Με το χέρι στην καρδιά, πόσες φορές έχεις ακούσει τη μητέρα σου ή τη γιαγιά σου να σου λέει “αυτό το φορούσαμε και εμείς στην εποχή μας”. Πόσες φορές έχουν φτάσει στα χέρια σου φωτογραφίες από τα ένδοξα νιάτα τους και αυθόρμητα αναφώνησες “το θέλω αυτό το πουκάμισο, που είναι;”.

Θα σου πω εγώ. Πολλές, σχεδόν καθημερινά και όχι άδικα. Η μόδα ανακυκλώνεται, γυρνάει και ξανά φεύγει.

Επομένως, μην απορείς πως γίνεται να φορούσε στα 20 της η μητέρα σου φορέματα με βάτες και στα 30 της η γιαγιά σου πλισέ φούστες και oversized σακάκια. Εντάξει, αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να κατάγεσαι από μία fashionable οικογένεια, που λάτρευε τη μόδα και συμβάδιζε με τα trends της εποχής.

Μπορεί στη μητέρα και τη γιαγιά σου να είναι γνωστοί ορισμοί όπως leopard, floral, polka, oversized, high – waisted, όμως θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τι σημαίνει ο όρος vintage. Ένας όρος αρκετά διαδεδομένος στο σημερινή εποχή και  ραγδαία εξελισσόμενος.

Πιθανότατα λοιπόν, να τους είναι οικείες λέξεις που αναφέρονται σε fashion trends, αυτό που δεν τους είναι καθόλου οικείο είναι να σε βλέπουν να ρωτάς αν υπάρχουν πουθενά παλιά τους ρούχα και άλλοτε να ψάχνεις σε παλιές βαλίτσες, που ξεχάστηκαν σε μία άλλη εποχή, μία εποχή που σε γοητεύει να “δοκιμάσεις”.

 
View this post on Instagram

A post shared by __ (@vintage_junkie_87)

L for Lovers of Vintage

Μερικές φορές μπορεί να βρεις κομμάτια – θησαυρούς και να ευγνωμονείς τους συγγενείς σου που υπήρξαν fashion icons μίας παλαιότερης εποχής. Εκτός όμως από το πόσο ιδανικά τοποθετούνται στο σήμερα, αξίζει να κάνουμε ένα τεράστιο shout out στην ποιότητα των υφασμάτων που ανακαλύπτουμε ότι διαθέτουν τα περισσότερα vintage ρούχα, στις όμορφες ραφές και τις λεπτομέρειες που δύσκολα βρίσκεις σήμερα, λόγω της fast fashion αγοράς και φιλοσοφίας.

Μην απογοητευτείς αν αντικρίσεις άδειες βαλίτσες. Δυστυχώς, οι άνθρωποι μας κάνανε ότι κάνουμε και εμείς σήμερα: Ότι δεν φορούσαν πια, χαριζόταν ή πεταγόταν. Η απήχηση που είχαν διαχρονικά κομμάτια άλλων εποχών δημιούργησαν μία νέα επιχειρηματική ιδέα, τα vintage stores. Tα καταστήματα με vintage ρούχα και αξεσουάρ ακμάζουν μέρα με τη μέρα και γίνονται ακόμα πιο μεγάλη τάση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της ευαισθητοποίησης των νέων σε περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και γενικότερης επιστροφής στην old money αισθητική, που αφορά διαχρονικά all time classic κομμάτια που δεν θα φύγουν ποτέ από τη ντουλάπα του σπιτιού σου. Αξίζει να σημειώσουμε πως αγοράζοντας ένα vintage ρούχο βάζεις ένα λιθαράκι στον αγώνα προς την αποδοχή του εαυτού σου και της μοναδικότητας σου, φορώντας κάτι που δύσκολα θα το δεις σε άλλ@, φαινόμενο λίγο σπάνιο για τις μέρες μας. Ψάξαμε και βρήκαμε vintage καταστήματα για να εμπνευστείς και γιατί όχι να επενδύσεις σε κάτι που έχει μεγάλη ηλικία, αξία και απήχηση!

Jenny Blond

Aprilios Studio  

 
View this post on Instagram
 

A post shared by APRILIOS (@aprilios_studio)

Thomyris vintage clothing

New Skin 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by NewSkin (@newskin_vintageclothing)

Anthophile vintage 

Vintage darling

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Vintage Darling (@_vintage_darling)