Στο Red Sparrow, η Jennifer Lawrence υποδύεται την Dominika Egorova, μια μπαλαρίνα η οποία μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό αναγκάζεται να αφήσει την καριέρα της στο χορό. Μετά την ατυχία αυτή η πρωταγωνίστρια ζει στα όρια της φτώχειας καθώς δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα. Εκείνη και η μητέρα της ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση.

Στο δρόμο της μπαίνει η Μυστική Υπηρεσία της Ρωσίας όπου την εκπαιδεύει για να τη χρησιμοποιήσει ως μέσο αποπλάνησης, ώστε να τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κυβέρνηση.

Αυτοί οι κατάσκοποι είναι γνωστοί ως Σπουργίτια, όπλα της Ρωσίας στη μάχη της κατασκοπείας. Αν και μοιάζει με ένα μυθικά δημιουργημένο κατασκοπευτικό θρίλερ, κανείς μας δεν περίμενε ότι θα βασιζόταν σε αληθινά γεγονότα.

Image: elitedaily.com
Image: elitedaily.com

Το Red Sparrow δεν είναι απολύτως φανταστικό, ο Matthews χρησιμοποίησε τα 33 χρόνια εμπειρίας του στη CIA για να γράψει το βιβλίο, και όπως ισχυρίστηκε υπήρχε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο σπουργίτι που δραστηριοποιήθηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρχε μια σχολή λεγόμενη Sparrow στην περιοχή Καζάν, στην Ευρωπαϊκή Ρωσία, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και η χρήση σεξουαλικής παγίδευσης και συμβιβασμού στους στόχους από τους Ρώσους, ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Εκείνη την περίοδο υπήρξε η περίπτωση ενός αστυνομικού, του Clayton J. Lonetree, που ανήκε στην υπηρεσία ακτοφυλακής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα. Είχε δελεαστεί από μια σοβιετική γυναίκα η οποία τον εκβίασε ώστε να της παραδώσει πολύτιμα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων από τα κάτοπτρα της πρεσβείας. Ο Lonetree κατηγορήθηκε αργότερα για κατασκοπεία και φυλακίστηκε για εννέα χρόνια.

Ίσως από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις διπλού πράκτορα της πρόσφατης ιστορίας ήταν αυτή που αφορούσε την Anna Chapman. Ήταν Ρωσίδα υπήκοος που συνελήφθη στη Νέα Υόρκη το 2010 μαζί με εννέα άλλους, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα σχέδιο κατασκοπείας της Μόσχας. Παρόλο που δεν ήταν σπουργίτι, η Chapman φέρεται ότι βρισκόταν πολύ κοντά στον πρόεδρο Ομπάμα μέσω μιας επιχείρησης.

Υπήρχαν αρκετές πραγματικοί θηλυκοί πράκτορες οι οποίες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για χάρη της χώρας τους. Στο Red Sparrow θα δούμε προσεκτικά τι μπορεί να έχουν περάσει για να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες αποστολές τους.

Τελικά ποιος είναι ο δολοφόνος στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri;

featured image: movietimes.ca