Οι 10 κανόνες της ζωής σύμφωνα με τη Cherie Carter-Scott

Οι 10 κανόνες της ζωής σύμφωνα με τη Cherie Carter-Scott

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι & κάθε παιχνίδι έχει κανόνες

Οι κανόνες αναφέρονται στη φωνή της κοινωνίας μας. Ένας κανόνας είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς και δράσης. Έτσι η κοινωνία στην πιο απλή της μορφή θεωρεί απαραίτητη τη χρήση αυτών για την ομαλή ροή της (κοινωνικής) ζωής. Ωραία όλα αυτά, τι συμβαίνει όμως με τους ηθικούς κανόνες; Εκείνους που αναφέρονται στις υψηλές αξίες και σε ερωτήματα για το πώς θα «πρέπει» να ζει και να απολαμβάνει καθένας από εμάς τη ζωή;

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η ακεραιότητα δεν έχει ανάγκη από κανόνες ή μήπως θεωρείς ιδανικότερο να ακολουθείς τους κανόνες χωρίς όμως να περιορίζεσαι από αυτούς; Όποια και αν είναι η δική σου αντίληψη, έχε υπόψιν σου πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος αντίληψη των πραγμάτων. Καθένας μας είναι μια ξεχωριστή οντότητα και επιλέγει με διαφορετικό τρόπο να παίζει τα χαρτιά του στο παιχνίδι που λέγεται ζωή. Και η ελευθερία; Tι θέση έχει μέσα σε όλα αυτά; Είναι αντίθετη των κανόνων;

Ελευθερία – Κανόνες: Σημειώσατε διπλό!

Εξαρτάται ασφαλώς από το περιεχόμενο που δίνουμε στις λέξεις. Οι κανόνες όλων των μορφών δεν προϋποθέτουν απαραίτητα την παρουσία της δέσμευσης και του περιορισμού. Εσύ θέτεις τα όρια σου, όποιοι και αν είναι οι κανόνες. Εσύ δίνεις τη συγκατάθεση σου προτού συμφωνήσεις για το οτιδήποτε. Ναι οι κανόνες υπάρχουν για να οριοθετούν τις συμπεριφορές μας. Μην ξεχνάς όμως πως χάρη σε αυτούς η έννοια της ατομικότητας και της ελευθερίας αποκτούν πραγματική αξία. Και φτάνει η στιγμή για να αναρωτηθεί κανείς: Αν η ζωή είναι ένα παιχνίδι, τότε ποιοι είναι οι δικοί της κανόνες;

Με αφορμή το βιβλίο της Cherie Carter-Scott, "If Life Is A Game These Are The Rules: Ten Rules for Being Human", σου παραθέτω 10 κανόνες - μαθήματα για τη ζωή.

Οι 10 κανόνες της ζωής σύμφωνα με τη Cherie Carter-Scott

Penguin Random House

Αν είσαι ελεύθερο και αντισυμβατικό πνεύμα, με αποτέλεσμα να μην αντέχεις τα «πρέπει», μη βιαστείς να κρίνεις. Ίσως μάλιστα να χρειαστεί να αναθεωρήσεις και τις πεποιθήσεις σου. Αν και η ζωή θεωρείται ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια, κρύβει στα αλήθεια αρκετές παγίδες και μυστικά που αξίζει να γνωρίζεις. Εάν επιθυμείς τη νίκη, είσαι ήδη κερδισμένος. Αν κάνεις πράξη και όλα τα παρακάτω, τότε να ξέρεις πως η ευτυχία δεν θα αργήσει να σε ακολουθήσει. Και μάλιστα το συντομότερο. Ώρα να «παίξεις», λοιπόν!

10 μαθήματα ζωής!

1. Θα λάβεις ένα σώμα. Μπορεί να σου αρέσει ή να το μισείς, αλλά είναι δικό σου για να το κρατήσεις όλη σου τη ζωή.

2. Θα πάρεις μαθήματα. Είσαι γραμμένος σε ένα υποχρεωτικό και πλήρους φοίτησης ανεπίσημο σχολείο που ονομάζεται «ζωή».

3. Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα. Η προσωπική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία δοκιμών, λαθών και πειραματισμών. Τα «αποτυχημένα» πειράματα είναι μέρος της διαδικασίας. Τόσο όσο είναι και τα πειράματα που τελικά «πέτυχαν».

4. Τα μαθήματα επαναλαμβάνονται μέχρι να τα μάθεις. Ένα μάθημα θα σου παρουσιαστεί με διάφορες μορφές, μέχρι να το μάθεις. Όταν θα το έχεις μάθει, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο.

5. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ! Δεν υπάρχει καμία περίοδος της ζωής σου που δεν περιλαμβάνει μαθήματα. Αν είσαι ζωντανός, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μαθήματα.

6. Το «εκεί» δεν είναι καλύτερο μέρος από το «εδώ». Όταν το «εκεί» έχει γίνει «εδώ», απλά θα αποκτήσεις ένα άλλο «εκεί» που θα μοιάζει πάλι καλύτερο από το «εδώ». 7. Οι άλλοι άνθρωποι είναι απλώς καθρέφτες σου. Δεν μπορείς να αγαπήσεις ή να μισήσεις κάτι σχετικά με ένα άλλο πρόσωπο. Εκτός και αν αντανακλά κάτι που αγαπάς ή μισείς στον εαυτό σου! 8. Το τι θα κάνεις τη ζωή σου, εξαρτάται από εσένα. Έχεις όλα τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζεσαι. Το τι θα κάνεις με αυτά εξαρτάται από εσένα. Η επιλογή βρίσκεται πάντα στα χέρια σου! 9. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής βρίσκονται όλες μέσα σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να παρατηρήσεις. Να ακούσεις και χωρίς δεύτερη σκέψη να εμπιστευτείς το μονοπάτι που ακούει στο όνομα Ζωή! 10. Αν νομίζεις ότι μπορείς ή δεν μπορείς και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις δίκιο. Σκέψου το!

«Είναι ανήθικο!» είπε η συνείδηση. «Είναι βλαβερό!» δήλωσε η υγεία. «Αποδοκιμάζεται!» φώναξε η κοινωνία. «Δοκίμασε», ψιθύρισε η καρδιά!

Ανώνυμος


Featured image: thought catalog
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.