Το Normcore  είναι μια αντίδραση. Μια εναντίωση στο κατεστημένο της ‘’πολυτελούς’’ μόδας. Είναι η προσπάθεια να αφομοιωθείς στο σύνολο, παρά να ξεχωρίσεις από τους άλλους γύρω σου. Ό,τι αντίθετο συνεπώς από αυτό που επιτάσσει η μόδα τα τελευταία χρόνια.

normcore-7

Το Normcore πρωτοεμφανίστηκε ως ένα ακραίο κίνημα από το trend agency, K-Hole της Νέας Υόρκης. Το να είσαι οπαδός του κινήματος Normcore αφενός  σημαίνει ότι τείνεις να απέχεις από τις εκκεντρικές τάσεις της μόδας και αφετέρου ότι έχεις υιοθετήσει το παλιό, ανεπιτήδευτο στυλ. Το ιδιαίτερο αυτό κίνημα επιβάλλει ουδέτερα χρώματα όπως ασπρόμαυρο, μπεζ, γκρι, μπλε, καφέ, ρούχα όπως φούτερ, T-shirt με στάμπες, ψηλόμεσα τζιν, μπλουζάκια τύπο polo. Γενικότερα ρούχα αθλητικού ύφους με φαρδιά και άνετη εφαρμογή που θα έλεγε κανείς ότι αγγίζουν τα όρια του άσχημου. Τα ρούχα δεν είναι ιδιαίτερα κομψά, ενώ η χρήση τους είναι καθαρά λειτουργική. Θυμίζει κάτι από τις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν στο στυλ των γυναικών επικρατούσαν οι τζιν φούστες, τα T-shirts, τα ψηλόμεσα Levis, ακόμη και τα Birkenstock και τα New Balance με τη λευκή αθλητική κάλτσα να κυριαρχεί. Μερικοί από τους πρώτους υποστηρικτές του κινήματος ήταν η Sarah Jessica Parker, το μοντέλο Freja Beha Erichsen, οι αδελφές Olsen καθώς και η ηθοποιός Kristen Stewart. Κάποιοι διάσημοι οίκοι επίσης επέλεξαν πρόσφατα να δημιουργήσουν συλλογές με εμφανής την επιρροή του Normcore. Οι Jil Sander, Maison Martin Margiela και Celine είναι μερικοί από αυτούς.

normcore1

 “Το να προσπαθείς να ξεχωρίσεις μερικές φορές είναι τόσο εξαντλητικό. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι για να αποκτήσεις γόητρο, θα πρέπει να είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους γύρω σου”.

Emily Segal, συνιδρυτής της K-Hole.