Όσο μεγαλώνεις, είναι γνωστό ο μεταβολισμός σου μειώνεται και το σώμα σου τείνει να παίρνει βάρος. Έτσι η διατήρηση ενός υγιούς μεγέθους στα ρούχα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Η ιδρυτής της διαγνωστικής κλινικής Viavi:be Dr. Sabine Donnai, η οποία εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας και άσκησης ατόμων άνω των πενήντα ετών, αναφέρει σχετικά με αυτό πως «Αυτό συμβαίνει αν στέκεσαι ακίνητη, δεν τρως, δεν κάνεις τίποτα, απλώς και μόνο γιατί  κάθε χρόνο».

Και ενώ μπορεί να δελεάζεσαι από τον πειρασμό να αφήσεις τα πράγματα να πάρουν τη φυσική τους ροή και να αποδεχθείς την παραπάνω αλλαγή ως αναπόφευκτη επίπτωση της γήρανσης, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να αντισταθείς σε αυτήν την φαινομενικά μη ανατρέψιμη σωματική σου εξέλιξη.

Εκτός από το επιφανειακό λίπος που βλέπεις να παίρνεις, συσσωρεύεις επίσης σπλαχνικό λίπος γύρω από τα όργανά σου το οποίο τα εμποδίζει να λειτουργούν σωστά οδηγώντας σε μείωση της διάρκειας ζωής σου.

Και ενώ υπόκεινται σε αυτήν την αλλαγή άντρες και γυναίκες, είναι για τις γυναίκες ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθούν, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και την εμμηνόπαυση.

«Η απώλεια των οιστρογόνων έχει ιδιαίτερη επίδραση στον τρόπο διανομής του λίπους» υποστηρίζει η Dr. Donnai. «Πρώτον, όταν μειώνονται τα οιστρογόνα, εμφανίζονται μεταβολές στη διάθεση και συχνά τρως πολύ για να αντισταθμίσεις τα συναισθήματά σου. Δεν κοιμάσαι καλά, επειδή πέφτει η προγεστερόνη σου και τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, καθώς μπορεί να χάσεις εύκολα την αίσθηση του σκοπού σε αυτήν την ηλικία — ειδικά αν έχεις παιδιά που μεγαλώνουν και βασίζονται πια λιγότερο σε σένα».

Επιπλέον, μετά τα πενήντα αποθηκεύει το σώμα σου το λίπος με διαφορετικό τρόπο, καθώς η λιποπρωτεϊνική λιπάση, που βρίσκεται στην επιφάνεια των λιπαρών κυττάρων τραβώντας το λίπος από το αίμα, παράγεται με πιο ραγδαίους ρυθμούς, χωρίς να ελέγχεται από τα πλέον φθίνοντα οιστρογόνα. «Εάν το λίπος τραβηχτεί σε ένα μυϊκό κύτταρο, καίγεται ως καύσιμο. Αν όμως τραβηχτεί από ένα λιπαρό, τότε μεγαλώνει το ίδιο το λιπαρό κύτταρο» εξηγεί η Dr. Donnai.

Η λύση για να αποφευχθεί η ραγδαία αύξηση των ποσοστών λίπους στο σώμα είναι για την Dr. Donnai μια: «Πρέπει να πας στο γυμναστήριο και να σηκώσεις βάρη». «Ξέρω πως αυτό ακούγεται πολύ ξένο στις ώριμες γυναίκες οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες στη γιόγκα και στο πιλάτες, που και τα δύο παίζουν το ρόλο τους, αλλά τα βάρη θα επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης».

Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα, όταν αναγκάζεται να σηκώσει βάρος το οποίο του φαίνεται υπερβολικό, ξεκινάει να αυξάνει τους μύες του, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Έτσι διεγείρεται μια αυξητική ορμόνη η οποία με τη σειρά της διεγείρει την τεστοστερόνη. Ακόμη, όταν αυξάνεις το βάρος που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της άσκησης, επιταχύνεται και ο μεταβολισμός σου που επίσης συμβάλλει στην καύση του λίπους.

Είναι όμως τα βάρη η μόνη λύση;

«Οι γυναίκες πρέπει πραγματικά να αυξήσουν τον μυϊκό ιστό τους για δύο λόγους: για την καύση θερμίδων και την αύξηση του μεταβολισμού τους, αλλά και για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας» αναφέρει ο Matt Roberts, ιδρυτής του γυμναστηρίου Matt Roberts Evolution https://mattroberts.co.uk/. «Όταν επιβαρύνεις του μύες σου, οι τένοντες που είναι προσκολλημένοι στο οστό το τραβάνε, με αποτέλεσμα το οστό να νομίζει ότι χρειάζεται βοήθεια αποθηκεύοντας περισσότερο ασβέστιο και αυξάνοντας έτσι την πυκνότητά του».

Τα είδη γυμναστικής που αυξάνουν την οστική πυκνότητα είναι πέρα από τα βάρη το boxing και το τρέξιμο. Από την άλλη η γιόγκα και το πιλάτες είναι ιδανικά για την πρόληψη των τραυματισμών, καθώς συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του μυϊκού ιστού γύρω από τις αρθρώσεις.

Και ενώ η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους μετά τα πενήντα, δεν πρέπει να παραβλέπεται φυσικά ο παράγοντας της διατροφής. Σημαντικό είναι να παραμένουν οι ποσότητες των γευμάτων κανονικές και να δίνεται έμφαση στη λήψη πρωτεϊνών. Η μείωση των υδατανθράκων και η παράλληλη αύξηση της λήψης υψηλών σε πρωτεΐνη τροφών συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου.

featured photo: @criene