Το κοτόπουλο πρωταγωνιστεί σταθερά στο καθημερινό μας τραπέζι με πολλές νόστιμες συνταγές. Δικαίως συμβαίνει αυτό, αφού στα πλεονεκτήματά του μετράει κανείς τη τέλεια γεύση και τη θρεπτική του αξία, καθώς συγκριτικά με τα κόκκινα κρέατα, όπως το βοδινό και το χοιρινό, το κοτόπουλο περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Πόσα όμως πραγματικά ξέρουμε για το αγαπημένο μας κοτόπουλο;

Γνωρίζουμε πώς να το συντηρήσουμε σωστά; Πόσο πρέπει να το ψήσουμε για να είναι ασφαλές ή αν πρέπει να το κόβουμε σε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής από αυτή που χρησιμοποιούμε για τα άλλα τρόφιμα; Ποια είναι η διατροφική αξία του κοτόπουλου τελικά;

Οι ειδικοί της Αγγελάκης Α.Ε. έρχονται να μας λύσουν αυτές και άλλες πολλές απορίες που μάλλον κι εσύ έχεις.

Εδώ αξίζει να πούμε ότι η εταιρεία Αγγελάκης είναι μια ελληνική εταιρεία που ελέγχεται συστηματικά από Διεθνή Οργανισμό για την εφαρμογή του προτύπου διασφάλισης της Ευζωίας των πουλερικών που εκτρέφει.

Πόσο συχνά πρέπει κανείς να τρώει κοτόπουλο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής;

Το κοτόπουλο κατατάσσεται στα λευκά κρέατα και μπορεί να καταναλωθεί 2-3 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, προκειμένου τις υπόλοιπες μέρες να μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν λαχανικά, όσπρια και ψάρι.

Τι τρώνε τα κοτόπουλα; Με τι τροφές τρέφονται;

Η διατροφή των κοτόπουλων Αγγελάκης βασίζεται σε 100% φυτικές τροφές, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και είναι πιστοποιημένα από τον Agrocert. Το πεπτικό σύστημα των πουλερικών είναι αντίστοιχο με αυτό των ανθρώπων και η ποιότητα της τροφής τους επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του κρέατος.

Στην Αγγελάκης δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε στη διατροφή τους, επιλέγοντας δημητριακά και έλαια πρώτης ποιότητας – αυτά δηλαδή που τρώμε και οι άνθρωποι.

Κινούνται τα κοτόπουλα εκτροφής ή ζουν εγκλωβισμένα χωρίς περιθώριο κίνησης;

Τα κοτόπουλα εκτροφής δεν ζουν σε κλουβιά, αλλά σε ένα άνετο περιβάλλον με τις πλέον ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και συνεχή ανανέωση του αέρα, που επιτρέπει την ελευθερία κίνησης σε όλα τα στάδια της εκτροφής τους. Τα κοτόπουλα, που εκτρέφονται στις ιδιόκτητες φάρμες της Αγγελάκης Α.Ε. ακολουθούν τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Ευζωίας.

Ποια είναι η διατροφική αξία του κοτόπουλου τελικά;

Το στήθος κοτόπουλου είναι μια δημοφιλής διαιτητική τροφή επειδή είναι χαμηλή σε λιπαρά και καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και καλίου. Επίσης είναι χαμηλό σε νάτριο, πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα.

Το Ελαιοπουλάκι της Αγγελάκης δεν αποτελεί απλώς μια υγιεινή επιλογή, αλλά έχει κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από ένα απλό κοτόπουλο: εκτρέφεται με 100% φυτικές τροφές, με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι και το αγνό ελαιόλαδο, που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.

Αποτελεί ακόμη πιο πλούσια πηγή σεληνίου και περιέχει βιταμίνες Β3 και Β6, που μεταξύ άλλων, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ταυτόχρονα βοηθούν το σώμα μας να αφομοιώσει τους υδατάνθρακες και να παράξει ενέργεια.

