Κερνάμε βασικές οδηγίες για τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες που έχεις “παρεξηγήσει”.

2ae05c35b0e4e5184bf8fcfa1da4fd79_XL

Η μοντέρνα τέχνη δεν απαιτεί εξεζητημένες γνώσεις – ούτε και καμιά άλλη μορφή τέχνης. Δεν χρειάζεται να είσαι “ειδικός” για να επισκεφθείς μια τέτοια έκθεση. Το μόνο που απαιτείται, είναι να έχεις “ανοιχτό” μυαλό μπροστά σε καινούργια πράγματα.

Ξέχνα τους ορισμούς περί τέχνης. Εξάλλου ανέκαθεν δεν υπήρχε ένας κοινά αποδεκτός ορισμός, ίσως μόνο διάφορες γενικές περιγραφές, που κι αυτές όμως άλλαζαν συνεχώς. Πόσοι και πόσοι πρωτοπόροι καλλιτέχνες θεωρήθηκαν αποτυχημένοι ή “μη καλλιτέχνες” μέχρι να αναγνωριστούν εν ζωή ή μετά θάνατον…

Δες το πράγμα με θετική διάθεση. Η μοντέρνα Τέχνη είναι πιο “παιχνιδιάρα” από τις πιο “παραδοσιακές” μορφές τέχνης. Πολλές φορές δεν σου δίνει “έτοιμη τροφή”. Μπορεί να σε προ(σ)καλεί να χρησιμοποιήσεις εκτός από την όραση και άλλες αισθήσεις σου ή να αποτελείται από περισσότερα από ένα κομμάτια, και να πρέπει να βρεις εσύ ένα τρόπο να τα “συνδέσεις”.

Λίγο homework, βοηθάει. Είτε πριν, είτε μετά την επίσκεψη. Ψάξε στο ίντερνετ για τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, δες σχετικές φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, προμηθεύσου τον κατάλογο της έκθεσης. Όχι για να ερμηνεύσεις με συγκεκριμένο τρόπο αυτά που θα δεις, αλλά για να έχεις μια γενική ιδέα και να μην απογοητευθείς άμα δεν βρεις κάποια “αφετηρία” από την οποία μπορείς να πιαστείς.

Ο σκοπός δεν είναι να καταλάβεις “αυτό που θέλει να πει ο καλλιτέχνης”. Ο σκοπός είναι να ανακαλύψεις κάτι ενδιαφέρον, να προκληθούν συναισθήματα, να μπεις σε σκέψεις.

Πρώτα δες, μετά “θάψε”. Ή αποθέωσε. Ή αδιαφόρησε. Αλλά πρώτα δες και ψάξε καλά.

Μη βιάζεσαι. Δεν είναι φάση “ήρθα, είδα και απήλθα”. Συνήθως μια έκθεση μοντέρνας τέχνης θέλει τον χρόνο της. Να διαβάσεις τα συνοδευτικά κείμενα, να δεις βίντεο, να φορέσεις ακουστικά, να παρατηρήσεις έναν performance artist. Γι’ αυτό προγραμμάτισε την επίσκεψή σου έχοντας άνεση από άλλες υποχρεώσεις.

Μη φοβάσαι. Δεν θα σε δαγκώσει κανείς, ούτε θα σε σχολιάσουν σαν “ξέμπαρκο”. Κι αν οι γύρω σου σού φανούν μπλαζέ ή τίγκα στη χιπστερίλα, δεν σου είπαμε να τους παντρευτείς κιόλας!

Συνήθως οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης “δεν κοστίζουν”. Πολλές φορές είναι και δωρεάν, ειδικά με την “απελευθέρωση” των χώρων, και τη φιλοξενία εκθέσεων ή σχετικών events σε μπαρ ή υπαίθριους χώρους.

*Στο συγκεκριμένο άρθρο, οι όροι “μοντέρνα” και “σύγχρονη τέχνη” ταυτίζονται. Διεθνώς, οι όροι “modern” (μοντέρνα) και “contemporary art” (σύγχρονη τέχνη) περιγράφουν χονδρικά την τέχνη του 20ού αι. και αυτή των νεότερων χρόνων, αντίστοιχα.

Αργυρώ Σταυρίδη

Πηγή:www.monopoli.gr