Το skincare πλέον τραβά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των απανταχού skincare lovers. Έτσι, έρχονται στο φως συνεχώς συγκεκριμένα συστατικά που παλαιότερα δε θα γνωρίζαμε τα οφέλη που έχουν για την επιδερμίδα μας. Ένα από αυτά είναι η νιασιναμίδη. Βοηθά με πολλαπλούς τρόπους την επιδερμίδα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει τοπικό ερεθισμό.

Τι είναι η νιασιναμίδη;

Ανήκει την ομάδα της βιταμίνης Β και για αυτό το λόγο μπορεί να την δεις και γραμμένη στα συστατικά ως Β3. Σε αντίθεση με τη ρετινόλη είναι ανεκτή. Δεν είναι φωτοευαίσθητη και μπορεί να βοηθήσει τόσο τη νεανική, αλλά και την ώριμη επιδερμίδα. Μια από τις δράσεις της είναι να αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου και των λιπαρών οξέων. Έτσι, προστατεύει το δέρμα από τις επιβλαβείς ουσίες και προλαμβάνει την εμφάνιση ελεύθερων ριζών. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτή είναι η αντιγηραντική της δράση. Παράλληλα όμως έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει την λιπαρότητα ώστε να καταπολεμήσει την ακμή. Τέλος, καθαρίζει κατά μια έννοια το δέρμα μιας και με τη συστηματική χρήση το φωτίζει. Εξαφανίζοντας κηλίδες, σημάδια ακμής και πόρους.

sheerluxe.com

Σε ποιες περιπτώσεις ίσως προκαλέσει ερεθισμό;

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αυτό το καταπραϋντικό και αντιβακτηριδιακό συστατικό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό. Η ποσότητα βέβαια που περιέχεται μέσα στα δερμο-καλλυντικά του εμπορίου είναι πολύ μικρή για να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Εάν όμως ανήκεις σε αυτή τη μειονότητα πρέπει αρχικά να ελέγξεις εάν είσαι αλλεργική στη νιασιναμίδη. Επίσης μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι από τη φύση τους και τα γονίδια τους δεν είναι ανεκτικοί σε αυτήν. Εάν νιώσεις κάποιο τσίμπημα ή αίσθηση καψίματος τότε η νιασιναμίδη δεν είναι σίγουρα για εσένα. Επίσης, θα πρέπει να προσέξεις και την ποσότητα που εφαρμόζεις. Δε σημαίνει πως η μεγαλύτερη ποσότητα θα φέρει και περισσότερα οφέλη ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μάτια. Τέλος, σε περίπτωση που χρησιμοποιείς κάποια κρέμα με νιασιναμίδη, μπορεί να σε πειράζει κάποιο άλλο συστατικό που περιέχεται στο προϊόν. Και όχι αποκλειστικά η νιασιναμίδη.

Δες ακόμα:

Τι είναι τελικά το αγιουρβεδικό μασάζ;

Αυτό είναι το χειρότερο ποτό για την επιδερμίδα σου


featured image: allure.com