Ισχύει ότι το κοτόπουλο πρέπει πάντα να κόβεται σε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής από αυτήν που χρησιμοποιούμε για τα άλλα τρόφιμα;

Αυτή είναι η ορθή πρακτική υγιεινής και δεν ισχύει μόνο για το κοτόπουλο, αλλά για όλα τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται (συνήθως) ωμά, όπως το κόκκινο κρέας, το ψάρι κλπ. Αυτός είναι ο σωστός, για την υγιεινή, τρόπος διαχείρισής τους, γιατί αυτά τα τρόφιμα φέρουν μικροοργανισμούς που μπορεί να παραμείνουν στην επιφάνεια κοπής και να επιμολύνουν άλλα τρόφιμα.

Ένα κοτόπουλο που αγοράστηκε νωπό μπορεί να καταψυχθεί και ποιός είναι ο σωστός τρόπος να συσκευαστεί;

Βεβαίως και μπορεί, εφόσον έχει αγοραστεί τις πρώτες μέρες μετά την παραγωγή του, και τοποθετηθεί άμεσα στον καταψύκτη, όπου μπορεί να διατηρηθεί έως 2 μήνες στους -18 βαθμούς °C, με ασφάλεια.

Αυτό όμως δεν ισχύει για ένα προϊόν στη λήξη του. Η κατάψυξη επιβραδύνει το χρόνο αλλοίωσης, καθώς οι μικροοργανισμοί που το αλλοιώνουν είναι θερμόφιλοι. Αυτό σημαίνει ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό, όχι όμως ότι παύουν εντελώς να αλλοιώνουν το τρόφιμο.

Η συσκευασία αγοράς, εφόσον το προϊόν είναι συσκευασμένο, είναι κατάλληλη για κατάψυξη. Εναλλακτικά, μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε σακούλα τροφίμων κατάλληλη για κατάψυξη.

Πόσο καλά ψημένο πρέπει να είναι ένα κοτόπουλο για να είναι ασφαλής τροφή; Πώς ξέρουμε ότι είναι σωστά ψημένο;

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με το κοτόπουλο είναι ότι το ψήνουμε πολύ, με αποτέλεσμα να το στεγνώνουμε. Το κοτόπουλο, για να είναι σωστά ψημένο και ζουμερό, πρέπει να πιάσει στο κέντρο του κρέατος τους 74 βαθμούς °C. Ο καλύτερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να απολαύσουμε ένα κοτόπουλο χωρίς να έχει στεγνώσει, είναι να χρησιμοποιηθεί ένα θερμόμετρο μαγειρικής (εκτός από το εκπαιδευμένο μάτι της έμπειρης νοικοκυράς).

Τι σημαίνει «προ-ψημένο» και ποιος είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος;

Είναι προϊόν που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Ουσιαστικά ψήνουμε το προϊόν για να μηδενίζουμε το μικροβιακό του φορτίο, προκειμένου να μπορεί να διατηρείται στο ψυγείο του σημείου πώλησης, χωρίς τη χρήση συντηρητικών.

Τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφήνει το κοτόπουλο;

Το κοτόπουλο μπορεί άξια να θεωρηθεί το πλέον βιώσιμο είδος κρέατος. Η παραγωγή ενός κιλού κρέατος πουλερικών έχει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την παραγωγή ενός κιλού ελαιόλαδου και το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος.

Υπάρχουν gluten–free επιλογές;

Εμείς στην Αγγελάκης λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών μας και έχουμε ήδη δημιουργήσει 2 προϊόντα χωρίς γλουτένη: το χειροποίητο Μπιφτέκι από Ελαιοπουλάκι που ζυμώνεται με βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά και το χειροποίητο Ρολό από φρέσκο φιλέτο στήθος κοτόπουλου, μαριναρισμένο σε ζωμό φρέσκιας ντομάτας και γεμιστό με μπέικον και gouda. Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένες και διατροφικά ισορροπημένες λύσεις που χαρίζουν ταχύτητα, ευκολία και νοστιμιά!