Ποτέ κανείς δεν είπε πως ένας χωρισμός είναι εύκολος ή ευχάριστος. Μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί από τους ψυχολόγους ως «ένας μικρός θάνατος» καθώς θρηνείς το άτομο που φεύγει από τη ζωή σου.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν να αναρωτιέσαι αν έκανες το σωστό που χώρισες ή να σκέφτεσαι ακόμη τις καλές εποχές που ήσασταν μαζί. Το μυαλό άλλωστε έχει την τάση να ωραιοποιεί καταστάσεις μετά από λίγο καιρό. Έτσι, απομένεις να θυμάσαι κυρίως εκείνον τον χορό στην κουζίνα ένα βράδυ Παρασκευής. Ή τα ταξίδια σας, τις στιγμές που σε χάιδευε στον καναπέ και αποκοιμιόσουν στην αγκαλιά του, και τείνεις να ξεχάσεις τα υπόλοιπα. Τους τσακωμούς, τον εκνευρισμό αλλά και τον λόγο που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Οι σχέσεις πάντα προσφέρουν μία αίσθηση σταθερότητας και είναι δύσκολο να βγούμε από αυτές αλώβητοι. Κάθε χωρισμός παίρνει και κάτι από εμάς και περνάμε τις πρώτες ημέρες με λίτρα παγωτού στον καναπέ και μία φίλη στην άλλη άκρη του ακουστικού. Το να μετανιώσεις για έναν χωρισμό και να σου λείπει ο πρώην σύντροφός σου είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ΄ όσο φαντάζεσαι.

Είναι όμως η σωστή επιλογή να γυρίσεις σε εκείνον;

Ο λόγος που χωρίσατε

Έχει μεγάλη σημασία αν η απόφαση πάρθηκε εν θερμώ ή αν ήταν κάτι που συζητούσατε ή θέλατε καιρό. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε δώσε στον εαυτό σου χρόνο, οπλίσου με υπομονή και άφησε τον χρόνο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να επουλώνει τις συναισθηματικές πληγές. Βρες μηχανισμούς ώστε να συνηθίσεις γρήγορα τη νέα σου καθημερινότητα και βρες νέες ασχολίες και χόμπι.

Έκανες ό,τι μπορούσες

Αν ο χωρισμός δεν ήταν απλά η αντίδρασή σου σε έναν άσχημο καυγά, τότε μάλλον το είχες σκεφτεί αρκετά. Προσπάθησες να διορθώσεις τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές που σε ενοχλούσαν; Με λίγα λόγια, είσαι ok με τον εαυτό σου πως έκανες ό,τι μπορούσες; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε η σχέση αυτή έχει κάνει τον κύκλο της και δεν έχεις παρά να την αφήσεις πίσω σου και να προχωρήσεις.

Οι λόγοι του χωρισμού

Μπορεί να είναι δύσκολο να απαντήσεις αντικειμενικά στο αν οι λόγοι που χωρίσατε είναι σοβαροί. Όμως, προσπάθησε να τους απαριθμήσεις ή συζήτα με μία φίλη σου. Αν ήσασταν σε διαφορετικές φάσεις της ζωής σας και αναζητούσατε άλλα πράγματα, τότε η απόφαση που πάρθηκε είναι και η καλύτερη. Ζήτησε τις συμβουλές των φίλων σου και ανθρώπων που εμπιστεύεσαι, οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση από άλλη οπτική.

Όμως, περισσότερη σημασία από τις παραπάνω απαντήσεις έχει να είσαι καλή με τον εαυτό σου. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι ακόμη και όταν είναι απαραίτητοι.

Το να έχεις δεύτερες σκέψεις ή να το μετανιώνεις δε σημαίνει απαραίτητα πως θες να γυρίσεις πίσω. Σημαίνει, όμως, πως ήταν μία δύσκολη απόφαση και χρειάζεται χρόνος. Μπορεί οι σχέσεις να απαιτούν δουλειά και συμβιβασμούς, όμως καμία σχέση δεν πρέπει να σε κάνει να συμβιβάζεσαι με μία κατάσταση που σε υποτιμά και δε σε κάνει ευτυχισμένη.

Μία συναισθηματική απόσταση από τα πράγματα θα δεις πως σου κάνει καλό και θα σου χαρίσει μία φρέσκια οπτική στο θέμα.

featured photo: hellogigles.com