Όσοι έχουν σκύλο καταλαβαίνουν ότι είναι μια τεράστια πηγή αγάπης και κατανόησης που δεν βρίσκουν πουθενά αλλού και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους επικεντρώνεται στον τετράποδο φίλο τους με την κουνιστή ουρά. Πρόσφατα λοιπόν έγινε μια επιστημονική μελέτη στην Ουγγαρία που απέδειξε ότι ο σκύλος σου έχει την ικανότητα να ανακαλεί εντολές και αναμνήσεις από την κοινή σας ζωή. Η μακροχρόνια μνήμη που διαθέτει τον βοηθά να θυμάται ανθρώπους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ή να συνδέει και να αποκωδικοποιεί συμπεριφορές.

Τύποι μνήμης

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης: η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη λειτουργεί άμεσα για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ενώ η μακροπρόθεσμη βοηθά στην αποθήκευση πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα η μακροπρόθεσμη μνήμη περιλαμβάνει την παρατήρηση γεγονότων και την δημιουργία μιας χρονικής ακολουθίας των γεγονότων, τα οποία ανακαλεί ετεροχρονισμένα. Αυτό είναι που βοηθά το σκύλο σου να θυμάται πληροφορίες.

Photo: thedestinyformula.com
Photo: thedestinyformula.com
Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που δεν ξέρεις για το κατοικίδιο σου.

Οι σκύλοι θυμούνται

Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουγγαρίας οι σκύλοι μπορούν να μάθουν, να παρατηρήσουν και αργότερα να επαναλάβουν τις ενέργειες που τους διδάσκεις. Ο σκύλος σου καταλαβαίνει πολλά από εσένα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κατοικίδιό σου δραστηριοποιείται και κάνει πράξη αυτά που έχει αφομοιώσει.

Το συμπέρασμα

Οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μπορούν να έχουν μια νοητική εικόνα των ενεργειών τους και αναπαράγουν τις ενέργειες ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και εμπειρία αναδημιουργούν γεγονότα και καταστάσεις. Συγκεκριμένα, η μελέτη αντικατοπτρίζει την παρουσία μακροχρόνιας μνήμης, η οποία οδηγεί στο να θυμούνται πληροφορίες που έχουν μάθει προηγουμένως. Την επόμενη φορά παρατήρησε το σκύλο σου και θα καταλάβεις πόσο καλός είναι στην απομνημόνευση.

Photo: puphome.com
Photo: puphome.com
Δες επίσης: Μήπως να αρχίσεις να κοιμάσαι με το σκυλί σου;
featured image: smithsonianmag.com