Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Σε μερικές από εμάς είναι πιο έντονοι ενώ σε κάποιες άλλες πιο διακριτικοί. Αν υπάρχει όμως κάτι στο οποίο όλες συμφωνούμε είναι πως δίνει μια κουρασμένη όψη κι αφαίρει από την φρεσκάδα μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα από τα αγαπημένα μας make up προϊόντα είναι το concealer. Φωτίζει το βλέμμα μας και δύσκολα μπορούμε να διανοηθούμε ένα beauty look χωρίς αυτό.

Ζητούμενο όμως δεν είναι απλώς να προσπαθούμε να καλύπτουμε τους μαύρους κύκλους μας αλλά να κατανοήσουμε βαθύτερα την ύπαρξη τους και το τι τελικά εμείς μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για αυτούς. Λίγο πολύ όλες έχουμε υπόψιν μας πως η περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και πως απαιτεί προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις.

Και τι καλύτερο από το να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό, τον Δρ. Μάρκο Μιχελάκη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική).

Εντόπισε τις πραγματικές αιτίες

Για να βρεις λύση στο οποιοδήποτε ζήτημα σε απασχολεί, η πρώτη κίνηση είναι να βρεις από που πηγάζει αυτό, οπότε και το τι ευθύνεται για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου. Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, υπάρχουν τρεις διαφορετικές αιτίες που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου.

Η πρώτη είναι η κλινική προδιάθεση του ατόμου στους μαύρους κύκλους μιας και αυτοί μπορούν να είναι κληρονομικοί ή να οφείλονται στο δερματικό σύμπλεγμα ενός ανθρώπου.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως οι μαύροι κύκλοι μπορούν να είναι σύμπτωμα μια αρρώστιας όπως είναι η αναιμία.

Τέλος, ο τρίτος λόγος που ουσιαστικά μας αφήνει μεγαλύτερη εμβέλεια αντίδρασης είναι ο τρόπος ζωής μας. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσεις που ακριβώς οφείλονται οι δικοί σου μαύροι κύκλοι είναι να επισκεφτείς τον ιατρό σου και να κάνεις κάποιες εξετάσεις.

Lifestyle

Εφόσον για τους μαύρους σου κύκλους ευθύνονται παράγοντες του τρόπου ζωής σου υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις και κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις που θα βελτιώσουν την όψη σου. Σωστά μαντεύεις πως για ακόμη μια φορά η σωστή διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Προτίμησε υγιεινές τροφές και μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό έτσι ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη. Να θυμάσαι πως η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει και με το πρήξιμο των ματιών.

Δώσε προσοχή στον χώρο σου, να αερίζεται επαρκώς και προσπάθησε να διατηρείς μια καλή στάση σώματος. Με τις οθόνες να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και με τους περισσότερους να περνάμε ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή μας, τείνουμε να σκύβουμε πολύ και να μην κρατάμε σε ευθεία και όρθιο το κεφάλι μας. Μια σωστή στάση του σώματος δεν θα εξαφανίσει δια μαγείας τους μαύρους κύκλους αλλά θα ενισχύσει την καλή κυκλοφορία του αίματος που βοηθάει στην καλύτερη υγεία του δέρματος. Επιπλέον, αν και ίσως σου φαίνεται αυτονόητο, κακές συνήθειες όπως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, κάπνισμα και ξενύχτια είναι εναντίον σου. Υπάρχει λόγος που αναφερόμαστε σε beauty sleep οπότε μην παραλείπεις να κοιμάσαι τουλάχιστον 6 με 7 ώρες κάθε βράδυ.

Skin care

Επιπρόσθετα σε όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω καλό είναι να επενδύσεις και σε μια καλή κρέμα ματιών. Η περιοχή των ματιών μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη μιας και είναι πιο λεπτή και για αυτό χρειάζεσαι μια κρέμα εξειδικευμένη και διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείς στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Κι αν σήμερα υπάρχει ένα μικρό beauty debate γύρω από την αξία αγοράς κρέμας ματιών μιας και περιλαμβάνει συχνά τα ίδια συστατικά με την κρέμα προσώπου, η απάντηση τελικά είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο περιμέναμε. Μπορεί λοιπόν τα συστατικά να είναι παρόμοια δεν είναι όμως και η συγκέντρωση τους και το αποτέλεσμα που απορρέει από τον συνδυασμό των συστατικών στην κρέμα ματιών είναι πιο θρεπτικός κι ενυδατικός.

Στην αγορά θα βρεις πληθώρα διαφορετικών κρεμών και τα συστατικά που είναι καλό να αναζητήσεις είναι η υδροκινόνη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β3 και η σόγια. Αν οι μαύροι κύκλοι σου συνοδεύονται κι από πρήξιμο δώσε βάση σε συστατικά όπως η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού και καφέ και τα διπεπτίδια.

Άπλωσε την κρέμα σου με απαλές κινήσεις, ταμποναριστά στο δέρμα κάτω από τα μάτια και μην ξεχνάς το άνω βλέφαρο σου. Ίσως έχεις βαρεθεί να το ακούς κι εμείς να γινόμαστε γραφικές αλλά το να ξεβάφεσαι πριν τον ύπνο και να χρησιμοποιείς καθημερινά αντηλιακό είναι βήματα που αν δεν πρέπει να παραλείπεις.

Τέλος ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης μας υπενθυμίζει πως με την βοήθεια του δερματολόγου μας μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα προϊόντα που απαντούν στις ανάγκες του δέρματος μας για καλύτερα αποτελέσματα.

featured photo: www.myimperfectlife.com