Μερικές φορές οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας και μας την κάνουν απλά καλύτερη. Κάποιες άλλες φορές οι άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή μας φέρνουν προκλήσεις ή έμπνευση. Και κάποιες άλλες φορές άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για να μοιραστούμε μια πίτσα και αυτό είναι όλο.

Θες να πούμε περισσότερα για τους πρώτους; Εκείνους που αφήνουν το σημάδι τους; Αυτούς που σου ξυπνούν ιδέες ή ωραίες σκέψεις; Αυτοί που χωρίς να το θέλουν σε προβληματίζουν θετικά; Ακόμα και για ανθρώπους που τους συνάντησες μόνο μια φορά στη ζωή σου αλλά δε θα ξεχάσεις εύκολα;

Ας πούμε λοιπόν για:

1. Τον καθηγητή σου. Για μένα ήταν ο πρώτος καθηγητής που γνώρισα την πρώτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο. Έκανε αυτό για το οποίο οι άλλοι έλεγαν ”είναι μεγάλα παιδιά πια, όποιος θέλει ας προσέχει”. Τον χρόνο που πέρασα έξω από την αίθουσα σκέφτηκα πολύ το ”βγες για λίγο έξω να κοιτάξεις όσα θες στο κινητό και μόλις είσαι έτοιμη να παρακολουθήσεις έλα ξανά μέσα”. Εκεί σε εκείνη την αίθουσα στην Πανεπιστημιούπολη, ένα βροχερό πρωινό ένιωσα πιο ενήλικας από ποτέ. Έκλεισα το κινητό μου και μπήκα ξανά στην αίθουσα. Στο τέλος συνάντησα τον καθηγητή, του ζήτησα συγνώμη και τον ευχαρίστησα. Αφιέρωσε τον χρόνο που πρέπει σε αυτά που σε ενδιαφέρουν και δώσε τη σημασία που πρέπει στον σκοπό σου. Εγώ αυτό έμαθα.

2. Ο αγαπημένος σου τηλεοπτικός χαρακτήρας. Είτε είναι η Jessica Day από το New Girl ή η Carrie από το Sex and the city, αυτός ο ρόλος θα σε εμπνεύσει και θα σε επηρεάσει. Ας παραδεχτούμε ότι παίρνουμε ιδέες για αστεία, αντιδράσεις και γκριμάτσες. Χμ, και χορευτικές κινήσεις. Όταν έχει δει 8 σεζόν και δύο ταινίες παρατηρώντας τα πάντα προσεκτικά και απομνημονεύοντας ατάκες όπως ‘Το να είσαι single σημαίνει ότι παίρνεις τον χρόνο σου μέχρι να αποφασίσεις πως και με ποιον θες να σπαταλήσεις τον χρόνο σου” ή ”δε θα αποκτήσω ποτέ τα τέλεια μαλλιά όπως και ποτέ δε καταφέρω να κρατήσω χωρίς λεκέ ένα λευκό ρούχο μου”.

3. Το cool boss. H επαγγελματική ζωή πριν από τα 30 μπορεί να είναι πολύ άβολη αφού κάνεις τα πάντα να βρεις τι πραγματικά θες, τον τρόπο να αναδειχθείς, να εξελιχθείς, να εδραιωθείς. Εκτός αν έχεις ένα αφεντικό που θα σε βοηθήσει να ωριμάσεις επαγγελματικά και κοινωνικά. Να εκπαιδευτείς και να γίνεις όχι μόνο ο καλύτερος υπάλληλος αλλά και υπέροχος συνάδερφος, συνεργάτης ή και γιατί όχι αργότερα και επιχειρηματίας μα το κυριότερο καλύτερος άνθρωπος.  

4. Το απαίσιο boss. Mεγάλο μάθημα αυτός ο τύπος. Μπορείς να τον παρατηρήσεις για να προσέξεις τι να ΜΗ γίνεις. 

5. Οι γονείς σου. Είναι ο πιο προφανής ρόλος. Οι influencers της ζωής σου. Όταν φτάσεις σε ηλικία που δεν ακούς πια το ”είμαι ο πατέρας σου και εγώ ξέρω καλύτερα από σένα” τότε είναι που αρχίζεις να καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι άνθρωποι που στην πραγματικότητα σου έδωσαν το ”σχήμα” που έχεις τώρα. Πιθανόν να έχεις στοιχεία της συμπεριφοράς τους βαθιά εντυπωμένα στους νευρώνες του εγκεφάλου σου. Εσύ και εκείνοι έχετε ένα τρομερό κοινό: Εσύ τους άλλαξες την ζωή και εκείνοι τη δική σου και επιπλέον οι δύο πλευρές μάθατε η μια στην άλλη πράγματα για τη ζωή.

6. Ένας περαστικός. Ήμουν τυχερή ώστε αρκετές φορές να σκεφτώ στη ζωή μου το εξής: ”μπορείς να περιμένεις πολλά από τους δικούς σου ανθρώπους αλλά τα πιο όμορφα είναι αυτά που λαμβάνεις από αγνώστους που δεν περιμένουν τίποτα από σένα”. Ο άνθρωπος που βρήκε το κινητό σου και σου το παρέδωσε. Ο άνθρωπος που σε βοήθησε να αλλάξεις το λάστιχο μέσα στη ζέστη του μεσημεριού, στη λεωφόρο. Η κοπέλα που σου πρόσφερε την ομπρέλα της. Ο νεαρός που σε βοήθησε με τα ψώνια σου. Τόσα πολλά παραδείγματα.

