές οδηγίες χρήσης. Επίσης, αν κάποιος θέλει να προχωρήσει περισσότερο, μπορεί να παρακολουθήσει ένα από τα workshops μας.”

Αν θέλει να ξεκινήσει κάποιος αρχάριος crafter με ένα μικρότερο project υπάρχουν προτάσεις; Για παράδειγμα starter kits;  

“Έχουμε δύο special kits που περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ένα μικρό ή μεσαίο project, σε πιο προσιτή τιμή. Το Starter Kit και το Premium Kit του Chalk Of The Town®.

Το Starter Kit περιλαμβάνει μία συσκευασία 150ml και δύο μικρότερες των 50ml που θα επιλέξεις, διάφανο κερί για το φινίρισμα και σκούρο κερί για πατίνα.

Το Premium Kit, περιλαμβάνει 3 διαφορετικές αποχρώσεις των 150ml, τα δύο είδη κεριών και επιπλέον, ένα πινέλο και χρήσιμα αξεσουάρ για την εφαρμογή.”

Μίλησέ μας για τα workshop σας. Τι θα μάθουμε εκεί;

“Στο workshop μας για αρχάριους (το λέμε ‘Absolute Beginners’!)  θα μάθει κάποιος πώς να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα Χρώματα Κιμωλίας, πώς να δημιουργεί με αυθεντικό τρόπο μια παλαιωμένη όψη, χρησιμοποιώντας τεχνικές βαφής και πατίνας, θα  μυηθεί στην αισθητική των χρωματικών επιλογών στο χώρο του, θα εξασκηθεί στη διακοσμητική χρήση των στένσιλ, και βέβαια, θα διασκεδάσει δημιουργικά, γιατί η δημιουργία, δίνει αληθινή χαρά.

Είναι ένα τετράωρο γεμάτο θετική ενέργεια και χρώμα!”

Μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει και online;  

“Το workshop, είναι “hands-on” – δηλαδή εξάσκηση στην πράξη και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, αλλά μόνο με φυσική παρουσία.

Παρέχουμε όλα τα απαραίτητα χρώματα, εργαλεία, υλικά εξάσκησης, καθώς και ένα διακοσμητικό αντικείμενο – το ‘certificate’ του Chalk Of The Town® –  που θα μεταμορφώσει κάποιος και θα πάρει μαζί του, ως δώρο!

Σε επόμενο στάδιο, μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει το “Keep Chalking” workshop του Chalk Of The Town®, όπου θα φέρει στο εργαστήριο ένα δικό του έπιπλο ή αντικείμενο, και θα το μεταμορφώσει με παρεΐστικη διάθεση, συμβουλές & tips από εμάς, και φυσικά με την παροχή όλων των υλικών και εργαλείων που θα χρειαστεί. Δηλαδή, ένα πραγματικό …‘painting party’!”

Πώς μπορούμε να βρούμε τα χρώματα;  

“Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το κεντρικό μας κατάστημα Chalk Of The Town® Athens στη Παγκράτι, Αμύντα 13, και από τα συνεργαζόμενα καταστήματα που θα βρείτε στο site μας, αλλά φυσικά και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα: shop.chalkofthetown.gr

Γιατί τελικά να βάψουμε το παλιό μας έπιπλο με χρώμα κιμωλίας;  

“Δεν θα απαντήσω γενικά για τα χρώματα κιμωλίας, γιατί υπάρχει μια πληθώρα πλέον προϊόντων στην αγορά, που δεν ανταποκρίνονται δυστυχώς στα μοναδικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Μπορώ όμως να σας απαντήσω με σιγουριά για τα δικά μας χρώματα κιμωλίαςChalk Of The Town® Paint.

Θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις Chalk Of The Town® Paint όταν αποφασίσεις να δώσεις ξανά ζωή σε κάτι που θεωρείς άχρηστο.

Όταν το μεταμορφώσεις, θα είναι ένα έπιπλο που θα θέλεις να ζήσεις μαζί του για πάντα!”

Ανακάλυψε περισσότερα: LinkTree | E-shop | YouTube ChannelInstagramFacebook PagePinterest