Η yoga ανά τα χρόνια με έχει βοηθήσει με ποικίλους τρόπους, όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά και στην ψυχική μου υγεία. Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησα να κάνω γιόγκα στο λύκειο είχα μόλις μάθει πως έχω πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα. Μέσα σε λίγους μήνες μέσα από την πρακτική των asanas και των αναπνοών οι τιμές του σιδήρου και της φερριτίνης μου ανέβηκαν.

Σε μια άλλη φάση της ζωής μου, πριν λίγα χρόνια, βγαίνοντας από μία περίοδο υπερκόπωσης και κατάθλιψης, κάθε μάθημα γιόγκα -αν και ήταν πρόκληση- με τόνωνε συναισθηματικά. Θυμάμαι στο τέλος των περισσότερων μαθημάτων να κλαίω την ώρα της savasana (στη χαλάρωση) νιώθοντας όμως την εκτόνωση της θλίψης μου να γίνεται σε ένα τόσο ασφαλές περιβάλλον που λειτούργησε θεραπευτικά για μένα.

Πέρα όμως από την προσωπική μου εμπειρία θα ήθελα να μιλήσω για τα γενικά οφέλη της γιόγκα και πώς μπορεί οποιοσδήποτε να ωφεληθεί μέσα από αυτή την πρακτική.

Πιθανόν θα έχεις ακούσει πως η γιόγκα κάνει καλό όχι μόνο στη σωματική μας υγεία αλλά στη νοητική και συναισθηματική μας επίσης. Εξάλλου είναι γνωστό πως το σώμα μας και ο νους μας είναι άμεσα συνδεδεμένα και η κατάσταση του ενός επηρεάζει το άλλο. Οπότε θα σου αναφέρω τα οφέλη της γιόγκα σε σώμα και νου.

Σωματική υγεία

Η συχνή πρακτική της γιόγκα φέρνει ευλυγισία, δύναμη και ενέργεια στο σώμα. Αν και πολλοί έχουν συνδυάσει τη γιόγκα με ευλυγισία, δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από την εξάσκηση των asanas (στάσεων) βοηθάς όλα τα συστήματα του σώματος. Κάθε asana φυσικά έχει τα δικά της ξεχωριστά οφέλη. Ενδεικτικά οι όρθιες στάσεις ενδυναμώνουν το μυοσκελετικό μας σύστημα και βελτιώνουν την ισορροπία. Μερικές ανάστροφες εξισορροπούν το ορμονικό μας σύστημα, οι στροφές αυξάνουν τον μεταβολισμό, ενώ οι πρόσθιες κάμψεις βοηθάνε σε ημικρανίες και πονοκεφάλους. Υπάρχουν σειρές asanas για κάθε θέμα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στο σώμα μας, ενώ κάνοντας γιόγκα βοηθάμε τη συνολική μας υγεία.

Συναισθηματική υγεία

Με τη γιόγκα μειώνεται το στρες της καθημερινότητας, το άγχος και η κατάθλιψη και βελτιώνεται ο ύπνος. Οι γρήγοροι ρυθμοί στη ζωή μας και οι εντάσεις της καθημερινότητας επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση. Το ορμονικό μας σύστημα επιδρά στο νου μας και στο νευρικό σύστημα. Επίσης τα έντονα συναισθήματα συνδέονται με ανισορροπίες του ορμονικού μας συστήματος, ανισορροπίες που μας αφήνουν ευάλωτους σε ασθένειες. Συγκεκριμένες asanas και τεχνικές αναπνοών (pranayama) επιδρούν στους ενδοκρινείς αδένες. Στο συμπαθητικό, παρασυμπαθητικό και κεντρικό νευρικό σύστημα και ηρεμούν τα νεύρα μας. Ρίχνουν τον ρυθμό της αναπνοής και χαλαρώνουν το σώμα και το νου από το στρες. Με ένα ήρεμο νευρικό σύστημα βελτιώνεται ο ύπνος μας και η διάθεσή μας, μειώνεται το στρες και το άγχος. Απολαμβάνουμε την καθημερινότητα με χαρά.

Η yoga δεν είναι η μόνη προπόνηση που πρέπει να κάνεις barefoot
PureWow

Συγκέντρωση του νου

Έρευνες έχουν δείξει πως η κοινωνία μας υποφέρει από απόσπαση προσοχής. Αν έχεις φτάσει να διαβάζεις μέχρι εδώ, συγχαρητήρια και απλά θα αναφέρω πως τελευταίες έρευνες έχουν τοποθετήσει τη διάρκεια της συγκέντρωσής μας να μην ξεπερνάει αυτή του χρυσόψαρου. Η ευκολία και η ταχύτητα που γίνονται τα πράγματα γύρω μας μας έχουν δυσκολέψει πλέον να κρατάμε ακλόνητη τη συγκέντρωσή μας σε ένα αντικείμενο ή μια δραστηριότητα. Η πρακτική της γιόγκα και ιδιαίτερα του διαλογισμού μας μαθαίνει πάλι πως να συγκεντρώνουμε το νου μας. Εξασκώντας την προσοχή μας και την παρατήρησή μας στο σώμα και στην αναπνοή βλέπουμε πως η συγκέντρωσή μας βελτιώνεται. Αυτό γιατί και ο νους είναι σαν μυς που χρειάζεται εξάσκηση για να δυναμώσει.

Επίγνωση στο σώμα

Ίσως το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η γιόγκα φέρνει επίγνωση στο σώμα. Μέσα από τις διαφορετικές στάσεις (asanas) και τη συνολική πρακτική της γιόγκα αρχίζεις να εξερευνείς τα μέρη του σώματός σου, τις κινήσεις που μπορείς να κάνεις. Τους περιορισμούς σου, τις δυνατότητές σου και τις αντοχές σου. Αρχίζεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου απ΄έξω προς τα μέσα. Συντονίζεσαι και συνδέεσαι με αυτό το θαύμα που είναι το σώμα σου. Που είναι εδώ για σένα κάθε μέρα χωρίς να ζητάει αντάλλαγμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του B.K.S. Iyengar «Πώς γίνεται να γνωρίσεις το Θεό, αν δεν γνωρίζεις το δάχτυλο του ποδιού σου;» Γιατί η αλήθεια είναι πως γνωρίζοντας το σώμα σου, γνωρίζεις τη θεϊκή σου φύση και μπορείς να έρθεις πιο κοντά στο “Θεό”.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Χριστίνα Σολωμού

Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) | Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMind

featured image: Elle Narbrook | Yoga + Photography