Οι γυναίκες είναι τόσο πολύπλοκα πλάσματα που τόσο κατά τη διάρκεια του σεξ όσο και μετά το τέλος του έχουν διάφορες παράξενες σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις ικανές να προβληματίσουν τόσο τις ίδιες όσο και τους συντρόφους τους.

Για παράδειγμα, αρκετές γυναίκες γελάνε όταν έρχονται σε οργασμό ενώ αρκετές βάζουν τα κλάματα μετά την κορύφωση και προσέξτε, τα γέλια είναι πραγματικής χαράς το ίδιο όμως και τα δάκρυα τα οποία προκύπτουν σε μια γυναίκα επειδή απλά δε μπορεί αλλιώς να διαχειριστεί την ευτυχία που νιώθει εκείνη τη στιγμή.

Ένα σύμπτωμα όμως το οποίο θα πρέπει μονάχα να προβληματίσει και όχι να περάσει αδιάφορο είναι το να αισθάνεται μια γυναίκα ναυτία μετά το σεξ. Προσοχή, εκτός από  ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, μπορεί να είναι και μια ένδειξη ότι πιθανότατα υποβόσκει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό και η γυναίκα πρέπει να πάει στο γιατρό της.

Η γυναικολόγος Dr Shirin Lakhan τονίζει πως « η ναυτία μετά το σεξ είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει και τα δυο φύλα. Παρόλο που είναι αδύνατον να διαπιστώσουμε ακριβώς το ποσοστό των γυναικών που τη βιώνουν, υποθέτουμε ότι είναι αρκετά υψηλό.»

Στην ερώτηση ‘νιώθω ναυτίa επειδή μόλις έμεινα έγκυος’ η απάντηση είναι αρνητική. Εξηγεί η Dr Shirin Lakhan: «Να θυμάστε ότι ο χρόνος που θέλει το σπέρμα να διεισδύσει μέσα σε ένα ωάριο είναι μεγαλύτερος από πέντε λεπτά. Επομένως αν εσείς νιώσετε ναυτία αμέσως μόλις τελειώνει η σεξουαλική πράξη όχι αυτό δεν αποτελεί δείγμα ότι είστε έγκυος.»

Γιατί όμως μπορεί να αισθάνεστε ναυτία μετά το σεξ;

O πρώτος πιθανός λόγος είναι ότι ο τράχηλος της μήτρας που αποτελεί τη δίοδο ανάμεσα στον κόλπο και στη μήτρα διεγείρεται σε τέτοιο βαθμό κατά τη σεξουαλική επαφή που δημιουργείται μια αγγειοσύσπαση η οποία οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης άρα και σε μια πιθανή ναυτία.

Αντιμετώπιση: Κάνε σεξ ‘με το μαλακό’. Πες στο σύντροφό σου να είναι πιο ευγενικός κατά τη διείσδυση και μην κάνετε στάσεις στις οποίες αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι.

Ένας δεύτερος πιθανός λόγος είναι η αφυδάτωση

Αν λοιπόν το σώμα μας δεν είναι καλά ενυδατωμένο και του λείπουν υγρά, μετά από μια διαδικασία όπως το σεξ κατά το οποίο ιδρώνουμε και χάνουμε επιπλέον δυνάμεις, είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει σε ναυτία. Γενικότερα είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Αντιμετώπιση: Φρόντισε να είσαι ενυδατωμένη. Πίνε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι απαραίτητο καθώς το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό.

Ένας τρίτος πιθανός λόγος είναι η ενδομητρίωση, η οποία προκαλεί ναυτία μετά το σεξ επειδή συνδέεται με τον πόνο που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή.

Αντιμετώπιση: Αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο μας ο οποίος θα δει τη μήτρα.

Tέλος ο τέταρτος και πιο σπάνιος λόγος είναι ότι η μετασεξουαλική ναυτία είναι πράγματι ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα το οποίο έχει διαγνωστεί ως διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής και το αισθάνονται γυναίκες ως κορύφωση των τύψεών τους ότι έκαναν κάτι κακό ή γυναίκες που είχαν κάποιο σεξουαλικό τραύμα κατά την επαφή.

Αντιμετώπιση: Mην φοβάσαι να μιλάς για τα συναισθήματά σου στο σύντροφό σου. Μόνο με τον διάλογο θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα της σχέσης σου.

Σε κάθε περίπτωση αν αυτό σου συμβεί λίγες φορές δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχήσει

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαστείς στην αναζήτηση των απαντήσεων μέσα από την έρευνα που θα κάνεις στο Google. Άσε που το πιθανότερο είναι να τρομοκρατηθείς παραπάνω. Η πιο σωστή κίνηση είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου ειδικά αν δεις ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που επιμένει.