art matina 1

Μπορείς να δεις το ταλέντο κάποιου να κρύβεται ακόμη και στα πιο απλά πράγματα εκεί που δε φαντάστηκες ποτέ πως μπορεί να κρυφτεί η τέχνη και η διαφορετική οπτική της. Ταλέντο που γεννά μικρά θαύματα και μετατρέπει ακόμη και αντικείμενα της καθημερινότητας μας σε ξεχωριστά έργα τέχνης που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα καθώς χρωματίζουν με αισιοδοξία ακόμη και τις πιο απλές στιγμές.

Η Ματίνα Λαμπροπούλου δε διστάζει να μεταμορφώσει χρηστικά αντικείμενα με κεφάτες πινελιές και μας μιλάει σε αυτό το άρθρο για το πώς ξεκίνησε η πορεία αυτή αλλά και για το πώς κατάφερε να κάνει την τέχνη της λίγο πιο προσιτή για όλους εμάς.

To Art Matina είναι μια καθαρά καλλιτεχνική ματιά σε αντικείμενα της καθημερινότητας μας. Μίλησε μας για σένα, την δημιουργό και για την καλλιτεχνική σου παιδεία που αντικατοπτρίζεται σε όλες τις δημιουργίες σου.

Από παιδί αγαπούσα πολύ τη ζωγραφική και τις άπειρες δυνατότητες υλοποίησης που δίνει σε ό,τι παράγει η φαντασία. Όταν ήμουν 13 ετών, αποφάσισα να μελετήσω το αντικείμενο συστηματικά, και αρχικά μαθήτευσα με τον Τάκη Σχοινά και τον Θανάση Μήνη. Αργότερα, μετά από τις σπουδές μου στον κλάδο της διακόσμησης, μελέτησα μεικτές τεχνικές ζωγραφικής και Βυζαντινή αγιογραφία με τον Κυριάκο Λαζαρίδη. Αυτά είναι τα θεωρητικά στοιχεία που έχουν επηρεάσει τη ματιά και την πινελιά μου. Στην πράξη, αν αναζητήσει κανείς τις επιρροές αυτές στα έργα μου, σαφώς θα δει την ευελιξία των μεικτών τεχνικών στα πιο καρτουνίστικα σχέδια, αλλά και τη γήινη απόδοση των μορφών της Βυζαντινής αγιογραφίας στα γυμνά και τις προσωπογραφίες.

art matina 2

Πως ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθείς με τη ζωγραϕική μικροαντικειμένων και κατ επέκταση με τη πώληση τους;

Η ιδέα προέκυψε εν μέσω κρίσης! Πάντα ένιωθα πως μου έφτιαχνε τη διάθεση ένα έργο τέχνης, και πίστευα ότι με περισσότερη τέχνη στη ζωή μας σίγουρα θα την κάναμε πιο όμορφη. Η κατήφεια που έφερε η κρίση στον κόσμο με έκανε να θέλω να εφαρμόσω την τέχνη μου σε πράγματα που είναι εύκολο και να τα αποκτήσουμε, αλλά και να τα έχουμε πάντα μαζί μας. Ένας πίνακας ζωγραφικής είναι μόνο για το σπίτι μας, αλλά ένα κόσμημα, μια τσάντα, ένα ζευγάρι παπούτσια είναι πάντα μαζί μας και με μια ματιά μας αλλάζουν το κέφι. Οι λόγοι , λοιπόν, ήταν καθαρά πρακτικοί: να φτιάξει η διάθεση και να ομορφύνει η καθημερινότητά μας!

Για εμάς τους υπόλοιπους η τσάντα μας ή τα παπούτσια είναι απλά χρηστικά αντικείμενα ενώ για σένα είναι ο “καμβάς” για να ζωγραϕίσεις. Ποιό υλικό έχει τη πιο δύσκολη διαδικασία για να ετοιμαστεί και πως ξέρεις όταν ξεκινάς τη διαδικασία αν το αντικείμενο “προσϕέρεται” για επεξεργασία;

Το κάθε υλικό έχει την ιδιαιτερότητά του. Αυτό που με βοηθά να κρίνω την καταλληλότητα των επιφανειών είναι η εμπειρία μου, καθώς έχω πειραματιστεί σε αμέτρητα υλικά. Σίγουρα τα πιο συνεργάσιμα είναι το ύφασμα και το καστόρι καθώς ευνοούν την καλή πρόσφυση των χρωμάτων και στα πιο απαιτητικά υλικά συγκαταλέγεται το γυαλισμένο δέρμα, όπου χρειάζεται να γίνει ειδική προετοιμασία της επιφάνειας για να μπορέσει να ζωγραφιστεί.

art matina 3

Ποιο από τα κομμάτια σου πιστεύεις πως είναι το αγαπημένο του κοινού σου;

Εδώ η απάντηση νομίζω ότι θα ήταν ομόφωνη και από τον κόσμο που έχει αγαπήσει τη δουλειά μου: με διαφορά, τα παπούτσια με τον Μικρό Πρίγκιπα. Πιστεύω ότι η αισιοδοξία που δίνει αυτό το παραμύθι για μεγάλους, και η ελπίδα για τη ζωή, είναι κάτι που κερδίζει όλους μας. Και βάζω και εμένα μέσα, καθώς τα πρώτα παπούτσια που ζωγράφισα για τον εαυτό μου ήταν με τον Μικρό Πρίγκιπα.

Η χειροποίητη δημιουργία είναι τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και πάλι και το κοινό εκτιμά τον κόπο και το μεράκι του δημιουργού. Αυτό σαϕώς σημαίνει και αυξημένο ανταγωνισμό στον τομέα. Πως καταϕέρνει κανείς να κερδίσει το κοινό και να το πείσει να τον προτιμήσει;

Όλοι οι δημιουργοί έχουμε τον χώρο και το κοινό μας στην αγορά, αρκεί να έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι πρωτότυπο. Μια ιδέα, μια διαφορετική εφαρμογή, ένα σχέδιο που εκπλήσσει ευχάριστα είναι και αυτά που καθιερώνουν τον καθένα μας και τον κάνουν να ξεχωρίζει. Από εκεί και έπειτα, η ποιότητα της δουλειάς, η αγάπη για το αντικείμενο, και η επικοινωνία με το κοινό με σκοπό να αφουγκραστείς τις επιθυμίες του κάθε ένα που σε πλησιάζει είναι τα στοιχεία που πιστεύω πως σου δίνουν θέση στις καρδιές του κόσμου και τον κάνουν να σε προτιμά. Πιστεύω πως ό,τι κάνεις από την καρδιά σου, το κάνεις με αγάπη και ανταμείβεται με αγάπη.

art matina 5

Που μπορούμε να βρούμε και να παραγγείλουμε τις δημιουργίες του Art Matina;

Μπορείτε να μας βρείτε στο fb ArtMatina, όπου και επικοινωνούμε άμεσα με όλους για ό,τι χρειάζονται να ρωτήσουν σε σχέση με τη δουλειά μας. Το e-shop μας είναι το www.artmatina.com, για online παραγγελίες, και φυσικά στα τηλέφωνα 2114041184 και 6932985024. Σε αυτά τα τηλέφωνα μπορείτε να κλείσετε και ραντεβού για να έρθετε για καφεδάκι στο εργαστήριο. Είναι χαρά μου να γνωρίζω τον κόσμο που αγαπά την τέχνη!

art matina

Πάρε μέρος στην κλήρωση για την παρακάτω καρφίτσα από την Art Matina. Κάνε like εδώ και εδώ και άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στις 12 το μεσημέρι.

art matina 4

Νικήτρια: Rozanna Valasiadi