Το ngoHeroes αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας αμιγώς για το οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου e-εργαλείου, προέκυψε όταν η Civil Act σε συνεργασία με το HIGGS αντιλήφθηκαν το ανάλογο κενό που υπήρχε στον κλάδο μας. Με άλλα λόγια, την απουσία μιας πλατφόρμας, η οποία θα συνδέει άμεσα και γρήγορα τις ΜΚΟ με τους επαγγελματίες που αναζητούν εργασία στον κλάδο.

“Στόχος της οργάνωσής μας, αποτελεί η καίρια χαρτογράφηση βασικών αναγκών του 3ου τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως ανεργία και πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά”, μας εξηγεί περισσότερα ο Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας στη Civil Act, της οργάνωσης που έχει σαν πυξίδα τη συνολική μεταμόρφωση της κοινωνίας, προάγοντας την εξωστρέφεια, καθώς και τις ολιστικές παρεμβάσεις με γνώμονα τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την περεταίρω εξέλιξη του 3ου τομέα.

To ngoHeroes

Το πλοίο του ngoHeroes σάλπαρε πριν από 2 χρόνια, με την συμβολή και του προγράμματος Vodafone World of Difference που έδωσε τη δυνατότητα στη Civil Act να προσλάβει την εξαιρετική συνεργάτιδα Νικόλ Κακαντούση, η οποία κατάφερε να χαρτογραφήσει τις ανάγκες πάνω από 170 ΜΚΟ, βάζοντας τις βάσεις ενός δυναμικού ξεκινήματος.

Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμικότητα και στο… υπόλοιπο ήμισυ! Έτσι λοιπόν, δε στεκόμαστε μόνο στην επαγγελματική διασύνδεση per se των επαγγελματιών με τις ΜΚΟ. Βάζουμε το κάτι παραπάνω, καθώς θέλουμε όπως λέμε να κάνουμε το Perfect Match, ώστε ο επαγγελματίας να απορροφηθεί από την κατάλληλη ΜΚΟ και στην κατάλληλη θέση.

Το ngoHeroes ξεκίνησε να σερφάρει τους πλοηγούς μας στις αρχές του 2020, όταν τα κύματα και τα μποφόρ ήταν κάτι παραπάνω από πρωτόγνωρα για όλους. Στην έναρξη της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών, θα έλεγε κανείς πως γρήγορα τα κύματα θα παρέσερναν και εμάς. Παρόλα αυτά, η άμεση ανταπόκριση τόσο από επαγγελματίες όσο και από ΜΚΟ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, επιβεβαιώνοντας ότι μια ανάλογη κίνηση πραγματικά έλλειπε. Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι και σήμερα, πάνω από 130 οργανώσεις και 650 επαγγελματίες είναι εγγεγραμμένοι και αλληλοεπιδρούν στην πλατφόρμα. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την εμπιστοσύνη τους.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

Από τα πρώτα κιόλας εσωτερικά brainstormings, είχε συμφωνηθεί ότι η πλατφόρμα θα πρέπει αφενός να συνδέει εύκολα και γρήγορα τους επαγγελματίες με τις ΜΚΟ, αφετέρου να εξοικονομεί σε αμφότερους πολύτιμο χρόνο από τις πραγματικά χρονοβόρες διαδικασίες εύρεσης εργασίας και συνεργατών.

Έτσι λοιπόν, η διαδικασία της εγγραφής είναι απλούστατη και εντελώς δωρεάν, τόσο για τις ΜΚΟ όσο και για τους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, το μόνο που έχει να κάνει μια ΜΚΟ είναι να προσθέσει το λογότυπό της, καθώς και μερικές πληροφορίες για το πεδίο δράσης της, ενώ ο επαγγελματίας να δημιουργήσει το βιογραφικό του σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Όταν οι εγγραφές πραγματοποιηθούν, τότε ΜΚΟ και επαγγελματίες αποκτούν άμεση πρόσβαση σε μια μεγάλη επαγγελματική δεξαμενή του 3ου τομέα. Οι ΜΚΟ, προσθαφαιρώντας θέσεις εργασίας και αναζητώντας βιογραφικά, και οι επαγγελματίες με το να αιτούνται σε όσες ανοιχτές θέσεις επιθυμούν.

