Το hippy chic είναι ένα μπαρ στο φρούριο της Λάρισας, για το οποίο η ομάδα Modulus Architecture ανέλαβε τη διαμόρφωση ενός, νέου εξωτερικού χώρου με στόχο την επέκταση και την ανάδειξη του υπάρχοντος μαγαζιού.

Η Modulus Architecture είναι μία ομάδα τριών αρχιτεκτόνων, με κοινό όραμα και στόχους, ήδη, από το πρώτο έτος τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. “Μετά από την πορεία μας σε μεγάλα και αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, αποφασίσαμε το καλοκαίρι του 2020 να ακολουθήσουμε κοινή πορεία και να εξελίξουμε το όραμά μας γύρω από την αρχιτεκτονική με τη δημιουργία του δικού μας αρχιτεκτονικού γραφείου. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι Modulus, όπου μέσα στο δυναμικό περιβάλλον της αρχιτεκτονικής λειτουργούν ως μια σταθερά (modulo) με στόχο μια ισορροπημένη σύνθεση ιδεών και ένα άρτιο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.” εξηγούν οι άνθρωποι της ομάδας.

Ποιο ήταν το ζητούμενο για αυτή τη διαμόρφωση; Είχατε κάποιους συγκεκριμένους στόχους εξαρχής που έπρεπε να ακολουθήσετε;

Το ζητούμενο του συγκεκριμένου project ήταν να επεκτείνουμε έναν ήδη υπάρχον χώρο εστίασης και να βρούμε έναν τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο focal point που θα προσέλκυε κόσμο και θα ανανέωνε την ισχυρή ταυτότητα του hippy chic. Έχοντας να διαχειριστούμε έναν αρκετά μικρό χώρο, καταλήξαμε στο ότι, η πιο δυναμική επιλογή θα ήταν η χωροθέτηση ενός μπαρ το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη συγκεκριμένη γωνιά του καταστήματος.

Παρότι υπήρχε μία έτοιμη βάση, στόχος μας ήταν το “νέο κομμάτι του παζλ” να αποτελεί μία φρέσκια πρόταση, η οποία δένει με το υπόλοιπο σύνολο, αλλά, παράλληλα, ξεχωρίζει και διαφοροποιείται, μας εξηγεί η Κατερίνα Τσιτσιβά, αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας. 

Πρώτο μέλημά μας, ήταν η κατανόηση της λειτουργίας και του ύφους του hippy chic. Ένα lounge bar με hippy ατμόσφαιρα, gourmet finger food, χρώματα και θέα το ηλιοβασίλεμα του φρουρίου.

Έχοντας να διαχειριστούμε έναν αρκετά μικρό χώρο, καταλήξαμε στο ότι, η πιο δυναμική επιλογή, θα ήταν η χωροθέτηση ενός μπαρ το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη συγκεκριμένη γωνιά του καταστήματος. Η σύνθεση ξεκινά με μία καμπύλη η οποία διατρέχει τον χώρο. Η αρχή αυτής της καμπύλης διαμορφώνει την κάβα και, στη συνέχεια, χαμηλώνει και δημιουργεί το μπαρ. Ο νέος αυτός χώρος είναι υπερυψωμένος, ενώ, στην όψη του σχηματίζεται ένα ψηλό stand.

Ο χώρος κλείνει με μία οροφή από πλέξη bamboo. Το σχέδιο της οροφής προκύπτει από την κάτοψη και τις γραμμές του μπαρ αλλά και από την αποδόμηση των σχημάτων και των μορφών του logo του hippy chic. Το φυσικό υλικό, η χειροποίητη πλέξη και τα σχήματα δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με ταυτόχρονα χαλαρή και πολυτελή διάθεση. Η πρόσοψη του νέου μπαρ λειτουργεί σαν ένα κάδρο, στο οποίο διαδραματίζεται ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς μέσα από τα σχήματα της οροφής και έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Οι καμπύλες μορφές του μπαρ, συνεχίζουν στα φυτεμένα τμήματα, που περιστοιχίζουν το χώρο. Η χρήση φυτών, όπως αλοκάσια, στερλίτσια κ.α.,  φέρνει στο νου τροπικές εικόνες ενώ οι συστάδες μπαμπού ολοκληρώνουν την αγκαλιά της φύτευσης. Οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επενδύονται με τσιμεντοκονία πράσινου χρώματος, σε αντιστοιχία με το φόντο του εσωτερικού χώρου.

Τα stools του μπαρ σχεδιάστηκαν αντλώντας έμπνευση από την μορφή των τυμπάνων ολοκληρώνοντας την hippy chic ατμόσφαιρα του νέου χώρου.

Τι είναι αρχιτεκτονική για εσάς, που επικεντρώνεστε, ποιο είναι το όραμα, ποιες οι αρχές και οι στόχοι σας;

Αρχίζοντας τη συνθετική διαδικασία, είτε πρόκειται για κτιριακό έργο, είτε για interior design, αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση ως μοναδική, με στόχο τη δημιουργία μιας ξεχωριστής χωρικής εμπειρίας. Στοχεύουμε στην αρχιτεκτονική με μια ανθρωποκεντρική ματιά, που δεν εστιάζει αποκλειστικά στη μορφή, αλλά μέσω αυτής δίνει έμφαση στη λειτουργία και το χώρο.

Ο χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν, αφού αυτοί του δίνουν ζωή. Εστιάζουμε, λοιπόν, στη δημιουργία χωρικών εμπειριών, ώστε κάθε περιβάλλον που σχεδιάζουμε να έχει τη δική του ταυτότητα, να διηγείται μία ιστορία και να δημιουργεί αναμνήσεις∙ να αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για τους χρήστες.

Εκτός από τον επανασχεδιασμό του νέου χώρου επιμεληθήκατε και τη διακόσμηση, τον φωτισμό;

Σε κάθε project που αναλαμβάνουμε, ανεξαρτήτως κλίμακας, ο στόχος μας είναι να κάνουμε τον εκάστοτε χρήστη να βιώσει το χώρο και μέσα από αυτόν, να του προσφέρουμε μια εμπειρία. Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάζουμε το χώρο ολιστικά. Πιστεύουμε πως όλα τα επιμέρους στοιχεία που τον απαρτίζουν, δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα μόνο όταν αντιμετωπιστούν ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας ενιαίας σύνθεσης, και όχι ως μεμονωμένα στοιχεία. Έτσι, και σε αυτό το project, η διακόσμηση και ο φωτισμός ήταν κομμάτια του συνολικού σχεδιασμού του χώρου.

Χρησιμοποιήσατε τη δύναμη των φυτών και φυσικών υλικών όπως μπαμπού, είναι η φύση και το πράσινο στοιχεία που σας ενδιαφέρουν στα περισσότερα projects;

Σε όλα μας τα έργα, η φύση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο προσπαθούμε να εντάξουμε στον σχεδιασμό, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Σε κτιριακά έργα, πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας το τοπίο, σεβόμαστε τη φύση και χρησιμοποιούμε τη φύτευση ως συνθετικό εργαλείο. Σε έργα που έχουν να κάνουν με interior design, η χρήση φυτών και φυσικών υλικών είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή και χρώμα στο χώρο και να τον κάνουμε πιο ζεστό και οικείο.

Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις έπρεπε να διαχειριστείτε σ’ αυτό το project;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να διαχειριστούμε σε αυτό το project ήταν η αρμονική σύνθεση της ήδη ισχυρής ταυτότητας του hippy chic και των νέων στοιχείων που θέλαμε να εισάγουμε, ώστε να υπάρχει στο τελικό αποτέλεσμα ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου. Έτσι, η πρώτη μας κίνηση ήταν να εντοπίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε όλα τα στοιχεία που καθορίζουν το hippy chic και να τα μεταφράσουμε εκ νέου, ώστε, να τα εντάξουμε στον σχεδιασμό μας.

Επίσης, το μέγεθος του χώρου ήταν ακόμα μία πρόκληση για μας. Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικές στις σχεδιαστικές κινήσεις μας, για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το χώρο και να δημιουργηθεί ένα μπαρ το οποίο να είναι ταυτόχρονα άνετο και λειτουργικό.

Είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα για πιο τολμηρές προτάσεις αρχιτεκτονικής;

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του αρχιτέκτονα, στην Ελλάδα, αναβαθμίζεται και ανακτά την ουσιαστική του υπόσταση. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο και ελπίζοντας πως αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί, αρχίζουμε να είμαστε περισσότερο δεκτικοί σε νέες προτάσεις και ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα που υπήρχαν μέχρι τώρα στις ελληνικές κατασκευές.

Βλέπουμε ότι, ήδη, υπάρχουν πιο τολμηρές προτάσεις, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Όντας νέες και έχοντας μία φρέσκια ματιά, επιλέγουμε να έχουμε μία αισιόδοξη οπτική και να πιστεύουμε πως πλέον είμαστε θετικοί σε πιο τολμηρές προτάσεις.

Περισσότερα στο modulusarchitecture.gr | facebook.com/ModulusArchitecture | instagram.com/modulus_architecture