7. Ο αγαπημένος σου bartender.  Έχουν δει τα πάντα και ξέρουν τις καλύτερες ιστορίες. Δίνουν τις καλύτερες συμβουλές από αισθηματικά μέχρι hangover. O αγαπημένος σου όμως ξέρει τι ποτό πίνεις, ξέρει το όνομά σου και τους φίλους σου. Θα σε κεράσει σφηνάκι και θα σταματήσει να σου σερβίρει όταν πρέπει. Έγινε ο αγαπημένος σου bartender μάλλον μια Δευτέρα βράδυ που χώρισες και ήθελες απλά την ησυχία σου.

8. Ο φίλος που πιστεύει σε σένα.  Ο φίλος που στηρίζει τα όνειρα σου, είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει όπου μπορεί και ρωτάει για σένα με πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι αυτός ο φίλος που δεν περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Αυτός ο άνθρωπος θα σου διδάξει την αληθινή φιλία.

9. Ο αρνητικός φίλος. Ένα από καλύτερα κομμάτια μετά την εφηβεία είναι που μπορείς να διαλέξεις μόνος σου τους φίλους σου. Αυτός ο άνθρωπος θα σου μάθει άθελά του πως δεν μπορεί να είσαι φίλος με όλους, πως δεν θέλουν όλοι το καλό σου και πως να κάνεις ξεκαθάρισμα των επαφών σου. Τις πρώτες φορές είναι επίπονο αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα μαθήματα;

10. Η κομμώτρια σου. Αν δεν σου έχει τύχει να σε κουρέψουν σαν γιαγιά playmobil δε μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι στη ζωή σου ο κομμωτής. Αν έχεις βγει από κομμωτήριο γεμάτη αυτοπεποίθηση ότι όλη η ζωή σου ανήκει και όλα θα πάνε παραπάνω από καλά -γιατί πέτυχαν οι αφέλειες- τότε ξέρεις για τι πράγμα μιλάω.

11. Οι άνθρωποι με τους οποίους βγήκες ραντεβού. Σκέψου εκείνον που υποδύθηκε ότι ξέχασε το πορτοφόλι του. Σκέψου και εκείνον που σε περίμενε να μπεις στην πολυκατοικία. Είτε βγήκες με 3 άντρες είτε με 23 είτε με 133 μέχρι σήμερα έχεις μάθει πολλά. Για σένα. Σκέψου τα ραντεβού σαν το χαρτόνι ενός επιτραπεζίου. Κάθε μάθημα είναι και ένα βήμα για να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις. Δεν είναι και λίγο ε;

12. Ο ταξιτζής. Τρία τουλάχιστον posts κάθε μέρα στο facebook από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν στιγμές με τον οδηγό ταξί. Είναι η ίδια κατηγορία με τους bartenders. Ξέρουν πολλά από πολιτική και από καιρό. Γνωρίζουν ανθρώπους. Και ανθρώπους ”από μέσα, γιαυτό ξέρουν τι σου λένε”. Ακόμα και οι σιωπηλοί οδηγοί έχουν να σου μάθουν κάτι: Ότι υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται την ησυχία του άλλου.

13. Ο συγκάτοικος σου. Μαζί θα μάθετε το λάθος να ξεχνάς το λάδι στα γεμιστά ή την απόλυτη ησυχία όταν χτυπάνε για τα κοινόχρηστα. Θα μάθετε μαζί να κάνετε οικονομία και να φτιάχνετε το καζανάκι. Θα μοιραστείτε το τελευταίο κομμάτι κέικ και θα μαλώσετε για τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα μοιραστείτε τις μαύρες σας αλλά και τις χαρούμενες στιγμές σας. Θα φάτε πίτσα με κλειστά παντζούρια και θα δείτε 9 ταινίες back to back ένα βροχερό Σάββατο. Ξέρεις τι θα σου μείνει από αυτόν τον άνθρωπο; Οι καλύτερες ιστορίες της ζωής σου.  

14. Τα ανήψια σου ή τα παιδιά σου.  Από αυτούς τους τρομοκράτης της αγάπης θα μάθεις πολύ σημαντικά πράγματα για τη ζωή σου και σένα. Τώρα είναι η σειρά σου να γίνεις ο influencer στη ζωή κάποιου. Αυτή είναι η δική σου ευκαιρία να αφήσεις το στίγμα σου. Βαριά πρόκληση αλλά ενδιαφέρουσα.

15. Κάποιος που δεν είναι πια μαζί μας.  Είναι εκείνος που δεν είναι εδώ αλλά έχει τη ”δυναμική” να σε καθοδηγεί. Συνεχίζει να έχει επίδραση σε σένα. Ο τρόπος που επέλεξε να ζει, να αντιμετωπίζει τα πράγματα, να αναγνωρίζει τη ζωή. Θα ήθελες περισσότερο χρόνο μαζί του για να μάθεις κι άλλα αλλά τώρα έχεις την ιστορία του για να εμπνέεσαι και να παίρνεις δύναμη. Ξέρεις πολύ καλά τι λέω.