Οι selfies προκαλούν ρυτίδες Savoir Ville

Οι σέλφις (ή αλλιώς selfies) είναι ο πιο εύκολος τρόπος να συνδεθείς με τους φόλλουερς (ή αλλιώς followers) σου στον σοσιαλμιντιακό κόσμο ή μήπως είναι ένα είδος μοντέρνου ναρκισσισμού; Αν ανήκεις στο φαν κλαμπ των σέλφις -δείξε μου το Instagram σου να σου πω ποιος είσαι- άκουσε προσεκτικά: οι σέλφις γερνούν. Και αυτό είναι δερματολογικά ελεγμένο λόγω του μπλε φωτός που ακτινοβολεί απο το έξυπνο κινητό σου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Dr Simon Zokaie, ιατρική διευθύντρια της Linia Skin Clinic στην οδό Harley, είπε στην Vogue πως “Πιστεύω πως υπάρχει ένα [μεγάλο] κενό στην αγορά για να δημιουργηθούν προϊόντα που μπορούν να σε προστατεύσουν από αυτό το μπλε φως του κινητού σου. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τραβάνε σέλφις, και είναι πολλές οι μπλόγκερς που έρχονται σε εμένα με εμφανής ρυτίδες το πρόσωπο. Είναι κάτι σαν την ραδιενέργεια του ήλιου, μόνο που το αντηλιακό δεν μπορεί να σε προστατέψει από μόνο του”.

Η Dr.Zokai, προσθέτει πως θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε για το δέρμα μας, αφού δεν είναι μόνο οι σέλφις αλλά είναι γενικά η οθόνη του κινητού μας. Εξ’ άλλου οι σέλφις είναι μια καινούργια τάση, που δεν μπορείς να εξετάσεις πλήρως τα αποτελέσματα του μπλε φωτός στο πρόσωπό σου λόγω του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκονται.

Το 2013 δε, η λέξη σέλφι ήταν η πιο χρησιμοποιημένη λέξη της χρονιάς σύμφωνα με τα Oxford Dictionaries και το κόνσεπτ έφερε στην επιφάνεια τόσα apps  και gadgets που ούτε μπορείς να φανταστείς. Σκέψου μόνο πως θα σε κοίταζε κάποιος αν στη μέση των 90ς εσύ του έλεγες για κάποιο selfie stick. Θα τα λέγαμε στο ψυχιατρείο, παρέα με ένα εκατομμύριο ναρκίσσους ακόμη.

Πριν βιαστείς να πεις “εγώ δε βγάζω σέλφις” ή “καλά να πάθουν οι ψωνισμένοι αυτής της γης”, θυμήσου πως το φως του κινητού σου βλάπτει το δέρμα σου ακόμη και όταν στέλνεις μήνυμα. Αυτό, παρέα με το γνωστό και ως “tech neck” από την τάση του αυχένα να έχει πια κλίση προς τα κάτω όταν κοιτάζεις για πολύ ώρα το κινητό σου.

Το ηθικό δίδαγμα; Άστο κάτω το ρημάδι.