Έχεις βαρεθεί το σουηδικό μασάζ ή δεν έχεις βρει ακόμη το είδος της θεραπείας που σου ταιριάζει; Μήπως αρκετές φορές σε πονάει λιγάκι παραπάνω από όσο θα ήθελες για να χαλαρώσεις συνολικά; Τότε νομίζω ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το αγιουρβεδικό μασάζ που έχει τις ρίζες του στην Ινδική ιατρική και ξεκίνησε πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της αρχαίας Ινδικής Ιατρικής. Αποβλέπει στην υγεία και ισορροπία του σώματος, του νου και της ψυχής. Το όνομα της μάλιστα είναι συνδυασμός των λέξεων Ζωή(Ayus) και Γνώση(Veda).

Τι είναι το Αγιουρβεδικό Μασάζ;

Αποτελεί κομμάτι του ολιστικού συστήματος υγείας και εφαρμόζεται στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος που στο σύνολο τους είναι 107 και ονομάζονται marmas. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο θεραπευτής μέσω ενός ερωτηματολογίου που θα συμπληρώσεις θα σε κατατάξει σε έναν συγκεκριμένο ιδιοσυγκρασιακό τύπο της Αγιουρβέδα (Vata, Pitta, Kapha). Ο χώρος είναι φωτισμένος με τον απαλό φωτισμό των κεριών. Η συνεδρία ξεκινά πάντα με συντονισμό μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων αναπνοών. Το μασάζ ξεκινά από τα πόδια με κατεύθυνση προς τα πάνω για να διεγερθεί το φλεβικό σύστημα. Οι κινήσεις είναι στην αρχή ήπιες και καθώς περνά η ώρα γίνονται πιο έντονες. Με τη χρήση λαδιών και βοτάνων που ταιριάζουν με τον τύπο σου.

Τι αποτέλεσμα έχει;

Ο σύγχρονος και έντονος τρόπος ζωής έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Καθημερινά, λοιπόν, κλονίζεται από εξωτερικές τοξίνες και παθογενείς καταστάσεις. Όλα αυτά μαζί επιβαρύνουν το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, η ιεροτελεστία του αγιουρβεδικού μασάζ φέρει πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, ενεργοποιεί τη λέμφο και έτσι τονώνεται με τη σειρά του το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν υποφέρεις από πόνους στην πλάτη ή τον αυχένα θα παρατηρήσεις άμεση ανακούφιση καθώς και μείωση των μυϊκών εντάσεων που προκαλούνται από το στρες. Το δέρμα σου θα είναι πιο λαμπερό και αν μάλιστα το συνδυάσεις με σωστή διατροφή τότε θα βοηθήσεις τον οργανισμό στην γρηγορότερη καύση λίπους. Όμως η αναζωογόνηση δεν σημειώνεται μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Η βαθιά αίσθηση ευεξίας, γαλήνης και διαύγειας θα σε κάνουν να νιώσεις απαλλαγμένη από όσα σε προβληματίζουν και πιο αισιόδοξη. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το Αγιουρβεδικό μασάζ ανήκει στις εναλλακτικές θεραπείες που σχετίζονται και με τη yoga.


featured image: Elite Daily