Κάτι που ξεχωρίζει την πλατφόρμα μας είναι, όπως είπαμε και πριν, η μεγάλη έμφαση που δίνεται στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για όλους. Έχοντας αυτό ως βασικό κομμάτι του DNA μας, και με την τεχνική συμβολή κατηρτισμένων επαγγελματιών τεχνολογίας, δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο αλγόριθμο, όπου μπορεί και ξεχωρίζει τα βιογραφικά που λαμβάνει μια ΜΚΟ σε δύο ξεχωριστές λίστες, μια σχετική και μια λιγότερο. Αυτό γίνεται με βάσει λέξεις – κλειδιά που υπάρχουν στη θέση εργασίας που έχει ανεβάσει η ΜΚΟ και λέξεις – κλειδιά από το βιογραφικό του αιτούμενου επαγγελματία. Έτσι, αν θέση εργασίας και βιογραφικό κάνουν το Perfect Match, τότε εκείνο μεταφέρεται στη «σχετική λίστα» και προτεραιοποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Παράλληλα, μια ΜΚΟ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέχει στα αποθηκευμένα βιογραφικά που τις έχουν σταλεί, καλώντας σε συνεντεύξεις υποψηφίους, χωρίς απαραίτητα να έχει ανεβάσει πρώτα μια θέση εργασίας. Τα βιογραφικά αυτά, μπορεί ενδεχομένως να αναφέρονται στη «λιγότερο σχετική» λίστα από μια παλαιότερη θέση, τα οποία η ΜΚΟ κράτησε «κάβα» για μελλοντική χρήση. Για το λόγο αυτό, πάντα κάνουμε έκκληση σε όλους τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες να κάνουν ορατά τα βιογραφικά τους κατά την εγγραφή, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στις οργανώσεις.

Κοιτώντας το μέλλον

Η άμεση επαγγελματική διασύνδεση των ΜΚΟ με τους επαγγελματίες και η αντιμετώπιση της υποστελέγχωσης του 3ου  Τομέα, δεν αποτελεί το μόνο σκοπό μας. Δημιουργώντας μια τέτοια πλατφόρμα, στοχεύουμε και εμείς με τη σειρά μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στη γενικότερη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, της οποίας οι δείκτες είναι δεδομένο ότι ανεβούν, στον απόηχο τόσο της πανδημίας, όσο και μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας, μέσα από το ngoHeroes, θέλουμε να απαγκιστρώσουμε τον κόσμο από ένα μεγάλο στερεότυπο για τον 3ο Τομέα, το οποίο μέσα και από επικοινωνία, βλέπουμε ότι ακόμα καλά κρατεί. Αυτό αφορά, μια διαστρεβλωμένη αντίληψη ότι η εργασία στον κλάδο μας έχει τις περισσότερες φορές εθελοντική μορφή, με ελάχιστες έως και μηδαμινές οικονομικές απολαβές. Πάντοτε σεβόμενοι την έννοια του εθελοντισμού, ερχόμαστε να υπογραμμίσουμε ότι όχι μόνο ο 3ος Τομέας δεν είναι συνώνυμος των αμισθί εργασιακών καθεστώτων, αλλά δύναται να έχει ακόμα και καλύτερες απολαβές από τον ιδιωτικό, συνδυάζοντας συνάμα την κοινωφελή προσφορά.

Προτρέπουμε λοιπόν όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να παντρέψουν εργασία με κοινωφελή σκοπό, καθώς και όλες τις ΜΚΟ, να ανέβουν στο ηλεκτρονικό μας καράβι, και μαζί να συνεχίσουμε το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του 3ου Τομέα.

featured photo: @FreedomTumZ