Όταν μιλάμε για σχέσεις εννοούμε τόσο τις ερωτικές όσο και τις φιλικές. Κακά τα ψέματα, λοιπόν, αυτά τα δύο είδη ανθρώπινων σχέσεων είναι και εκείνα που παίζουν τον πιο οργανικό  ρόλο στη ζωή μας. Οι φίλοι ή ο/η σύντροφος μας είναι από τα άτομα που εμείς επιλέγουμε να υπάρχουν γύρω μας, να συναναστρεφόμαστε μαζί τους και να τους συμβουλευόμαστε στα δύσκολα, για αυτό άλλωστε είναι πιο σημαντικά.

Στο κριτήριο όμως της επιλογής είναι το σημείο που έγκειται και ο κίνδυνος για διάλυση της οποιαδήποτε σχέσης. Για να γίνω λίγο πιο σαφής, όλοι μας σε συντριπτικό ποσοστό, τουλάχιστον, προσπαθούμε να συνάψουμε σχέσεις με άτομα που έχουν την ίδια φιλοσοφία ζωής με εμάς, με εκείνα που παρατηρούνται πολλά κοινά στους χαρακτήρες μας και γενικότερα με αυτούς που βλέπουμε τα πράγματα από την ίδια σκοπιά. Όταν όμως γνωρίζουμε αυτό το «διαφορετικό» είτε μιλάμε για φιλίες είτε για ερωτικές σχέσεις, σαγηνευόμαστε από εκείνο, περνάμε καλά στην αρχή αλλά σιγά σιγά, όταν φεύγει ο πρώτος ενθουσιασμός όλα μοιάζουν πολύ ασυμβίβαστα.

Συνειδητοποιείς πως μάλλον οι διαφορές σας είναι περισσότερες από τα κοινά σας γούστα ή χαρακτηριστικά. Και εκεί έρχεται η διάλυση! Γιατί έρχεται; Γιατί πολύ απλά κανείς από τους δυο σας δεν προσπαθεί να βγει από το δικό του κουτάκι, από το δικό του comfort zone και να έρθει πιο κοντά στον άλλο. Ο συμβιβασμός θεωρείται παραίτηση ή υποχώρηση στο λεξιλόγιο σας. Δεν ανέχεσαι ούτε εσύ αλλά ούτε και το άτομο που έχεις δίπλα σου, να ρίξετε τον εγωισμό σας για να βρείτε μία μέση λύση. Μία λύση που θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πιο ανοιχτούς στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και έτοιμους να προσπαθήσουν για οτιδήποτε τους είναι σημαντικό και δε θέλουν να το χάσουν.

sxeseis

Και αν θέλετε να μιλήσουμε με παραδείγματα αυτά είναι πολλά τόσο στις φιλίες όσο και στις ερωτικές σχέσεις. Κολλητές που η μία είναι ελεύθερη και η άλλη χωρισμένη, που η μία λατρεύει την ελληνική μουσική και η άλλη πεθαίνει για ροκιές και hard καταστάσεις ή ακόμη και όταν η μία έχει παιδιά ενώ η άλλη είναι ακόμη ανύπαντρη.

filies

Αν πιάσουμε, δε, τα αντίστοιχα παραδείγματα για τους έρωτες, πρέπει να γράψουμε μία ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Ζευγάρια με διαφορετικά γούστα στη διασκέδαση, στο χιούμορ, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη σχέση, στις επαγγελματικές επιλογές που επηρεάζουν την προσωπική τους ζωή ή ακόμη και στο ψέμα!

Αυτά και χιλιάδες άλλα παραδείγματα που είμαι σίγουρη πως σου ήρθαν στο μυαλό είτε για τη μία είτε για την άλλη περίπτωση, μπορούν να σε κινητοποιήσουν να συνειδητοποιήσεις και εσύ πως καλός ο εγωισμός αλλά ορισμένες φορές αυτό που μετράει περισσότερο στη ζωή είναι να ακούμε και τους άλλους. Ίσως αυτά που έχουν να σου δώσουν είναι πιο σημαντικά απ’ όσο νομίζεις!

Προσπάθησε να τα ανακαλύψεις…