Πόσες φορές αντιμετωπίζεις μια πρόκληση και ταυτόχρονα έχεις αυτή τη φωνή στο κεφάλι σου που λέει, «ΠΡΕΠΕΙ να το λύσω αυτό τώρα. Διαφορετικά, δεν μπορώ να προχωρήσω»;

Θυμάσαι όταν έγραφες κάποιο τεστ στο σχολείο και συναντούσες μια ερώτηση στην οποία δεν είχες την απάντηση; Τι έκανες όταν αντιμετώπιζες μια τέτοια πρόκληση; Προσπαθούσες σκληρά να θυμηθείς την απάντηση ή να λύσεις το πρόβλημα; Ή μήπως παρέλειπες την ερώτηση και τελείωνες πρώτα το τεστ πριν επιστρέψεις σε αυτό που σε δυσκόλεψε;

Πολλοί κάνουμε το πρώτο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε ένα τεστ από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά έρχεται εκείνη η στιγμή που ακούς τη φωνή στο κεφάλι σου να λέει ”απλά παράλειψε τώρα αυτήν την ερώτηση αφού δεν έχεις απάντηση”.

Γιατί η ορμή έχει σημασία

Εάν θέλεις να καταφέρεις οτιδήποτε στη ζωή, είτε είναι να δοκιμάσεις να γράψεις ένα βιβλίο ή να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, η ορμή είναι το παν.

Όλοι ξέρουμε πόσο καλό είναι να ενθουσιάζεσαι με κάτι νέο. Ίσως θέλεις να δημιουργήσεις μια καθημερινή συνήθεια τρεξίματος ή ίσως θέλεις να ξεκινήσεις να γράφεις κάτι, αφού τα ανέβαλλες για πολλά χρόνια.

Ξεκινάς και μετά από μερικές εβδομάδες, κολλάς. Θέλεις να πας για τρέξιμο αλλά κρυώνεις. Ή θέλεις να γράψεις, αλλά δεν μπορείς να βρεις έναν καλό τρόπο να τελειώσεις την ιστορία που ξεκίνησες.

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι το εξής: Παραιτούνται από τον στόχο τους. Χρειάζεται κάτι πολύ μικρό για να σταματήσει η ορμή σου, και το ξέρεις. Αρκεί να σταματήσεις την προσπάθεια για μια μέρα. Και μετά, χάνεσαι μέσα στις σκέψεις σου.

Είναι ακριβώς σαν να κάνεις αυτό το τεστ στο σχολείο. Όταν το τεστ σου έχει 20 ερωτήσεις και έχεις μόνο 60 λεπτά για να το ολοκληρώσεις, δεν πρέπει να σταματήσεις για 30 λεπτά στην ερώτηση 3.

Δεν θα χάσεις μόνο χρόνο όταν σταματήσεις. Το χειρότερο, είναι ότι θα χάσεις ενέργεια όσο παλεύεις κολλημένος εκεί.

Θέλεις να κάνεις τα πράγματα αβίαστα

Μερικές φορές απλά πρέπει να στρατηγικά να παρακάμπτεις πράγματα. Ειδικά αν θέλεις να σημειώσεις πρόοδο στη ζωή. Τόσο ο χρόνος όσο και η ενέργειά μας είναι περιορισμένα και είναι εύκολο να χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Για παράδειγμα, εάν θέλεις να χτίσεις την καριέρα σου, μερικές φορές χρειάζεται να παραλείψεις να κρατάς κάθε μέρα το σπίτι σου πεντακάθαρο ή να μαγειρεύεις περίτεχνα γεύματα κάθε βράδυ. Ή αν θέλεις να γράφεις με συνέπεια, απλά πρέπει να διαγράψεις κάποια πρόχειρα κείμενα που εξαντλούν την ενέργειά σου και δεν σε πάνε παρακάτω.

Πρέπει να παραλείψεις κάποια πράγματα επειδή δεν γίνεται να ξοδέψεις περισσότερη ενέργεια σε πράγματα από ό,τι χρειάζεται.

Η ζωή είναι ήδη δύσκολη. Γιατί να την κάνεις πιο δύσκολη για τον εαυτό σου με τον μην κινείσαι με ευελιξία;

Θέλεις να είσαι ευέλικτη και να προσαρμόζεσαι σε αυτό που έρχεται στο δρόμο σου. Και μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να σημειώσεις πρόοδο είναι να αποφασίσεις να ΜΗΝ κάνεις κάτι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ukeireru ή αλλιώς “πάρε τη ζωή στα χέρια σου”