Βλέπεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είσαι ή όπως νομίζεις πως σε βλέπουν οι άλλοι; Αυτό μοιάζει σαν μια ασήμαντη ερώτηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς.

Νομίζω πως όλοι λίγο πολύ, έχουμε την τάση να υπερβάλουμε για το πόσο πολύ μας σκέφτονται ή μας παρατηρούν οι άλλοι άνθρωποι. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι ασχολούνται τόσο πολύ με τα δικά τους προβλήματα και τη δική τους ζωή. Έτσι, σπάνια, αφιερώνουν χρόνο για να σκεφτούν εμάς, ώστε να καθίσουν να μας κρίνουν. Πολλοί άνθρωποι βέβαια, μένουν πίσω γιατί φοβούνται την κριτική ή τα σχόλια άλλων, βάζοντας στην άκρη τα δικά τους θέλω. Είναι στενάχωρο, αν σκεφτείς ότι αφήνεις πίσω όνειρα, ιδέες και εμπειρίες, γιατί ανησυχείς για το πως θα το σχολιάσουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καμία σημασία στη ζωή σου. Βέβαια αυτό, είναι ακόμη ένα φαινομενικά άσκοπο χαρακτηριστικό που έχουμε οι άνθρωποι – το να νοιαζόμαστε τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Πώς θα καταλάβεις ότι δίνεις υπερβολική σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα; 

Το κακό με αυτό, είναι ότι αφήνεις τους άλλους να στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία σου. Θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα ισχυριστούν ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι παντού και μπορεί να νιώθεις ότι έχουν αντίκτυπο την παρούσα στιγμή, αλλά σύντομα, όσο συνεχίζεις το ταξίδι σου, δεν θα έχουν καμία σημασία. Αυτή είναι η δική σου ζωή, οπότε και οι αποφάσεις είναι μόνο δικές σου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να αφιερώνεις πολύ χρόνο και ενέργεια για να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, μπορεί να είναι επιβλαβές για την αυτοεικόνα και την ψυχική σου υγεία. Το να θεωρείς μάλιστα τη γνώμη των άλλων ως αλήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας και ευαλωτότητας. Τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Το να ακούμε τις ανησυχίες των φίλων μας, είναι διαφορετικό από το να ανησυχούμε για κάθε μικρό πράγμα που σκέφτεται κάποιος για εμάς.

Αν αλλάζεις τον εαυτό σου ως απάντηση στην κριτική, αν αφήνεις άλλους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις για εσένα, αν δεν θέτεις όρια, αν είσαι τελειομανής, αν δεν εκφράζεις τη γνώμη σου όταν διαφέρει από των άλλων, αν ζητάς συνεχώς συγγνώμη χωρίς λόγο και αν σπάνια λες όχι, τότε μάλλον ανησυχείς υπερβολικά για το πως σε βλέπουν οι άλλοι.

Πώς μπορείς να απελευθερωθείς από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εσένα;

Αποδέξου ότι οι άνθρωποι θα έχουν μια γνώμη για εσένα. Είτε θετική είτε αρνητική, η “αξιολόγηση” των ανθρώπων είναι ένα φυσιολογικό μέρος της αθρώπινης αλληλεπίδρασης. Κράτα τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και ακόμα κι αν κάποι@ έχει αρνητική γνώμη για εσένα, μη βουλιάζεις στο άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Τέλος, δοκίμασε να εξασκηθείς σε τεχνικές ενσυνειδητότητας. Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με το να μένεις στο παρόν και να έχεις επίγνωση και αποδοχή του πώς αισθάνεσαι τη δεδομένη στιγμή. Το να μάθεις να βρίσκεσαι στο παρόν, μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αυτά τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και τις σκέψεις.

Μερικές φορές η ανατροφοδότηση και η εποικοδομητική κριτική μπορεί να είναι χρήσιμη και να αξίζει να την ακούσεις. Αλλά συχνά δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στο να ακούς ή να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσένα. Έχε κατά νου ότι πιθανότατα κρίνεις τον εαυτό σου πιο σκληρά από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος. Αν νιώθεις ότι είναι κάτι που δε μπορείς να διαχειριστείς, τότε σκέψου να απευθυνθείς σε έναν ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια.