Ο απόλυτος άρχοντας του καλοκαιριού, μας φέρνει και το απόλυτο food trend του έτους. Μετά το βούτυρο από αμύγδαλο και φιστίκι, τώρα η τάση των spreads επιτάσσει βούτυρο από σπόρους καρπουζιού. Τα spreads φυτικής προέλευσης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και φαίνεται πως αυτή η χρονιά ανήκει στο καρπούζι.

Ναι, μπορεί να μη σου ακούγεται ως κάτι που θες να δοκιμάσεις, όμως δείξε μου λίγη εμπιστοσύνη και θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως γιατί πρέπει να του δώσεις μία ευκαιρία.

Οι σπόροι του καρπουζιού είναι άκρως θρεπτικοί. Αρχικά, είναι γεμάτοι καλά λιπαρά αλλά και πλούσιοι σε Ω3. Περιέρχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα φυτικής πρωτεΐνης που μπορεί να αντισταθμίσει τη ζωική αν κάνεις μία vegetarian ή vegan διατροφή. Ή μπορεί απλά να θες να περιορίσεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το σίδηρο και το μαγνήσιο.

«Κάθε σπόρος θα έχει προφανώς και διαφορετική περιεκτικότητα. Όμως αυτά τα συστατικά βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην πέψη και την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.», αναφέρει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος Elle Bernado από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ που προτείνει ασυζητί το βούτυρο καρπουζιού.

Αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος, οι καρποί αυτοί σε αντίθεση με τα υπόλοιπα spreads της λίστας που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ξηρούς καρπούς, δεν έχουν κανένα αλλεργιογόνο.

Στην Αμερική κυκλοφορούν ήδη συσκευασμένα spreads και μάλλον σύντομα θα ξεκινήσει και η εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Αν θες να το δοκιμάσεις, τότε ο Άκης Πετρετζίκης έρχεται να δώσει τη λύση. Θα χρειαστείς ένα multi και αρκετή υπομονή. Αφού αφαιρέσεις τα λευκά κουκούτσια από το καρπούζι, τα βάζεις στο multi και τα αλέθεις προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Αποθήκευσέ το σε ένα βαζάκι και θα έχεις το ολόδικό σου watermelon seed butter.

featured photo: Unsplash / Team Easil