Η εφευρετικότητα και η καινοτομία που έφερε αυτή η προσέγγιση της τέχνης προσέλκυσε τους δημιουργούς. Οι τρόποι και τα μέσα για να φτιάξει κανείς ένα κολάζ είναι ανεξάντλητοι.

Πατέρες του κολάζ θεωρούνται οι κυβιστές καλλιτέχνες Picasso και Braque οι οποίοι πειραματίστηκαν με την συγκεκριμένη τεχνική στις αρχές της δεκαετίας του 1900, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα.

Ο όρος “κολάζ” προέρχεται από τη γαλλική λέξη coller που σημαίνει “κολλάω”. Τα κολάζ μπορούν να δημιουργηθούν από μια σειρά υλικών, αν και τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από χαρτί και συχνά διαθέτουν κομμένες και επικολλημένες φωτογραφίες, ζωγραφισμένες μορφές ή ακόμη και τρισδιάστατα αντικείμενα. Καθώς όλο και περισσότεροι σύγχρονοι καλλιτέχνες άρχισαν να εξερευνούν την πρακτική κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, αυτά τα μέσα έγιναν πιο ποικίλα και όλο και πιο πειραματικά.

Φτάνοντας στο σήμερα, πολλοί είναι οι visual artists που επιλέγουν την τέχνη του κολάζ για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, είτε αυτό είναι αναλογικό, είτε ψηφιακό. Στο ελληνικό Instagram υπάρχει ήδη μια δυνατή κοινότητα που δημιουργεί υπέροχες, υπερβατικές εικόνες.

Frank Moth

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Frank Moth Art (@frankmoth)

Πίσω από τον 90s retrofuture ήρωα Frank Moth κρύβεται το γραφιστικό δίδυμο ενός κοριτσιού και ενός αγοριού που δημιουργούν παρέα ανθρωποκεντρικά έργα βγαλμένα από σουρεαλιστικά όνειρα, που μπλέκουν VHS αναμνήσεις με sci – fi τοπία και εικόνες.

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου

Η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μία σειρά επιζωγραφισμένων εικόνων από παλιά περιοδικά με επίκεντρο τη γυναίκα, που έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της. Τα φεμινιστικά έργα της τοποθετούν τη γυναίκα σε ένα νέο πλαίσιο ανατρέποντας τις καπιταλιστικές νόρμες και τα (στρεβλά) πρότυπα.

Tarasios von Fix

Τα προκλητικά κολάζ του καλλιτέχνη Θεόδωρου Μπρουσκωμάτη φλερτάρουν με αναγεννησιακά μοτίβα που διαρκώς ανατρέπονται από παρεμβάλλοντα στοιχεία άλλων εποχών και συνθηκών. Μάλιστα κάποτε, τα κολλούσε και ως paste ups στους τοίχους της Αθήνας.

Gatomaana

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 😼 (@gatomaana)

Με “απειλητικό” μήνυμα από ανώνυμο αποστολέα μοιάζουν τα κολάζ της Gatomaana που άντι όμως να αναγράφουν κάτι αινιγματικό όπως για παράδειγμα “Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι”, μοιάζουν να αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου κολάζ ερωτικών επιστολών και αναμνήσεων.

giasem.aki

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη γιασεμάκι (@giasem.aki)

Η συγγραφέας και ποιήτρια Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου, εκτός από τα γραπτά της, μοιράζεται μέσα από τον λογαριασμό της giasem.aki στο Instagram, φεμινιστικά κολάζ με ισχυρά μηνύματα.

Kolazmeni

Φεμινιστικά κολάζ φιλοξενούνται και στο προφιλ της Kolazmeni που παίζει με την ελληνική και την αγγλική γλώσσα, καθώς και με εικόνες καταγγελτικές ενάντια στις τοξικές συμπεριφορές.

φαύλος κύκνος

Πιο πεσιμιστική διάθεση έχουν τα κολάζ του φαύλου κύκνου που παίζει με λέξεις, φωτογραφίες και ψηφιακά σχέδια.

Yannis Karoumpalos

Τα ψηφιακά κολάζ του Γιάννη Καρούμπαλου εμπνέονται κυρίως από τη μουσική. Γνώριμοι στίχοι και μία ιδιαίτερη αδυναμία στον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζουν τα έργα του.

Celeste Collages

Η Μαρία Κωνσταντοπούλου, κάτω από το handle Celeste Collages φτιάχνει αναλογικά κολάζ θραύσματα ονείρων και αναμνήσεων από τα ’90s παιδικά μας χρόνια. Η Αθήνα φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στη θεματική της.

γράφει η Φιλίππα Δημητριάδη για το OneOfUs.gr