Να ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς ανθρώπους σε τούτη τη ζωή. Ειδικά αυτούς  που είναι τριάντα και κάτι. Ειδικά τις γυναίκες που είναι τριάντα και κάτι, και ειδικά εκείνους που η μάνα τους ρωτάει κάθε τρείς και λίγο το εξής: «Εγώ πότε θα αποκτήσω εγγόνι, με λές; Η κόρη της Κα Τούλας έχει ήδη δύο!» Και πλέον δεν υπάρχει μόνο το άγχος για το αν θα παντρευτείς η όχι, υπάρχει και το άγχος του πότε θα γίνεις μάνα! Αυτό που κάποτε έμοιαζε με μια όμορφη μέρα, μετατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά σε κρίση πανικού, την ώρα που πήγες να επισκεφτείς τους δικούς σου. Λίγη ώρα αργότερα, καταλήγεις άυπνη, να κάνεις νοητό scanning των «σωστών» μαγαζιών με άντρες τις ηλικίας σου, στα οποία ενδέχεται να βρείς τον πατέρα του παιδιού σου. STOP RIGHT THERE MISSY! ΝΑ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ- ΟΤΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ.

Ναι, ναι ξέρω, είσαι ήδη 35-40 και το βιολογικό σου ρολόι βαράει, οι γονείς σου δημιουργούν τύψεις, όλες οι φίλες σου είναι παντρεμένες με παιδιά κτλ. Πάλι, είναι ένας λόγος να αράξεις, γιατί όλα γύρω σου βουίζουν σαν μελίσσι και αυτός που δεν ακούς είναι ο εαυτός σου, ο οποίος έχει κολλήσει μέσα στο βάζο με το μέλι. Για να καταφέρεις να βγείς, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο γάμος σίγουρα δεν φέρνει την ευτυχία απλά μπορεί να την συμπληρώσει ΜΟΝΟ όταν βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος –ΚΑΙ-ΑΥΤΟ-ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ-ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΕΙΣ-ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ!

tenor-2

Για εκείνους τώρα που είναι κατά του γάμου και πιστεύουν με όλο τους το είναι ότι ο γάμος φέρνει ΜΟΝΟ την δυστυχία, μπορώ με σιγουριά να πώ ότι είναι ήδη παντρεμένοι! Πλακίτσα! Όχι! Απλά μερικές φορές, τυχαίνει να έχεις κακά πρότυπα από τους γύρω σου και πολύ περισσότερο από τους δικούς σου γονείς. Είναι εύκολο τότε, να σκεφτείς ότι ο γάμος οδηγεί σε αδιέξοδα, βαρεμάρα, τσακωμούς ή μιζέρια. Ένα βήμα είναι να αποδεχτείς τους γονείς σου και τη σχέση τους. Να καταλάβεις ότι είσαι ένας μοναδικός άνθρωπος, που είναι πανέτοιμος να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να κάνει συνειδητά τις δικές του επιλογές ξέχωρα από εκείνες των γονιών του. Είσαι όμως; Είσαι αρκετά ώριμος;

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ  ψυχαναλυτής-παιδοψυχίατρος στη ερώτηση να παντρευτεί κανείς η να μην παντρευτεί και στο ομότιτλο βιβλίο του απαντά: «..Αν είσαι αρκετά ώριμος και βρείς έναν ώριμο σύντροφο , τότε είναι οι δύο τους οι πιο ευτυχισμένοι των ανθρώπων. Θα πρέπει όμως να φροντίσουν την σχέση τους ως κόρην οφθαλμού και στην περίπτωση αυτή είναι απόλυτη προυπόθεση η μονογαμία. Για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που είναι έξυπνοι, επιτυχημένοι, ευπαρουσίαστοι, υπάρχει η δυνατότητα να έχουν διάφορες γυναίκες ή άντρες και να μην χρειάζονται τα δεσμά του γάμου. Σε πολλές περιπτώσεις ο γάμος γίνεται η καριέρα, είτε πρόκειται για γυναίκα είτε για άντρα. Αυτοί μπορεί να μην παντρευτούν και παρόλα αυτά να ζούν μια καλή ζωή.»

tumblr_nls8rw9mxf1s4c9blo1_500

Τι είπαν άλλοι για τον γάμο:

Ένας επιτυχημένος γάμος έγκειται στο να ερωτεύεσαι ξανά και ξανά τον ίδιο άνθρωπο.  Μignon McLaughin

Δεν είναι η έλλειψη αγάπης αλλά η έλλειψη φιλίας που δημιουργεί κακούς γάμους. Friedrich Nietzsche

Aν αποκτήσεις καλή γυναίκα θα ζήσεις ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.  Σωκράτης

Τελικά πιστεύω ότι το μοναδικό μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο είναι να διαλέξεις τον σωστό άνθρωπο. Η ζωή είναι μια σειρά από επιλογές, σωστά; Μισέλ Φάιφερ

O γάμος είναι ο πιο ακριβός τρόπος για να κάνεις έναν άντρα να βάλει πλυντήριο. Burt Reynolds

Όταν παντρεύεσαι, έχεις μια σχέση που είναι τόσο σημαντική για εσένα και μετά αποκτάς παιδί. Κοιτάς το παιδί και λές «Ω θέε μου, αυτό είναι το παιδί μου. Έχει το DNA μου, το όνομα μου. Θα πέθαινα γι’αυτό. Και μετά κοιτάς την γυναίκα σου και λές «Ποιά στο διάολο είσαι εσυ; Εσυ είσαι μια ξένη!»

Louis C.K.